Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabusy - pełny wykaz przedmiotów:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Ekonomia z elemetami prawaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Pierwsza pomoc przedmedycznaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowaprzedmiot wspólny
Prowadzenie działalności gospodarczejprzedmiot wspólny
Psychologia ogólnaprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Społeczne aspekty dostępnościprzedmiot wspólny2 / 1
Społeczne aspekty sztucznej inteligencjiprzedmiot wspólny2 / 2
Techniki informacyjne z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny
Alergie i nietolerancje pokarmoweprzedmiot wspólny
Anatomia człowiekaprzedmiot wspólny
Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekaprzedmiot wspólny6 / 1
Bioimmobilizacjaprzedmiot wspólny7 / 1
Dietetyka 1przedmiot wspólny
Dietetyka 2przedmiot wspólny
Dodatki do żywności funkcjonalnejprzedmiot wspólny7 / 2
Dzikorosnące rośliny jadalneprzedmiot wspólny5 / 1
Fizjologia człowiekaprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejprzedmiot wspólny3 / 1
Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny9 / 1
Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentaprzedmiot wspólny4 / 1
Nutrigenomika w dietetyceprzedmiot wspólny
Patofizjologiaprzedmiot wspólny
Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymprzedmiot wspólny6 / 2
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyprzedmiot wspólny9 / 2
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiaprzedmiot wspólny8 / 1
Przygotowanie potraw dietetycznychprzedmiot wspólny
Styl życia jako determinanta stanu zdrowiaprzedmiot wspólny8 / 2
Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegoprzedmiot wspólny3 / 2
Toksykologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Wykorzystanie metod molekularnych w dietetyceprzedmiot wspólny4 / 2
Żywienie człowiekaprzedmiot wspólny
Żywienie w ontogenezieprzedmiot wspólny
Żywienie zbioroweprzedmiot wspólny
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyprzedmiot wspólny
Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekaprzedmiot wspólny5 / 2
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Diagnostyka w gabinecie dietetykaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietetyczne wyroby cukierniczeDietetyka w gastronomii i cateringu
Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnegoDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietoterapia w onkologiiDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 1
Dietoterapia w rzadkich chorobach genetycznychDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 2
Diety alternatywne w cateringuDietetyka w gastronomii i cateringu
Edukacja i poradnictwo żywienioweDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Gastronomia i cateringDietetyka w gastronomii i cateringu
Opakowania do żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Prawo żywnościoweDietetyka w gastronomii i cateringu
Psychodietetyka i coaching dietetycznyDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Systemy jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 1
Towaroznawstwo produktów przetworzonychDietetyka w gastronomii i cateringu
Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 2
Żywienie w sporcieDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentaprzedmiot wspólny
Chemia zajęcia wyrównawczeprzedmiot wspólny
Praktyka zawodowaprzedmiot wspólny

Sylabusy - wykaz przedmiotów wspólnych dla specjalności:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Ekonomia z elemetami prawaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Pierwsza pomoc przedmedycznaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowaprzedmiot wspólny
Prowadzenie działalności gospodarczejprzedmiot wspólny
Psychologia ogólnaprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Społeczne aspekty dostępnościprzedmiot wspólny2 / 1
Społeczne aspekty sztucznej inteligencjiprzedmiot wspólny2 / 2
Techniki informacyjne z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny
Alergie i nietolerancje pokarmoweprzedmiot wspólny
Anatomia człowiekaprzedmiot wspólny
Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekaprzedmiot wspólny6 / 1
Bioimmobilizacjaprzedmiot wspólny7 / 1
Dietetyka 1przedmiot wspólny
Dietetyka 2przedmiot wspólny
Dodatki do żywności funkcjonalnejprzedmiot wspólny7 / 2
Dzikorosnące rośliny jadalneprzedmiot wspólny5 / 1
Fizjologia człowiekaprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejprzedmiot wspólny3 / 1
Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny9 / 1
Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentaprzedmiot wspólny4 / 1
Nutrigenomika w dietetyceprzedmiot wspólny
Patofizjologiaprzedmiot wspólny
Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymprzedmiot wspólny6 / 2
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyprzedmiot wspólny9 / 2
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiaprzedmiot wspólny8 / 1
Przygotowanie potraw dietetycznychprzedmiot wspólny
Styl życia jako determinanta stanu zdrowiaprzedmiot wspólny8 / 2
Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegoprzedmiot wspólny3 / 2
Toksykologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Wykorzystanie metod molekularnych w dietetyceprzedmiot wspólny4 / 2
Żywienie człowiekaprzedmiot wspólny
Żywienie w ontogenezieprzedmiot wspólny
Żywienie zbioroweprzedmiot wspólny
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyprzedmiot wspólny
Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekaprzedmiot wspólny5 / 2
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniaprzedmiot wspólny
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentaprzedmiot wspólny
Chemia zajęcia wyrównawczeprzedmiot wspólny
Praktyka zawodowaprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Dietetyka w gastronomii i cateringu

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Analiza i ocena jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Dietetyczne wyroby cukierniczeDietetyka w gastronomii i cateringu
Diety alternatywne w cateringuDietetyka w gastronomii i cateringu
Gastronomia i cateringDietetyka w gastronomii i cateringu
Opakowania do żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Prawo żywnościoweDietetyka w gastronomii i cateringu
Systemy jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 1
Towaroznawstwo produktów przetworzonychDietetyka w gastronomii i cateringu
Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów dla specjalności Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Diagnostyka w gabinecie dietetykaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnegoDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietoterapia w onkologiiDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 1
Dietoterapia w rzadkich chorobach genetycznychDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 2
Edukacja i poradnictwo żywienioweDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Psychodietetyka i coaching dietetycznyDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Żywienie w sporcieDietoterapia i poradnictwo żywieniowe

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego modułu:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Ekonomia z elemetami prawaprzedmiot wspólny
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Pierwsza pomoc przedmedycznaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowaprzedmiot wspólny
Prowadzenie działalności gospodarczejprzedmiot wspólny
Psychologia ogólnaprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Społeczne aspekty dostępnościprzedmiot wspólny2 / 1
Społeczne aspekty sztucznej inteligencjiprzedmiot wspólny2 / 2
Techniki informacyjne z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny
Alergie i nietolerancje pokarmoweprzedmiot wspólny
Anatomia człowiekaprzedmiot wspólny
Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekaprzedmiot wspólny6 / 1
Bioimmobilizacjaprzedmiot wspólny7 / 1
Dietetyka 1przedmiot wspólny
Dietetyka 2przedmiot wspólny
Dodatki do żywności funkcjonalnejprzedmiot wspólny7 / 2
Dzikorosnące rośliny jadalneprzedmiot wspólny5 / 1
Fizjologia człowiekaprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejprzedmiot wspólny3 / 1
Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny9 / 1
Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentaprzedmiot wspólny4 / 1
Nutrigenomika w dietetyceprzedmiot wspólny
Patofizjologiaprzedmiot wspólny
Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymprzedmiot wspólny6 / 2
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyprzedmiot wspólny9 / 2
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiaprzedmiot wspólny8 / 1
Przygotowanie potraw dietetycznychprzedmiot wspólny
Styl życia jako determinanta stanu zdrowiaprzedmiot wspólny8 / 2
Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegoprzedmiot wspólny3 / 2
Toksykologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Wykorzystanie metod molekularnych w dietetyceprzedmiot wspólny4 / 2
Żywienie człowiekaprzedmiot wspólny
Żywienie w ontogenezieprzedmiot wspólny
Żywienie zbioroweprzedmiot wspólny
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyprzedmiot wspólny
Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekaprzedmiot wspólny5 / 2
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Diagnostyka w gabinecie dietetykaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietetyczne wyroby cukierniczeDietetyka w gastronomii i cateringu
Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnegoDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietoterapia w onkologiiDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 1
Dietoterapia w rzadkich chorobach genetycznychDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 2
Diety alternatywne w cateringuDietetyka w gastronomii i cateringu
Edukacja i poradnictwo żywienioweDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Gastronomia i cateringDietetyka w gastronomii i cateringu
Opakowania do żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Prawo żywnościoweDietetyka w gastronomii i cateringu
Psychodietetyka i coaching dietetycznyDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Systemy jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 1
Towaroznawstwo produktów przetworzonychDietetyka w gastronomii i cateringu
Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 2
Żywienie w sporcieDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentaprzedmiot wspólny
Chemia zajęcia wyrównawczeprzedmiot wspólny
Praktyka zawodowaprzedmiot wspólny

