Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Sylabus przedmiotu Monitoring mikrobiologiczny procesów produkcyjnych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Monitoring mikrobiologiczny procesów produkcyjnych
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Waldemar Dąbrowski <Waldemar.Dabrowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 21 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL7 45 5,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mikrobiologia żywności
W-3Systemy zarządzania w produkcji żywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodami zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza mikrobiologiczna jakości cyklu produkcyjnego7
T-L-2Analiza czynników zagrożenia mikrobiologicznego6
T-L-3Analiza źródeł wtórnego zakażenia6
T-L-4Analiza nieprawidłowości procesów technologicznych6
T-L-5Testy konserwacji8
T-L-6Mikrobiologia prewencyjna6
T-L-7Mikrobiologia prognostyczna6
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2konsultacje z prowadzącym30
A-L-3samodzielne przygotowanie się do zajęć30
A-L-4przegląd literatruy z zakresu realizowanego przedmiotu15
A-L-5przygotowanie podsumowania zrealizowanego dzialu tematycznego15
A-L-6samodzielne przygotowanie sie do zaliczenia przedmiotu15
150

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków
M-2metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne i projektowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena posumowujaca

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_W01
student powinien zdefiniować, wskazać i opisać metody zarządzania bezpieczeństwem mikrobilogicznym w przetwórstwie żywności
ZBJZ_1A_W11, ZBJZ_1A_W05, ZBJZ_1A_W07R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W07InzA_W03, InzA_W04C-1T-L-2, T-L-6, T-L-3, T-L-5, T-L-1, T-L-7, T-L-4M-2, M-1S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_U01
student potrafi dobrać metody zarzadzania berzpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
ZBJZ_1A_U09, ZBJZ_1A_U01, ZBJZ_1A_U07, ZBJZ_1A_U04, ZBJZ_1A_U02R1A_U01, R1A_U02, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U08, R1A_U09, R1A_U10InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-7, T-L-6, T-L-2, T-L-3, T-L-5, T-L-1, T-L-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_K01
student ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności
ZBJZ_1A_K02, ZBJZ_1A_K05, ZBJZ_1A_K04, ZBJZ_1A_K01, ZBJZ_1A_K03R1A_K01, R1A_K02, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08InzA_K01, InzA_K02C-1T-L-3, T-L-4, T-L-1, T-L-2, T-L-7, T-L-5, T-L-6M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_W01
student powinien zdefiniować, wskazać i opisać metody zarządzania bezpieczeństwem mikrobilogicznym w przetwórstwie żywności
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym w przetwórstwie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_U01
student potrafi dobrać metody zarzadzania berzpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejności w zakresie dobrania i zastosowania metod zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZBJZ_1A_PO17-1_K01
student ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat mozliwości zarzadzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Danuty Kołożyn-Krajewskiej, Higiena produkcji żywności, SGGW, Warszawa, 2013, 4
  2. Silliker H., Microorganisms in food. Application of the hazard analysis critical control (HACCP) system to ensure microbiological safety and quality, Blackwell Science, 1991, 4

Literatura dodatkowa

  1. Roberts T.A., Microorganisms in foods, Blackie Academic & Professional, London, 2011, 5
  2. Bednarski W., Repsa A., Biotechnologia żywności, WN-T, Warszawa, 2001

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza mikrobiologiczna jakości cyklu produkcyjnego7
T-L-2Analiza czynników zagrożenia mikrobiologicznego6
T-L-3Analiza źródeł wtórnego zakażenia6
T-L-4Analiza nieprawidłowości procesów technologicznych6
T-L-5Testy konserwacji8
T-L-6Mikrobiologia prewencyjna6
T-L-7Mikrobiologia prognostyczna6
45

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2konsultacje z prowadzącym30
A-L-3samodzielne przygotowanie się do zajęć30
A-L-4przegląd literatruy z zakresu realizowanego przedmiotu15
A-L-5przygotowanie podsumowania zrealizowanego dzialu tematycznego15
A-L-6samodzielne przygotowanie sie do zaliczenia przedmiotu15
150
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO17-1_W01student powinien zdefiniować, wskazać i opisać metody zarządzania bezpieczeństwem mikrobilogicznym w przetwórstwie żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_W11Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem
ZBJZ_1A_W05Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
ZBJZ_1A_W07Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
R1A_W06ma wiedzę o roli i znaczeniu środowiska przyrodniczego i zrównoważonego użytkowania różnorodności biologicznej oraz jego zagrożeniach
R1A_W07ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
Treści programoweT-L-2Analiza czynników zagrożenia mikrobiologicznego
T-L-6Mikrobiologia prewencyjna
T-L-3Analiza źródeł wtórnego zakażenia
T-L-5Testy konserwacji
T-L-1Analiza mikrobiologiczna jakości cyklu produkcyjnego
T-L-7Mikrobiologia prognostyczna
T-L-4Analiza nieprawidłowości procesów technologicznych
Metody nauczaniaM-2metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne i projektowe
M-1metody aktywizujące - analiza przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena posumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawową wiedzę dotyczącą metod zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym w przetwórstwie żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO17-1_U01student potrafi dobrać metody zarzadzania berzpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_U09Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i językach obcych. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
ZBJZ_1A_U01Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość
ZBJZ_1A_U07Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego
ZBJZ_1A_U04Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego
ZBJZ_1A_U02Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R1A_U03stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R1A_U04wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U08posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U09posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł
R1A_U10ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
Treści programoweT-L-7Mikrobiologia prognostyczna
T-L-6Mikrobiologia prewencyjna
T-L-2Analiza czynników zagrożenia mikrobiologicznego
T-L-3Analiza źródeł wtórnego zakażenia
T-L-5Testy konserwacji
T-L-1Analiza mikrobiologiczna jakości cyklu produkcyjnego
T-L-4Analiza nieprawidłowości procesów technologicznych
Metody nauczaniaM-1metody aktywizujące - analiza przypadków
M-2metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne i projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena formująca
S-2Ocena formująca: ocena posumowujaca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe umiejności w zakresie dobrania i zastosowania metod zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZBJZ_1A_PO17-1_K01student ma świadomość konieczności propagowania wiedzy z zakresu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZBJZ_1A_K02Ma świadomość ważności przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności płci, poglądów i kultur.
ZBJZ_1A_K05Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni, a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy.
ZBJZ_1A_K04Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
ZBJZ_1A_K01Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (studia podyplomowe, kursy)
ZBJZ_1A_K03Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. Umie postępować w stanach zagrożenia.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K01rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie
R1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K05ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K07ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie wykonywanego zawodu
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodami zarządzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych w przetwórstwie żywności
Treści programoweT-L-3Analiza źródeł wtórnego zakażenia
T-L-4Analiza nieprawidłowości procesów technologicznych
T-L-1Analiza mikrobiologiczna jakości cyklu produkcyjnego
T-L-2Analiza czynników zagrożenia mikrobiologicznego
T-L-7Mikrobiologia prognostyczna
T-L-5Testy konserwacji
T-L-6Mikrobiologia prewencyjna
Metody nauczaniaM-1metody aktywizujące - analiza przypadków
M-2metody praktyczne - ćwiczenia laboratoryjne i projektowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: ocena posumowujaca
S-1Ocena formująca: ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość konieczności szerzenia wiedzy na temat mozliwości zarzadzania bezpieczeństwem mikrobiologicznym procesów produkcyjnych
3,5
4,0
4,5
5,0
zamknij

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej.