Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Żywienie w ontogenezie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Żywienie w ontogenezie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL4 45 3,00,50zaliczenie
wykładyW4 30 3,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość podstaw fizjologii człowieka i fizjologii żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Utrwalenie umiejetności przeprowadzania oceny stanu odżywienia osób w różnym wieku i w różnym stanie fizjologicznym2
T-L-2Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym2
T-L-3Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej2
T-L-4Zasady korekty diety2
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety4
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety4
T-L-7Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety4
T-L-8Analiza składu preparatów do początkowego i następnego żywienia niemowląt. Rozszerzanie diety niemowląt4
T-L-9Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu4
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania4
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego4
T-L-12Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne2
T-L-13Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych2
T-L-14Żywienie osób starszych - planowanie zywienia i korekta diety3
T-L-15Zaliczenie ćwiczeń2
45
wykłady
T-W-1Utrwalenie ogólnych zasad prawidłowego żywienia2
T-W-2Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym4
T-W-3Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych4
T-W-4Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących3
T-W-5Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.3
T-W-6Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym2
T-W-7Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji3
T-W-8Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe2
T-W-9Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym4
T-W-10Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia3
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zajęć10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie projektu7
A-L-5Analiza literatury10
75
wykłady
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Analiza literatury15
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu25
A-W-5Udział w egzaminie2
74

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierający 5 pytań otwartych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
S-4Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_W01
Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
D_1A_W04, D_1A_W02C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2, M-4, M-3S-1, S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
D_1A_U06, D_1A_U02, D_1A_U07C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-1, M-2, M-4, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietK12_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
D_1A_K01, D_1A_K04C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-12, T-L-13, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10M-2, M-1, M-4, M-3S-4

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_W01
Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
2,0brak poprawnej odpowiedzi na co najmniej 1 pytanie nie zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia nie przygotowana prezentacja z projektem diety
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
3,5wyczerpująca odpowiedź na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 3 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia kończące ćwiczenia, średnia 3,25 - 3,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,0wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 3,75 - 4,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,5wyczerpująca odpowiedź na co najmniej 4 pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,25 - 4,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
5,0wyczerpująca odpowiedź na wszystkie pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,75-5,0 przygotowana prezentacja z projektem diety

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_U01
Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
2,0Student nie potrafi zaplanować CRP i dokonać korekty diety
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych
3,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety w niewielkim zakresie
4,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje zróżnicowane, poprawne, warianty diety.
4,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu, potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
5,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty korekty. Potrafi w pełni uzasadnic dokonane wybory dotyczące założeń diety. Potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietK12_K01
Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. Szajewska H., Albrecht P., Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, PZWL, Warszawa, 2009
  2. Woś H., Staszewska- Kwak A., Żywienie dzieci, PZWL, Warszawa, 2008
  3. Schaffer H.R., Psychologia rozwojowa : podstawowe pojęcia, Wyd. UJ, Kraków, 2010
  4. Jarosz M., Żywienie osób w wieku starszym, PZWL, Warszawa, 2008
  5. Jarosz M. red, Normy żywienia człowieka i ich zastosowanie, PZH, Warszawa, 2020
  6. Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012
  7. Pertyński T., Diagnostyka i terapia wieku menopauzalnego, Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław, 2004
  8. H. Szajewska, A. Horvath, Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków, 2017

Literatura dodatkowa

  1. Przetacznik-Gierowska M., Tyszkowa M., Psychologia rozwoju człowieka, PWN, Warszawa, 2007
  2. Standardy medyczne. Pediatria, Media Press, Warszawa, 2021