Sylabusy - wykaz przedmiotów niewchodzących w skład żadnego bloku obieralnego:

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Biochemiaprzedmiot wspólny
Chemia żywnościprzedmiot wspólny
Ekonomia z elemetami prawaprzedmiot wspólny
Ochrona własności intelektualnejprzedmiot wspólny
Pierwsza pomoc przedmedycznaprzedmiot wspólny
Praca dyplomowaprzedmiot wspólny
Prowadzenie działalności gospodarczejprzedmiot wspólny
Psychologia ogólnaprzedmiot wspólny
Seminarium dyplomoweprzedmiot wspólny
Techniki informacyjne z elementami statystykiprzedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 1przedmiot wspólny
Wychowanie fizyczne 2przedmiot wspólny
Alergie i nietolerancje pokarmoweprzedmiot wspólny
Anatomia człowiekaprzedmiot wspólny
Dietetyka 1przedmiot wspólny
Dietetyka 2przedmiot wspólny
Fizjologia człowiekaprzedmiot wspólny
Fizjologia żywieniaprzedmiot wspólny
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościprzedmiot wspólny
Mikrobiologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Nutrigenomika w dietetyceprzedmiot wspólny
Patofizjologiaprzedmiot wspólny
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychprzedmiot wspólny
Przygotowanie potraw dietetycznychprzedmiot wspólny
Toksykologia ogólna i żywnościprzedmiot wspólny
Żywienie człowiekaprzedmiot wspólny
Żywienie w ontogenezieprzedmiot wspólny
Żywienie zbioroweprzedmiot wspólny
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyprzedmiot wspólny
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniaprzedmiot wspólny
Analiza i ocena jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Diagnostyka w gabinecie dietetykaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Dietetyczne wyroby cukierniczeDietetyka w gastronomii i cateringu
Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnegoDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Diety alternatywne w cateringuDietetyka w gastronomii i cateringu
Edukacja i poradnictwo żywienioweDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Gastronomia i cateringDietetyka w gastronomii i cateringu
Opakowania do żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu
Prawo żywnościoweDietetyka w gastronomii i cateringu
Psychodietetyka i coaching dietetycznyDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowiekaDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Towaroznawstwo produktów przetworzonychDietetyka w gastronomii i cateringu
Żywienie w sporcieDietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Podstawy informacji naukowejprzedmiot wspólny
Szkolenie BHPprzedmiot wspólny
Szkolenie biblioteczneprzedmiot wspólny
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentaprzedmiot wspólny
Chemia zajęcia wyrównawczeprzedmiot wspólny
Praktyka zawodowaprzedmiot wspólny

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 1

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Język angielskiprzedmiot wspólny1 / 1
Język niemieckiprzedmiot wspólny1 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 2

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Społeczne aspekty dostępnościprzedmiot wspólny2 / 1
Społeczne aspekty sztucznej inteligencjiprzedmiot wspólny2 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 6

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekaprzedmiot wspólny6 / 1
Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymprzedmiot wspólny6 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 7

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Bioimmobilizacjaprzedmiot wspólny7 / 1
Dodatki do żywności funkcjonalnejprzedmiot wspólny7 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 5

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Dzikorosnące rośliny jadalneprzedmiot wspólny5 / 1
Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekaprzedmiot wspólny5 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 3

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejprzedmiot wspólny3 / 1
Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegoprzedmiot wspólny3 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 9

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnaprzedmiot wspólny9 / 1
Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyprzedmiot wspólny9 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 4

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentaprzedmiot wspólny4 / 1
Wykorzystanie metod molekularnych w dietetyceprzedmiot wspólny4 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 8

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiaprzedmiot wspólny8 / 1
Styl życia jako determinanta stanu zdrowiaprzedmiot wspólny8 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 10

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Dietoterapia w onkologiiDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 1
Dietoterapia w rzadkich chorobach genetycznychDietoterapia i poradnictwo żywieniowe10 / 2

Sylabus - wykaz przedmiotów wchodzących skład bloku obieralnego 11

PrzedmiotSpecjalnośćModułBlok/Grupa ob.
Systemy jakości żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 1
Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościDietetyka w gastronomii i cateringu11 / 2