Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia ogólna i żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia ogólna i żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 30 2,00,50egzamin
laboratoriaL4 30 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uświadomienie studentom specyfiki i mozliwej roli mikroorganizmów w środowisku żywności , związku między obecnością i rodzajem mikroorganizmów a jakością, trwałością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zasady organizacji laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja, dezynfekcja, aspetyka podstawą prawidłowej i bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym.2
T-L-2Podłoza stosowane do hodowli drobnoustrojów. Metody hodowli drobnoustrojów.4
T-L-3Morfologia komórki i kolonii drobnoustrojów.6
T-L-4Metody ilosciowego oznaczania drobnoustrojów.4
T-L-5Metody identyfikacji mikroorganizmów.6
T-L-6Ogólna analiza mikrobiologiczna żywności - badania ilościowe i jakościowe.8
30
wykłady
T-W-1Mikrobiologia jako dziedzina. Podstawowe pojęcia z mikrobiologii ogólnej i żywności.2
T-W-2Morfologia komórki prokariotycznej i eukariotycznej6
T-W-3Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.6
T-W-4Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności.6
T-W-5Drobnoustroje środowiskowe jako źródło zanieczyszczenia żywności4
T-W-6Zatrucia i zakażenia pokarmowe.6
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do kolokwiów10
A-L-4konsultacje z prowadzącym2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu12
A-W-3samodzielne poszerzanie wiedzy z przedmiotu6
A-W-4Egzamin2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
M-2Ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach.
M-3Dyskusja tematyczna.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
S-2Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych.
S-3Ocena formująca: Egzamin pisemny.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_Dieto2_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów izolowanych ze środowiska produkcji żywności oraz metody ich identyfikacji.
D_1A_W07C-1T-W-6, T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-5, T-W-4M-1S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_Dieto2_U01
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizie mikrobiologicznej. Potrafi różnicować bakterie pozyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
D_1A_U03C-1T-L-1, T-L-6, T-L-2, T-L-5, T-L-4, T-L-3M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_Dieto2_K01
Student jest gotowy do ponoszenia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
D_1A_K04C-1T-L-6, T-L-4, T-L-2, T-W-5, T-W-6, T-L-3, T-L-5, T-W-4, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-L-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_Dieto2_W01
Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów izolowanych ze środowiska produkcji żywności oraz metody ich identyfikacji.
2,0
3,0Student zna i rozumie zależności między rodzajem środowiska żywności a składem jakościowym i ilościowym mikroflory, możliwych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności, dróg przenoszenia mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_Dieto2_U01
Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizie mikrobiologicznej. Potrafi różnicować bakterie pozyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizie mikrobiologicznej w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_Dieto2_K01
Student jest gotowy do ponoszenia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
2,0
3,0Student jest gotowy do identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jadwiga Baj, Mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2019
  2. Antoni Różalski, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej częśc 1 i 2, Łódź, 2020
  3. Ewa Kisielewska, Monika Kordowska - Wiater, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności, Uniwersytet Przyrodniczy, Lublin, 2015
  4. Jerzy Molenda, Mikrobiologia żywności, Uniwersytet Przyrodniczy, Wrocław, 2010
  5. Izabela Zmysłowska, Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Journal of Bacteriology
  2. Food Microbiology

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zasady organizacji laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja, dezynfekcja, aspetyka podstawą prawidłowej i bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym.2
T-L-2Podłoza stosowane do hodowli drobnoustrojów. Metody hodowli drobnoustrojów.4
T-L-3Morfologia komórki i kolonii drobnoustrojów.6
T-L-4Metody ilosciowego oznaczania drobnoustrojów.4
T-L-5Metody identyfikacji mikroorganizmów.6
T-L-6Ogólna analiza mikrobiologiczna żywności - badania ilościowe i jakościowe.8
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Mikrobiologia jako dziedzina. Podstawowe pojęcia z mikrobiologii ogólnej i żywności.2
T-W-2Morfologia komórki prokariotycznej i eukariotycznej6
T-W-3Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.6
T-W-4Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności.6
T-W-5Drobnoustroje środowiskowe jako źródło zanieczyszczenia żywności4
T-W-6Zatrucia i zakażenia pokarmowe.6
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych30
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć8
A-L-3przygotowanie do kolokwiów10
A-L-4konsultacje z prowadzącym2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach30
A-W-2przygotowanie do egzaminu12
A-W-3samodzielne poszerzanie wiedzy z przedmiotu6
A-W-4Egzamin2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_Dieto2_W01Student zna i rozumie w stopniu zaawansowanym różne grupy mikroorganizmów izolowanych ze środowiska produkcji żywności oraz metody ich identyfikacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania technologiczne, gastronomiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne i prawne kształtujące jakość zdrowotną żywności
Cel przedmiotuC-1Uświadomienie studentom specyfiki i mozliwej roli mikroorganizmów w środowisku żywności , związku między obecnością i rodzajem mikroorganizmów a jakością, trwałością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
Treści programoweT-W-6Zatrucia i zakażenia pokarmowe.
