Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | BL_1A_BŻ-S-O9.4_W01 | Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą podziału opakowań w zależności od właściwości pakowanego produktu, koncepcjami rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych opakowań z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | BL_1A_W17 | zna zasady przygotowania i przebiegu procesu biotechnologicznego oraz zna możliwości wykorzystania materiału biologicznego w różnych dziedzinach powiązanych z naukami przyrodniczymi |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | P1A_W02 | w interpretacji zjawisk i procesów przyrodniczych opiera się na podstawach empirycznych, rozumiejąc w pełni znaczenie metod matematycznych i statystycznych |
---|
P1A_W05 | ma wiedzę w zakresie podstawowych kategorii pojęciowych i terminologii przyrodniczej oraz ma znajomość rozwoju dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów i stosowanych w nich metod badawczych |
P1A_W07 | ma wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Zapoznanie studentów z kryteriami podziału opakowań w zależności od właściwości pakowanego produktu |
---|
C-2 | Zapoznanie studentów z nowymi koncepcjami rozwiązań konstrukcyjnych i materiałowych opakowań żywności |
Treści programowe | T-W-2 | Podział opakowań |
---|
T-W-3 | Pakowanie produktów sypkich |
T-W-4 | Pakowanie produktów płynnych |
T-W-5 | Pakowanie innych produktów |
T-W-6 | Nowoczesne metody pakowania |
T-W-7 | Znakowanie opakowań do żywności |
T-W-8 | Ekologiczne aspekty stosowania opakowań do żywności |
T-A-1 | Właściwości i funkcje opakowań w produkcji żywności |
T-A-2 | Opakowania aktywne |
T-A-3 | Opakowania inteligentne |
T-A-4 | Pakowanie w atmosferze gazów ochronnych |
T-A-5 | Pakowanie próżniowe |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny z wykorzystaniem komputera i rzutnika |
---|
M-2 | Opis, objaśnienie, prelekcje |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z wykładów |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne z ćwiczeń audytoryjnych |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Niedostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Nie zna podstawowych pojęć. Popełnia liczne błędy. |
3,0 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału z dużymi niedociągnięciami. Popełnia liczne błędy. Słabo interesuje go samodzielne zdobywanie wiedzy. |
3,5 | Dostateczna wiedza z zakresu realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Słabe zainteresowanie samodzielnym zdobywaniem wiedzy. |
4,0 | Dobre opanowanie realizowanego materiału. Popełnia nieliczne błędy. Ma swoje przemyślenia w zakresie tematyki przedmiotu. |
4,5 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału z niewielkimi niedociągnięciami. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu i samodzielnym zdobywaniem wiedzy z jej zakresu. Ma własne przemyślenia i potrafi o nich dyskutować. |
5,0 | Bardzo dobre opanowanie realizowanego materiału. Wiedza wykraczająca poza treści programowe. Duże zainteresowanie tematyką przedmiotu. Ma własne przemyślenia w tym zakresie i potrafi o nich dyskutować. |