Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności
Sylabus przedmiotu Zafałszowania jakościowe żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zafałszowania jakościowe żywności | ||
Specjalność | Bezpieczeństwo żywności | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Sablik <Piotr.Sablik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 14 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z chemii, ekonomii i biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z sposobami zafałszowania żywności oraz metodami ich rozpoznawania w świtle obowiązujących przepisów prawnych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Przygotowanie planu kontroli jakości produktów żywnościowych na podstawie wybranych przykładów. | 5 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie zafałszowania żywności. Rodzaje zafałszowań. | 2 |
T-W-2 | Krótka charakterystyka prawa żywnościowego UE. Akty prawne regulujące zasady i metody kontroli produktów spożywczych. | 2 |
T-W-3 | Rodzaje zafałszowań w produktach pochodzenia warzywnego oraz owocowego i technika ich wykrywania | 2 |
T-W-4 | Zafałszowania z produktach pochodzenia zwierzęcego (mleko, masło, mięso, jaja), sposoby wykrywania. | 2 |
T-W-5 | Przykłady zafałszowań innych produktów spożywczychn a podstawie wybranych protokółw kontroli Inspekcji Handlowej | 2 |
10 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział w części ćwiczeniowej przedmiotu | 5 |
A-A-2 | Studiowanie piśmiennictwa związanego z temtyką ćwiczeń | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie projektu | 10 |
A-A-4 | Udział w konsultacjach | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 10 |
A-W-2 | Samodzielnie studiowanie tematyki wykładów | 10 |
A-W-3 | Udział w konsultacjach | 5 |
A-W-4 | Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładowej | 5 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Przygotowanie projektu (planu) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne temtyki wykładowej |
S-2 | Ocena podsumowująca: Prezentacja przygotowanego projektu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O10.4_W01 Student zna źróła i isposoby zafałszowania żywności, wie jakie są metody ich rozpoznawania | BL_1A_W24 | P1A_W01, P1A_W05 | — | — | — | — |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O10.4_U01 Umie wskazać przyczyny i źródła zafałszowań żywności oraz przygotować proces jej kontroli | BL_1A_U09 | P1A_U04, P1A_U06 | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-5, T-A-1 | M-1, M-2 | — |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_1A_BŻ-S-O10.4_U01 Umie wskazać przyczyny i źródła zafałszowań żywności oraz przygotować proces jej kontroli | 2,0 | |
3,0 | Wymienia rodzaje zafałszowań żywności i metody ich wykrywania | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jolanta Kumirska, Marek Gołębiowski, Monika Paszkiewicz, Anna Bychowska, Analiza żywności, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk, 2010
- Praca zbiorowa pod redakcją Małecka M., Wybrane metody analizy żywności, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań, 2003