Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z mikrobiologii i biochemii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania mikroorganizmów jako źródla składników bioaktywnych oraz ich zastosowania w produkcji żywności i dietetyce |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Mikroorganizmy jako źródlo związków biologicznie aktywnych - parametryzacja procesów hodowli | 5 |
T-L-2 | Żywność fermentowana jako źródlo substancji biologicznie aktywnych | 5 |
T-L-3 | Ocena wpływu zwiazków biologicznie aktywnych na wybrane wybrane aspekty funkcjonowania organizmu | 5 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Mikroorganizmy jako źródło substancji biologicznie aktywnych | 3 |
T-W-2 | Czynniki regulacji wydajności syntezy substancji biologicznie aktywnych, metody otrzymywania, separacji i utrwalania substancji biologicznie aktywnych | 4 |
T-W-3 | Związki bioaktywne i ich właściwości | 4 |
T-W-4 | Żywność mikrobiologicznie przetworzona jako źródlo substancji o właściwościach bioaktywnych | 4 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | przygotowanie do zajęć bieżacych | 5 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia bloków tematycznych | 5 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia końcowego | 6 |
A-W-3 | samodzielny przegląd literatury | 5 |
26 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne, praca w grupach |
M-3 | dyskusja tematyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Pisemne zaliczenie ćwiczeń laboratoryjnych |
S-2 | Ocena formująca: Bieżąca ocena stanu przygotowania teoretycznego studentów do realizacji ćwiczeń laboratoryjnych. |
S-3 | Ocena formująca: Egzamin pisemny. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_W01 Student zna relacje między drobnoustrojami a środowiskiem i jego wpływem na szlaki biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz mechanizmy ich oddziaływania na organizm człowieka | D_1A_W01 | — | C-1 | T-W-4, T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-1, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_U01 Student potrafi dokonac parametryzacji procesu biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz wykorzystać wiedze o ich wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka | D_1A_U05 | — | C-1 | T-L-2, T-L-1, T-L-3 | M-1, M-3 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_K01 Student ma świadomość potrzeby wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu stosowania związków bioaktywnych pochodzenia mikrobiologicznego | D_1A_K01 | — | C-1 | T-W-2, T-W-4, T-L-1, T-W-1, T-L-3, T-W-3, T-L-2 | M-1, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_W01 Student zna relacje między drobnoustrojami a środowiskiem i jego wpływem na szlaki biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz mechanizmy ich oddziaływania na organizm człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym zna i rozumie mozliwości wykorzystania mikroorganizmów jako źródla zwiazków bioaktywnych i ich znaczenie w dietetyce | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_U01 Student potrafi dokonac parametryzacji procesu biosyntezy związków biologicznie aktywnych oraz wykorzystać wiedze o ich wpływie na funkcjonowanie organizmu człowieka | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wykorzystac mikroorganizmy oraz dobrać narzedzia techniczne do pozyskania substancji biologicznie aktywnych pochodzących z mikroorganizmów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietOb3 2_K01 Student ma świadomość potrzeby wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu stosowania związków bioaktywnych pochodzenia mikrobiologicznego | 2,0 | |
3,0 | Student jest przygotowany w stopniu dostatecznym do wykorzystania swojej wiedzy i umiejetności z zakresu zwiazków biologicznie aktywnych pochodzenia mikrobiologicznego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Agata Goryluk - Salmonowicz, Mieczysław K. Błaszczyk, Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, PWN, Warszawa, 2020
- Krystyna Kowal, Zdzisław Libudzisz, Mikrobiologia techniczna Tom 1 i 2, PWN, Warszawa, 2012
- David B. Wilson, Hermann Sahm, Klaus Peter Stahmann, Matheos Koffas, Industrial Microbiology, Wiley, 2020
- Włodzimierz Bednarski, Arnold Repsa, Biotechnologia żywności, Naukowo - Techniczne, Warszawa, 2001
- Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek, Podstawy biotechnologii przemysłowej, PWN, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- Aktualne publikacje, Microbial Biotechnology
- Aktualne publikacje, Trends in Biotechnology