Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Towaroznawstwo produktów przetworzonych:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Towaroznawstwo produktów przetworzonych
Specjalność Dietetyka w gastronomii i cateringu
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 20 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL4 20 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowe umiejętności pracy w laboratorium analitycznym

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy z zakresu charakterystyki towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym wymagań prawa i metod służących do tej oceny.
C-2Nabycie umiejętności przeprowadzania oceny towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym umiejętności wyszukiwania wymagań prawa, metodyki, dokonanie oceny i poprawne sformułowanie wniosków z uzyskanych wyników.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Produkty przetworzone - definicje, klasyfikacja2
T-L-2Znakowanie obligatoryjne i dobrowolne wybranych grup towaroznawczych żywności przetworzonej4
T-L-3Charakterystyka towaroznawcza wybranych produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego4
T-L-4Charakterystyka towaroznawcza wybranych grup produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego4
T-L-5Zmiany jakości produktów przetworzonych w czasie przechowywania. Metody analizy i oceny jakosci wybranych wskaźników jakości.4
T-L-6Zaliczenie wykładów2
20
wykłady
T-W-1Ćwiczenia organizacyjne2
T-W-2Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie produktów przetworzonych4
T-W-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów cukierniczych4
T-W-4Ocena towaroznawcza wybranych przetworów rybnych4
T-W-5Ocena towaroznawcza wybranych napojów4
T-W-6Zaliczenie2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie do zaliczenia5
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2bieżące przygotowanie do ćwiczeń13
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
A-W-4konsultacje2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zajęć laboratoryjnych następuje na podstawie ocen cząstkowych uzyskanych za poszczególne ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-7_W01
Zna i rozumie metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE.
D_1A_W08C-1T-L-2, T-L-1M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-7_U01
Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w praktyce.
D_1A_U05, D_1A_U10C-1T-W-4, T-L-3, T-W-3, T-L-5, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-L-4M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-7_K01
Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności.
D_1A_K03C-1T-W-5, T-W-4, T-L-2, T-W-2, T-L-5, T-L-1, T-L-4, T-L-3, T-W-3, T-W-1M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-7_W01
Zna i rozumie metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE.
2,0
3,0Student zna i rozumie w podstawowym stopniu na poziomie dostatecznym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-7_U01
Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w praktyce.
2,0
3,0Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-7_K01
Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności.
2,0
3,0Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Przybyłowski, Piotr (Red.), owaroznawstwo artykułów spożywczych. Cz. 1, Akademia Morska, Gdynia, 2013
  2. Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Czapski, Janusz, Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
  3. Flaczyk, Ewa Maria.( Red.) Górecka, Danuta Red. Korczak, Józef Red. Bilska, Agnieszka, Towaroznawstwo żywności pochodzenia zwierzęcego, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2011
  4. Flaczyk, Ewa Maria. (Red.) Korczak, Józef. (Red.), Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń, 2010

Literatura dodatkowa

  1. Niotecka E., Obiedzińsski M., Prawo żywnościowe Unii Europejskiej, FAPA, Warszawa, 2000
  2. Polish Journal of Commodity Science, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, Radom

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Produkty przetworzone - definicje, klasyfikacja2
T-L-2Znakowanie obligatoryjne i dobrowolne wybranych grup towaroznawczych żywności przetworzonej4
T-L-3Charakterystyka towaroznawcza wybranych produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego4
T-L-4Charakterystyka towaroznawcza wybranych grup produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego4
T-L-5Zmiany jakości produktów przetworzonych w czasie przechowywania. Metody analizy i oceny jakosci wybranych wskaźników jakości.4
T-L-6Zaliczenie wykładów2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ćwiczenia organizacyjne2
T-W-2Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie produktów przetworzonych4
T-W-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów cukierniczych4
T-W-4Ocena towaroznawcza wybranych przetworów rybnych4
T-W-5Ocena towaroznawcza wybranych napojów4
T-W-6Zaliczenie2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2przygotowanie do zaliczenia5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2bieżące przygotowanie do ćwiczeń13
A-W-3przygotowanie do zaliczenia15
A-W-4konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-7_W01Zna i rozumie metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W08Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym skład oraz wartość energetyczną, odżywczą i prozdrowotną produktów spożywczych, sposób ich analizy i oceny oraz czynniki je kształtujące z uwzględnieniem procesów technologicznych i gastronomicznych
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu charakterystyki towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym wymagań prawa i metod służących do tej oceny.
Treści programoweT-L-2Znakowanie obligatoryjne i dobrowolne wybranych grup towaroznawczych żywności przetworzonej
T-L-1Produkty przetworzone - definicje, klasyfikacja
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w podstawowym stopniu na poziomie dostatecznym metody klasyfikacji w zakresie towaroznawstwa różnych grup żywności a także systemu kwalifikacji towarów i prawa UE.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-7_U01Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w praktyce.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
D_1A_U10Potrafi zaplanować i przeprowadzić działania związane z kształtowaniem składu, wartości energetycznej, odżywczej i prozdrowotnej produktów spożywczych. Potrafi zbadać oraz ocenić skład i wartość odżywczą żywności
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu charakterystyki towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym wymagań prawa i metod służących do tej oceny.
Treści programoweT-W-4Ocena towaroznawcza wybranych przetworów rybnych
T-L-3Charakterystyka towaroznawcza wybranych produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego
T-W-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów cukierniczych
T-L-5Zmiany jakości produktów przetworzonych w czasie przechowywania. Metody analizy i oceny jakosci wybranych wskaźników jakości.
T-W-1Ćwiczenia organizacyjne
T-W-2Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie produktów przetworzonych
T-W-5Ocena towaroznawcza wybranych napojów
T-L-4Charakterystyka towaroznawcza wybranych grup produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zajęć laboratoryjnych następuje na podstawie ocen cząstkowych uzyskanych za poszczególne ćwiczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi krytycznie ocenić przydatność metod do oceny i analizy towaroznawczej środków spożywczych i zastosować wybrane metody w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-7_K01Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy z zakresu charakterystyki towaroznawczej żywności przetworzonej, w tym wymagań prawa i metod służących do tej oceny.
Treści programoweT-W-5Ocena towaroznawcza wybranych napojów
T-W-4Ocena towaroznawcza wybranych przetworów rybnych
T-L-2Znakowanie obligatoryjne i dobrowolne wybranych grup towaroznawczych żywności przetworzonej
T-W-2Analiza sensoryczna w towaroznawczej ocenie produktów przetworzonych
T-L-5Zmiany jakości produktów przetworzonych w czasie przechowywania. Metody analizy i oceny jakosci wybranych wskaźników jakości.
T-L-1Produkty przetworzone - definicje, klasyfikacja
T-L-4Charakterystyka towaroznawcza wybranych grup produktów przetworzonych pochodzenia zwierzęcego
T-L-3Charakterystyka towaroznawcza wybranych produktów przetworzonych pochodzenia roślinnego
T-W-3Ocena towaroznawcza wybranych produktów cukierniczych
T-W-1Ćwiczenia organizacyjne
Metody nauczaniaM-1Wykłady informacyjne z elementami dyskusji dydaktycznej
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zajęć laboratoryjnych następuje na podstawie ocen cząstkowych uzyskanych za poszczególne ćwiczenia
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z treści wykładów i ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do ciągłego dokształcania się i rozwijania dorobku zawodowego w zakresie towaroznawstwa żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0