Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S1)
specjalność: Bezpieczeństwo żywności

Sylabus przedmiotu Alergie mleczne:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Biologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Alergie mleczne
Specjalność Bezpieczeństwo żywności
Jednostka prowadząca Katedra Nauk o Zwierzętach Przeżuwających
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Czerniawska-Piątkowska <Ewa.Czerniawska-Piatkowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Szewczuk <Malgorzata.Szewczuk@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 17 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA6 10 1,00,41zaliczenie
wykładyW6 10 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstaw biologii i fizjologii zwierząt.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z różnymi typami alergii. Omówienie modyfikacji białek mleka wpływających na zmiany ich właściwości alergennych.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Nieporządane reakcje na pokarm. Definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowe, zatrucie pokarmowe.2
T-A-2Mleko homogenizowane jako alergen.2
T-A-3Alergik i zwierzęta.2
T-A-4Alergie pokarmowe u zwierząt gospodarskich.2
T-A-5Dietetyka weterynaryjna.2
10
wykłady
T-W-1Alergie - przyczyny i diagnostyka.2
T-W-2Rodzaje alergii pokarmowej.2
T-W-3Nietolerancja laktozy, przyczyny i objawy.2
T-W-4Dzieci i żywienie bezmleczne.2
T-W-5Alergia pokarmowa a astma.1
T-W-6Alergia i psychika.1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Nieporządane reakcje na pokarm. Definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowe, zatrucie pokarmowe.2
A-A-2Mleko homogenizowane jako alergen.2
A-A-3Alergik i zwierzęta.2
A-A-4Alergie pokarmowe u zwierząt gospodarskich.2
A-A-5Dietetyka weterynaryjna.2
A-A-6Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-7Przygotowanie się do zaliczenia audytoriów.5
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury.5
A-W-3Samodzielne studiowanie materiałów z wykładów.5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystanie prezentacji multimedialnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_W01
Student wyjaśnia podstawowe pojęcia związane z alergiami pokarmowymi, potrafi wymienić ich rodzaje oraz sposoby postępowania.
BL_1A_W01P1A_W01, P1A_W02, P1A_W03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-A-3M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_U01
Student potrafi wyjaśnić definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, zatrucie pokarmowe. Potrafi scharakteryzować najważniejsze objawy alergii na mleko krowie.
BL_1A_U20P1A_U01C-1T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-A-4, T-A-5M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki, etyki zawodowej, wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt. Ma świadomość postępowania w różnych typach alergii.
BL_1A_K01P1A_K01, P1A_K04C-1T-W-3, T-W-4, T-A-3, T-A-5M-1S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_W01
Student wyjaśnia podstawowe pojęcia związane z alergiami pokarmowymi, potrafi wymienić ich rodzaje oraz sposoby postępowania.
2,0
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat alergii mlecznych i postępowania w przypadku ich występowania.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_U01
Student potrafi wyjaśnić definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, zatrucie pokarmowe. Potrafi scharakteryzować najważniejsze objawy alergii na mleko krowie.
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób zdefiniować podstawowe terminy dotyczące alergii oraz zna podstawowe objawy oraz sposoby diagnozowania i postępowania w przypadku alergii pokarmowych.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
BL_1A_BŻ-S-O4.5_K01
Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki, etyki zawodowej, wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt. Ma świadomość postępowania w różnych typach alergii.