T-W-3Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.
T-W-2Morfologia komórki prokariotycznej i eukariotycznej
T-W-1Mikrobiologia jako dziedzina. Podstawowe pojęcia z mikrobiologii ogólnej i żywności.
T-W-5Drobnoustroje środowiskowe jako źródło zanieczyszczenia żywności
T-W-4Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
Sposób ocenyS-3Ocena formująca: Egzamin pisemny.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie zależności między rodzajem środowiska żywności a składem jakościowym i ilościowym mikroflory, możliwych źródeł zanieczyszczeń mikrobiologicznych żywności, dróg przenoszenia mikroorganizmów w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_Dieto2_U01Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizie mikrobiologicznej. Potrafi różnicować bakterie pozyteczne i szkodliwe dla zdrowia człowieka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U03Potrafi planować i organizować prace zespołowe i indywidualne oraz aktywnie w nich uczestniczyć przyjmując różne role
Cel przedmiotuC-1Uświadomienie studentom specyfiki i mozliwej roli mikroorganizmów w środowisku żywności , związku między obecnością i rodzajem mikroorganizmów a jakością, trwałością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
Treści programoweT-L-1Zasady organizacji laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja, dezynfekcja, aspetyka podstawą prawidłowej i bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym.
T-L-6Ogólna analiza mikrobiologiczna żywności - badania ilościowe i jakościowe.
T-L-2Podłoza stosowane do hodowli drobnoustrojów. Metody hodowli drobnoustrojów.
T-L-5Metody identyfikacji mikroorganizmów.
T-L-4Metody ilosciowego oznaczania drobnoustrojów.
T-L-3Morfologia komórki i kolonii drobnoustrojów.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach.
M-3Dyskusja tematyczna.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi posługiwać się podstawowymi narzędziami i technikami badawczymi w analizie mikrobiologicznej w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_Dieto2_K01Student jest gotowy do ponoszenia odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracy własnej i innych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Uświadomienie studentom specyfiki i mozliwej roli mikroorganizmów w środowisku żywności , związku między obecnością i rodzajem mikroorganizmów a jakością, trwałością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności.
Treści programoweT-L-6Ogólna analiza mikrobiologiczna żywności - badania ilościowe i jakościowe.
T-L-4Metody ilosciowego oznaczania drobnoustrojów.
T-L-2Podłoza stosowane do hodowli drobnoustrojów. Metody hodowli drobnoustrojów.
T-W-5Drobnoustroje środowiskowe jako źródło zanieczyszczenia żywności
T-W-6Zatrucia i zakażenia pokarmowe.
T-L-3Morfologia komórki i kolonii drobnoustrojów.
T-L-5Metody identyfikacji mikroorganizmów.
T-W-4Nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności.
T-W-3Wykorzystanie mikroorganizmów w produkcji żywności.
T-W-1Mikrobiologia jako dziedzina. Podstawowe pojęcia z mikrobiologii ogólnej i żywności.
T-W-2Morfologia komórki prokariotycznej i eukariotycznej
T-L-1Zasady organizacji laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja, dezynfekcja, aspetyka podstawą prawidłowej i bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym.
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków wizualnych.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotowy do identyfikacji zagrożeń mikrobiologicznych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0