Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Dodatki do żywności funkcjonalnej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dodatki do żywności funkcjonalnej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Artur Bartkowiak <Artur-Bartkowiak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 7 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu chemii oraz chemii żywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie wiedzy na temat żywności funkcjonalnej i wygodnej, probiotyków i neutraceutyków, metod otrzymywania żywności funkcjonalnej i metod analiz określających właściwości użytkowe tego typu żywności. Nabycie wiedzy, umiejętności i kompetencji z zakresu nowych technologii i technik produkcji dodatków do żywności funkcjonalnej. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Omówienie zasad BHP obowiązujących w laboratorium | 1 |
T-L-2 | Bioimmobilizacja dodatków do żywności funkcjonalnej. Badanie stabilności nośnika | 2 |
T-L-3 | Emulsje roślinne – dodatki do otrzymywania stabilnych emulsji, metody formowania emulsji. Analiza lepkości emulsji | 4 |
T-L-4 | Bioimmobilizacja mikroorganizmów probiotycznych w nośnikach hydrożelowych i lub hydrofobowych za pomocą ekstruzji i/lub koekstruzji | 2 |
T-L-5 | Badanie przeżywalności immobilizowanych drobnoustrojów w emulsjach na bazie białek i tłuszczy roślinnych | 2 |
T-L-6 | Badanie właściwości ekstraktów jako substancji aktywnych | 3 |
T-L-7 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie – żywność funkcjonalna i wygodna. Cele i kierunki modyfikacji właściwości i własności produktów spożywczych | 2 |
T-W-2 | Wytyczne prawne i ekonomiczne decydujące o wyborze i zastosowaniu określonego materiału/produktu funkcjonalnego | 2 |
T-W-3 | Metody otrzymywania żywności funkcjonalnej z zastosowaniem surowców pomocniczych, dodatków do żywności oraz naturalnych związków funkcjonalnych | 2 |
T-W-4 | Badanie i nowoczesne metody analizy do określenia właściwości żywności funkcjonalnej i dodatków do żywności | 2 |
T-W-5 | Dodatki do żywności: smakowe, zapachowe, prozdrowotne oraz zmieniające teksturę otrzymywanych produktów | 2 |
T-W-6 | Grupy probiotyków i nutraceutyków. Nowoczesne metody służące do otrzymywania dodatków do żywności funkcjonalnej. Bioimmobilizacja | 4 |
T-W-7 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowywanie się do zaliczenia pisemnego | 5 |
A-L-3 | uzupełnianie kart pracy po przeprowadzonych ćwiczeniach | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 10 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: kolokowium piemne |
S-2 | Ocena formująca: zaliczone karty pracy/sprawozdania z przeprowadzonych doświadczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_W01 Zaliczenie pisemne | D_1A_W01 | — | C-1 | T-W-6, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-W-3 | M-1 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_U01 Zaliczone kolokwium pisemne, zaliczone karty pracy/sprawozdania z przeprowadzonych doświadczeń | D_1A_U05 | — | C-1 | T-L-6, T-L-5, T-L-2, T-L-4, T-L-3 | M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_K01 Student potrafi pracować w zespole | D_1A_K04 | — | C-1 | T-W-5, T-L-6, T-W-4, T-L-4, T-W-2, T-W-6, T-L-5, T-L-3, T-L-2, T-W-3 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_W01 Zaliczenie pisemne | 2,0 | |
3,0 | egzamin pisemny zaliczony na liczbę punktów odpowiadającą 60% poprawnych odpowiedzi | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_U01 Zaliczone kolokwium pisemne, zaliczone karty pracy/sprawozdania z przeprowadzonych doświadczeń | 2,0 | |
3,0 | kolokwium zaliczone na 60%, zaliczone karty pracy/sprawozdania z przeprowadzonych ćwiczeń laboratoryjnych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb7 1_K01 Student potrafi pracować w zespole | 2,0 | |
3,0 | student pracuje w zespole | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dorota Cygan-Szczegielniak, Bogdan Janicki, Aleksandra Roślewska, Magdalena Stanek, Karolina Stasiak, Dodatki do żywności, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, 2015
- Franciszek Świderski, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, Wydawnictwo Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2009
- Antoni Rutkowski, Kazimierz Dąbrowski, Stanisław Gwiazda, Dodatki funkcjonalne do żywności, Agro Food Technology, 1993