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Utrwalenie umiejetności przeprowadzania oceny stanu odżywienia osób w różnym wieku i w różnym stanie fizjologicznym2
T-L-2Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym2
T-L-3Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej2
T-L-4Zasady korekty diety2
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety4
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety4
T-L-7Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety4
T-L-8Analiza składu preparatów do początkowego i następnego żywienia niemowląt. Rozszerzanie diety niemowląt4
T-L-9Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu4
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania4
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego4
T-L-12Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne2
T-L-13Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych2
T-L-14Żywienie osób starszych - planowanie zywienia i korekta diety3
T-L-15Zaliczenie ćwiczeń2
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Utrwalenie ogólnych zasad prawidłowego żywienia2
T-W-2Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym4
T-W-3Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych4
T-W-4Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących3
T-W-5Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.3
T-W-6Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym2
T-W-7Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji3
T-W-8Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe2
T-W-9Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym4
T-W-10Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia3
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Przygotowanie do zajęć10
A-L-3Konsultacje3
A-L-4Przygotowanie projektu7
A-L-5Analiza literatury10
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach30
A-W-2Analiza literatury15
A-W-3Konsultacje2
A-W-4Przygotowanie do egzaminu25
A-W-5Udział w egzaminie2
74
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_W01Zna zmiany fizjologiczne zachodzące w organizmie w danym etapie życia i zalecenia żywieniowe dostosowane do tych zmian
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W04Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym fizjologiczne i patofizjologiczne uwarunkowania zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych i chorych, w różnych okresach życia, o różnej aktywności fizycznej oraz związane z tym zasady i normy żywienia, zarówno w żywieniu indywidualnym jak i zbiorowym
D_1A_W02Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym budowę oraz mechanizmy funkcjonowania organizmu człowieka oraz przemiany w nim zachodzące w różnych stanach fizjologicznych i patologicznych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-2Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-3Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-4Zasady korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-7Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-9Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-12Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-13Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Utrwalenie ogólnych zasad prawidłowego żywienia
T-W-2Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-3Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-4Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-5Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-6Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-7Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-8Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-9Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-10Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny zawierający 5 pytań otwartych
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0brak poprawnej odpowiedzi na co najmniej 1 pytanie nie zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia nie przygotowana prezentacja z projektem diety
3,0poprawna odpowiedź na 5 pytań, w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia do 3,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
3,5wyczerpująca odpowiedź na 2 pytania i poprawna odpowiedź na 3 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwia kończące ćwiczenia, średnia 3,25 - 3,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,0wyczerpująca odpowiedź na 3 pytania i poprawna odpowiedź na 2 pytania w zakresie podstawowym zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 3,75 - 4,25 przygotowana prezentacja z projektem diety
4,5wyczerpująca odpowiedź na co najmniej 4 pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,25 - 4,75 przygotowana prezentacja z projektem diety
5,0wyczerpująca odpowiedź na wszystkie pytania zaliczone kolokwium kończące ćwiczenia, średnia 4,75-5,0 przygotowana prezentacja z projektem diety
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_U01Potrafi zaplanować, ocenić i przeprowadzić korektę wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej dla osób w różnym stanie fizjologicznym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U06Potrafi uzasadnić zalecenia żywieniowe dla osób zdrowych i chorych, w różnych okresach życia, o różnej aktywności fizycznej oraz przekazać pacjentowi związane z tym zasady żywienia, zarówno w żywieniu indywidualnym jak i zbiorowym
D_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
D_1A_U07Potrafi zaplanować jadłospis uwzględniający zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-2Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-3Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-4Zasady korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-7Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-9Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-12Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-13Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Utrwalenie ogólnych zasad prawidłowego żywienia
T-W-2Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-3Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-4Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-5Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-6Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-7Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-8Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-9Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-10Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium
S-3Ocena podsumowująca: przygotowanie prezentacji (projektu) na zadany temat
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi zaplanować CRP i dokonać korekty diety
3,0Student potrafi w ograniczonym stopniu skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych
3,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety w niewielkim zakresie
4,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje zróżnicowane, poprawne, warianty diety.
4,5Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty diety. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu, potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
5,0Student potrafi skomponować dietę dla ludzi w różnych stanach fizjologicznych. Sugeruje różne, poprawne, warianty korekty. Potrafi w pełni uzasadnic dokonane wybory dotyczące założeń diety. Potrafi dyskutować i bronić swoich argumentów
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietK12_K01Ma świadomość potrzeby stałego poszerzania wiedzy i jej popularyzacji
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
D_1A_K04Jest gotów samodzielnie planować i realizować proces uczenia się przez cale życie, a także motywować innych do stałego samodoskonalenia
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie ze zmianami zachodzącymi w organizmie w określonym wieku lub stanie fizjologicznym i nabycie umiejętności dostosowania diety do zaistniałych potrzeb
Treści programoweT-L-2Metody oceny sposobu żywienia osób w różnych stanach fizjologicznych w żywieniu indywidualnym
T-L-3Wywiad żywieniowy, cechy charakterystyczne w różnych okresach rozwojowych, zbieranie informacji żywieniowej
T-L-4Zasady korekty diety
T-L-5Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie prokreacji, kierunki korekty diety
T-L-6Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w poszczególnych trymestrach ciąży, kierunki korekty diety
T-L-7Wartość odżywcza i energetyczna diety w okresie laktacji, kierunki korekty diety
T-L-9Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, zasady uzupełniania diety przedszkolnej w domu
T-L-10Wartość odżywcza i energetyczna diety młodzieży w okresie dorastania, kierunki korekty diety. Składniki diety w profilaktyce problemów zdrowotnych okresu dorastania
T-L-11Wartość odżywcza i energetyczna diety kobiety w okresie menopauzy, kierunki korekty diety. Żywieniowa profilaktyka chorób okresu menopauzalnego
T-L-12Wartość odżywcza i energetyczna diety mężczyzny w okresie andropauzy, kierunki korekty diety. Wpływ stylu życia na dolegliwości andropauzalne
T-L-13Ocena socjoekonomicznych i żywieniowych uwarunkowań niedożywienia u osób starszych
T-W-1Utrwalenie ogólnych zasad prawidłowego żywienia
T-W-2Żywienie kobiet i mężczyzn w okresie przedkoncepcyjnym
T-W-3Fizjologia okresu ciąży. Zalecenia żywieniowe dla kobiet ciężarnych
T-W-4Fizjologia laktacji. Zalecenia żywieniowe dla kobiet laktujących
T-W-5Okres noworodkowy i niemowlęcy. Schemat żywienia niemowląt. Żywienie naturalne i sztuczne.
T-W-6Charakterystyka wieku przedszkolnego. Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku przedszkolnym
T-W-7Okres adolescencji. Wzrastanie i dojrzewanie płciowe. Żywieniowa profilaktyka problemów zdrowotnych okresu adolescencji
T-W-8Zmiany w organizmie mężczyzn w okresie andropauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe
T-W-9Zmiany w organizmie kobiety w okresie menopauzalnym i związane z tym zalecenia żywieniowe. Żywieniowa profilaktyka chorób ujawniających sie w okresie menopauzalnym
T-W-10Zmiany w organizmie osób starszych. Żywienie osób starszych ze szczególnym uwzglednieniem profilaktyki niedożywienia
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-4Ocena formująca: Obserwacja - nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
3,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
4,5Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia
5,0Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia