Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)

Plany studiów w roku akademickim 2016/2017 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,052
Podstawy prawa i ekonomiizaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,02,0151
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,015,007
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,01,0156
Wychowanie fizycznezaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0301
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0302

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,006

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,02,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0303
Chemia nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne3,02,0301
Chemia organicznaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0302
wykładyaudytoryjne2,01,0152
Fizyka z elementami biofizykiegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151
Matematykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0301

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 15wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 18wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 19wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Chemia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0154
laboratoriapraktyczne3,02,0304
Opakowalnictwozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
Podstawy anatomii i fizjologii człowiekaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,02,0302
Podstawy przetwórstwa surowców pochodzenia wodnegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne3,02,0303
Podstawy technologi żywności pochodzenia zwierzęcegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne3,02,0305
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne3,02,0304
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0304
wykładyaudytoryjne2,01,0304
Podstawy zarządzaniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
Podstawy żywienia człowiekazaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0303
laboratoriapraktyczne2,01,0153
Prawo żywnościowezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,01,0153
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0153
Towaroznawstwo i znakowanie żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0151
wykładyaudytoryjne1,01,0151

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 13wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 14wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 16wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 17wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 20wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 21wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Higiena i bezpieczeństwo w produkcji żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne3,02,0302
wykładyaudytoryjne1,01,0302
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
laboratoriapraktyczne3,02,0302
Mikrobiologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne3,02,0303
Organizacje nadzoru w gospodarce żywnościowejzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0157
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0157
Parazytologiczne zagrożenia surowców żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0303
wykładyaudytoryjne1,01,0153
Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościegzamin3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0306
wykładyaudytoryjne2,01,0306
Toksykologia żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,01,0304
wykładyaudytoryjne3,02,0304
Zabezpieczenie chłodnicze żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0307
laboratoriapraktyczne2,01,0307
Zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,02,0306
wykładyaudytoryjne2,01,0306

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,025
Szkolenie - Biuro karierzaliczenie0,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ergonomia pracyzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
2 Higiena pracyzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0151
wykładyaudytoryjne2,01,0151

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Techniki informacyjne z elementami statystykizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,02,0301
wykładyaudytoryjne2,01,0151
2 Technologie informacyjnezaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0151
laboratoriapraktyczne2,02,0301

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (angielski)egzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0603
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605
2 Język obcy (niemiecki)egzamin7,0lektoratpraktyczne2,02,0603
lektoratpraktyczne2,02,0604
lektoratpraktyczne3,02,0605

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Etykazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0302
2 Filozofiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
3 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0302
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
4 Socjologiazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0152
wykładyaudytoryjne2,01,0302

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Organizmy inwazyjne w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152
2 Szkodniki w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,01,0152
wykładyaudytoryjne1,01,0152

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensoryczna żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne2,01,0153
2 Sensoryczne metody oceny jakości żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0153
wykładyaudytoryjne2,01,0153

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bezpieczeństwo zdrowotne konsumentazaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne2,01,0154
2 Ochrona zdrowia publicznegozaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0154
wykładyaudytoryjne2,01,0154

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna żywnościzaliczenie5,0wykładyaudytoryjne3,02,0305
laboratoriapraktyczne2,01,0305
2 Instrumentalne metody oceny bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0wykładyaudytoryjne3,02,0305
laboratoriapraktyczne2,01,0305

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologia przemysłowazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0154
laboratoriapraktyczne3,01,0304
2 Podstawy biotechnologiizaliczenie5,0wykładyaudytoryjne2,01,0154
laboratoriapraktyczne3,01,0304

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne zagrożenia w żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne3,02,0305
2 Patogeny w żywościegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,02,0305
wykładyaudytoryjne2,01,0305

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy biologii molekularnej i inżynierii genetycznejzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne2,01,0155
2 Techniki biologii molekularnej w analizie żywnościzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne2,01,0155

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowoczesne metody utrwalania żywnościzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,01,0307
laboratoriapraktyczne2,01,0157
2 Utrwalanie żywności a jej bezpieczeństwozaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,01,0157
wykładyaudytoryjne2,01,0307

Blok obieralny 13 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aspekty ekologiczne w łańcuchu żywnościowymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0155
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0155
2 Zarządzanie środowiskiem w produkcji żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0155
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,01,0155

Blok obieralny 14 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bezpieczeństwo żywności w obrocie międzynarodowymzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0305
2 Globalizacja a bezpieczeństwo żywnościzaliczenie2,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,01,0305

Blok obieralny 15 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Dystrybucja żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156
2 Logistyka w łańcuchu żywnościowymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0156
laboratoriapraktyczne1,01,0156

Blok obieralny 16 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Modyfikacje genetyczne surowców żywnościowychzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156
2 Żywność genetycznie modyfikowanazaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156

Blok obieralny 17 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Normalizacja, standaryzacja i certyfikacja żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156
2 Wdrażanie systemów zarządzania w przetwórstwie żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0156

Blok obieralny 18 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Dodatki do żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0156
laboratoriapraktyczne1,01,0156
2 Substancje pomocnicze w przetwórstwie żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0156
laboratoriapraktyczne1,01,0156

Blok obieralny 19 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Produkty uboczne w przemyśle rolno-spożywczymzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne1,01,0155
2 Utylizacja i zagospodarowane produktów ubocznychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0305
laboratoriapraktyczne1,01,0155

Blok obieralny 20 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Substancje biologicznie czynne a bezpieczeństwo żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,01,0156
wykładyaudytoryjne2,01,0306
2 Wykrywanie związków biologicznie czynnych w żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,01,0306
laboratoriapraktyczne1,01,0156

Blok obieralny 21 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiologiczne kryteria bezpieczeństwa w procesach produkcyjnychzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne5,05,0457
2 Monitoring mikrobiologiczny procesów produkcyjnychzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne5,05,0457