Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: żywienie człowieka i dietetyka
Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Człowiek w procesie pracy | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 3 |
Marketing | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 2 |
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwa i higieny pracy. | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 1 |
Podstawy prawa | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 26 | 1 |
Przygotowanie pracy inżynierskiej | zaliczenie | 13,0 | praca dyplomowa | praktyczne | 13,0 | 0,0 | 0 | 7 |
Seminarium dyplomowe | zaliczenie | 2,0 | seminaria | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 7 |
Technologia informacyjna | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,0 | 30 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 35 | 2 | |||
Wychowanie fizyczne | zaliczenie | 2,0 | lektorat | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 30 | 1 |
lektorat | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 30 | 2 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba tygodni | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka produkcyjno-organizacyjna (6 tygodni) | zaliczenie | 6,0 | praktyki | praktyczne | 6,0 | 0,0 | 6 | 4 |
Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biochemia | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 35 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 3 | |||
Chemia ogólna i nieorganiczna | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 35 | 1 | |||
Chemia organiczna | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 35 | 2 | |||
Ekologia i ochrona środowiska | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 2 | |||
Ekonomika i zarządzanie | egzamin | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 1 |
Fizyka | egzamin | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 22 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 17 | 2 | |||
Matematyka | egzamin | 5,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 3,0 | 2,0 | 35 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 1 | |||
Statystyka | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 1 |
konwersatoria | audytoryjne | 3,0 | 2,0 | 35 | 1 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Analiza i ocena jakości żywności | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 33 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 45 | 6 | |||
Chemia żywności | egzamin | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 | |||
Fizjologia żywienia | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 33 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 2,0 | 45 | 6 | |||
Higiena i toksykologia żywności | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 33 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 45 | 1 | |||
Inżynieria procesowa | egzamin | 4,0 | konwersatoria | audytoryjne | 2,0 | 2,0 | 26 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 2 | |||
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 35 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 1 | |||
Mikrobiologia ogólna | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 39 | 3 | |||
Mikrobiologia żywności | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 4 | |||
Nutrigenomika z elementami proteomiki | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 26 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,5 | 26 | 6 | |||
Ogólna technologia żywności | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 2 | |||
Opakowania do żywności i systemy pakujące | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 5 | |||
Reologia żywności | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 13 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 14 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 15 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Budowa ustroju ludzkiego | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 30 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 35 | 4 | |||
Dietetyka | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 45 | 7 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 33 | 7 | |||
Edukacja żywieniowa | zaliczenie | 2,0 | konwersatoria | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 6 |
Fizjologia człowieka | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 33 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 45 | 5 | |||
Jakość żywności w łańcuchu technologicznym | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 7 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 7 | |||
Patofizjologia | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 33 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 45 | 6 | |||
Podstawy biotechnologii | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 | |||
Podstawy chłodnictwa i przechowalnictwa | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 | |||
Podstawy przetwórstwa surowców drobiowych | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 32 | 4 | |||
Podstawy rachunkowości małych firm | zaliczenie | 4,0 | konwersatoria | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 | |||
Podstawy technologicznego projektowania zakładów przemysłu spożywczego | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 7 |
konwersatoria | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 7 | |||
Podstawy technologii gastronomicznej | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 | |||
Podstawy technologii mięsa | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 45 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 33 | 4 | |||
Podstawy technologii mleczarskiej | egzamin | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 32 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 20 | 4 | |||
Podstawy technologii roślinnej | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 5 | |||
Podstawy technologii rybnej | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 6 | |||
Podstawy technologii spożywczych produktów fermentowanych | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 26 | 6 | |||
Prawo żywnościowe | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 13 | 3 | |||
Projektowanie nowych produktów żywnościowych (blok) | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 39 | 7 | |||
Towaroznawstwo żywności (blok) | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 39 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 26 | 3 | |||
Żywienie człowieka | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 35 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 30 | 5 |
Przedmioty jednorazowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Podstawy informacji naukowej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 6 |
Przysposobienie biblioteczne | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 1 |
Szkolenie - Biuro Karier | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 7 |
Szkolenie BHP | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 5 | 1 |