2,0
3,0Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki, etyki zawodowej, wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt. Ma świadomość postępowania w różnych typach alergii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Roitt I., Brostoff J., Male D., Immunologia, Wydawnictwo Medyczne SłotwinskiVerlag, Brema, 1998
  2. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Enzymatyczna modyfikacja składników żywności, Wyd AR w Szczecinie, Szczecin, 2005
  3. Buttriss J., Adverse Reactions to Food. Report of a British Nutrition Foundation Task Force, Blackwell Science, Oxford, 2001
  4. Hughes DA & Mills C, Food allergy: A problem on the increase, 2001

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Nieporządane reakcje na pokarm. Definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowe, zatrucie pokarmowe.2
T-A-2Mleko homogenizowane jako alergen.2
T-A-3Alergik i zwierzęta.2
T-A-4Alergie pokarmowe u zwierząt gospodarskich.2
T-A-5Dietetyka weterynaryjna.2
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Alergie - przyczyny i diagnostyka.2
T-W-2Rodzaje alergii pokarmowej.2
T-W-3Nietolerancja laktozy, przyczyny i objawy.2
T-W-4Dzieci i żywienie bezmleczne.2
T-W-5Alergia pokarmowa a astma.1
T-W-6Alergia i psychika.1
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Nieporządane reakcje na pokarm. Definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowe, zatrucie pokarmowe.2
A-A-2Mleko homogenizowane jako alergen.2
A-A-3Alergik i zwierzęta.2
A-A-4Alergie pokarmowe u zwierząt gospodarskich.2
A-A-5Dietetyka weterynaryjna.2
A-A-6Uczestnictwo w zajęciach.15
A-A-7Przygotowanie się do zaliczenia audytoriów.5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach.20
A-W-2Samodzielne studiowanie literatury.5
A-W-3Samodzielne studiowanie materiałów z wykładów.5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.5_W01Student wyjaśnia podstawowe pojęcia związane z alergiami pokarmowymi, potrafi wymienić ich rodzaje oraz sposoby postępowania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_W01ma wiedzę z fundamentów nauk przyrodniczych (chemii, fizyki) i matematyki niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_W01rozumie podstawowe zjawiska i procesy przyrodnicze
P1A_W02w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych
P1A_W03ma wiedzę z zakresu matematyki, fizyki i chemii niezbędną dla zrozumienia podstawowych procesów i zjawisk przyrodniczych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z różnymi typami alergii. Omówienie modyfikacji białek mleka wpływających na zmiany ich właściwości alergennych.
Treści programoweT-W-1Alergie - przyczyny i diagnostyka.
T-W-2Rodzaje alergii pokarmowej.
T-W-3Nietolerancja laktozy, przyczyny i objawy.
T-W-5Alergia pokarmowa a astma.
T-A-3Alergik i zwierzęta.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystanie prezentacji multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje minimum wiedzy na temat alergii mlecznych i postępowania w przypadku ich występowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.5_U01Student potrafi wyjaśnić definicje terminów: awersja pokarmowa, nietolerancja pokarmowa, zatrucie pokarmowe. Potrafi scharakteryzować najważniejsze objawy alergii na mleko krowie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_U20posługuje się zasadami prawidłowego żywienia oraz zdrowego trybu życia;
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_U01stosuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z różnymi typami alergii. Omówienie modyfikacji białek mleka wpływających na zmiany ich właściwości alergennych.
Treści programoweT-W-1Alergie - przyczyny i diagnostyka.
T-W-3Nietolerancja laktozy, przyczyny i objawy.
T-W-4Dzieci i żywienie bezmleczne.
T-A-4Alergie pokarmowe u zwierząt gospodarskich.
T-A-5Dietetyka weterynaryjna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystanie prezentacji multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w dostateczny sposób zdefiniować podstawowe terminy dotyczące alergii oraz zna podstawowe objawy oraz sposoby diagnozowania i postępowania w przypadku alergii pokarmowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaBL_1A_BŻ-S-O4.5_K01Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki, etyki zawodowej, wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt. Ma świadomość postępowania w różnych typach alergii.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówBL_1A_K01wykazuje zrozumienie podstawowych procesów i zjawisk biologicznych oraz przekonanie o ich empirycznej poznawalności w oparciu o metody matematyczne i statystyczne
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaP1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
P1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z różnymi typami alergii. Omówienie modyfikacji białek mleka wpływających na zmiany ich właściwości alergennych.
Treści programoweT-W-3Nietolerancja laktozy, przyczyny i objawy.
T-W-4Dzieci i żywienie bezmleczne.
T-A-3Alergik i zwierzęta.
T-A-5Dietetyka weterynaryjna.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny z wykorzystanie prezentacji multimedialnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Kontrola przygotowania się i poprawności pracy studentów na zajęciach.
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie w formie pisemnej.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student postępuje zgodnie z zasadami bioetyki, etyki zawodowej, wykazuje dbałość o dobrostan zwierząt. Ma świadomość postępowania w różnych typach alergii.
3,5
4,0
4,5
5,0