Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (S1)
specjalność: usługi turystyczne

Sylabus przedmiotu Niedozwolone pozostałości w żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Towaroznawstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk społecznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Niedozwolone pozostałości w żywności
Specjalność usługi turystyczne
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Daczkowska-Kozon <Elzbieta.Daczkowska-Kozon@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Anna Koronkiewicz <Anna.Koronkiewicz@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 19 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 26 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL7 26 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Posiadanie wiedzy i umiejętności z zakresu mikrobiologii zywności i podstaw biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji niedozwolonych pozostałosci w zywnosci.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie niedozwolonych pozostałości w żywnosci26
26
wykłady
T-W-1Rodzaje niedozwolonych pozostałości w zywności2
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności2
T-W-3przeciwdziałanie niedozwolonym zanieczyszczeniom2
T-W-4obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności2
T-W-5Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci6
T-W-6Nowe patogeny w żywności2
T-W-7Sposoby przeciwdziałania obecności patogenów w zywności2
T-W-8aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a niedozwolone związki w zywności2
T-W-9Pozostałości antybiotyków w zywności2
T-W-10Antybiotykooporne szczepy w zywności2
T-W-11GMO - co dozwolone a co nie.2
26

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury tematu i przygotowanie sie do zaliczenia przedmiotu34
60
wykłady
A-W-1czynny udział w zajęciach praktycznych25
A-W-2bieżące przygotowanie teoretyczne do zajęć teoretycznych i sprawdzianów25
A-W-3opracowywanie wyników doświadczeń10
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-1ut_W01
Zdobycie wiedzy na temat niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
TOW_1A_W04S1A_W04, S1A_W10, S1A_W11C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-L-1M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-1ut_U01
Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia niedozwolonych pozostałosci w zywności
TOW_1A_U13S1A_U01, S1A_U02, S1A_U03, S1A_U04, S1A_U05, S1A_U07InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1T-L-1M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TOW_1A_O16-1ut_K01
Student ma świadomość istnienia różńych różnych niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
TOW_1A_K02, TOW_1A_K03S1A_K02, S1A_K03, S1A_K04, S1A_K05, S1A_K07InzA_K01, InzA_K02C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-L-1M-1, M-2, M-3S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-1ut_W01
Zdobycie wiedzy na temat niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o drobnoustrojach występujących w różnych środowiskach oraz niedozwolonych pozostałosciach w zywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-1ut_U01
Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia niedozwolonych pozostałosci w zywności
2,0
3,0Umiejetność studenta w zakresie niedozwolonych pozostałości w zywnosci spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TOW_1A_O16-1ut_K01
Student ma świadomość istnienia różńych różnych niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
2,0
3,0Świadomość studenta w zakresie nośników szkodliwych mikroorganizmów spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.), Mikrobiologia techniczna tom 1 Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, pierwsze, Czyt. WNoŻiR
  2. Salyers A.A., Whitt D.D. (red.), Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko., Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2010, pierwsze, dodruk, Wyp. Ku Słońcu 140
  3. Szewczyk E.M. (red.), Diagnostyka bakteriologiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2011, pierwsze, dodruk, Czyt. WNoŻiR
  4. Błażejak St., Gientka I. (red.), Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2010, pierwsze, czyt. WNoŻiR
  5. Daczkowska-Kozon E., Dąbrowski W., Mikrobiologia żywności: skrypt do ćwiczeń z mikrobiologii żywności cz 1, Wydaw. AR, Szczecin, 2003, czwarte, Czyt. WNoŻiR
  6. Żakowska Z., Stobińska H., Mikrobiologia i higiena żywności, Wyd. Politechniki Łódzkiej, Łódź, 2000

Literatura dodatkowa

  1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R., Mikrobiologia. Krótkie wykłady, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2012, drugie, poprawione i unowocześnione, dodruk, Czyt. WNoŻiR
  2. Jałosińska M., Mikrobiologia żywności, Wydawnictwo Format AB, Warszawa, 2006, pierwsze
  3. Gawęcki J.,Libudzisz Z. (red.), Mikroorganizmy w żywności i żywieniu, Wydawnictwo Uniwersytety Przyrodniczego, Poznań, 2010, trzecie, Czyt. WNoŻiR
  4. Kunicki-Goldfinger W., Życie bakterii, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008, siódme, zmienione, dodruk, Wyp. Ku Słońcu 140

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie niedozwolonych pozostałości w żywnosci26
26

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje niedozwolonych pozostałości w zywności2
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności2
T-W-3przeciwdziałanie niedozwolonym zanieczyszczeniom2
T-W-4obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności2
T-W-5Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci6
T-W-6Nowe patogeny w żywności2
T-W-7Sposoby przeciwdziałania obecności patogenów w zywności2
T-W-8aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a niedozwolone związki w zywności2
T-W-9Pozostałości antybiotyków w zywności2
T-W-10Antybiotykooporne szczepy w zywności2
T-W-11GMO - co dozwolone a co nie.2
26

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach26
A-L-2Studiowanie literatury tematu i przygotowanie sie do zaliczenia przedmiotu34
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1czynny udział w zajęciach praktycznych25
A-W-2bieżące przygotowanie teoretyczne do zajęć teoretycznych i sprawdzianów25
A-W-3opracowywanie wyników doświadczeń10
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-1ut_W01Zdobycie wiedzy na temat niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_W04Ma podstawową wiedzę na temat mikroorganizmów, ich roli w przetwórstwie i przechowywaniu żywności. Ma wiedzę na temat drobnoustrojów w artykułach przemysłowych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W04zna rodzaje więzi społecznych odpowiadające dziedzinom nauki i dyscyplinom naukowym, właściwym dla studiowanego kierunku studiów oraz zna rządzące nimi prawidłowości
S1A_W10zna i rozumie podstawowe pojęcia i zasady z zakresu ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego
S1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji niedozwolonych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-W-1Rodzaje niedozwolonych pozostałości w zywności
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności
T-W-3przeciwdziałanie niedozwolonym zanieczyszczeniom
T-W-4obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności
T-W-5Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci
T-W-6Nowe patogeny w żywności
T-W-7Sposoby przeciwdziałania obecności patogenów w zywności
T-W-8aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a niedozwolone związki w zywności
T-W-9Pozostałości antybiotyków w zywności
T-W-10Antybiotykooporne szczepy w zywności
T-W-11GMO - co dozwolone a co nie.
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie niedozwolonych pozostałości w żywnosci
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę o drobnoustrojach występujących w różnych środowiskach oraz niedozwolonych pozostałosciach w zywnosci
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-1ut_U01Student posiada umiejetność doboru włąsciwej metody oznaczenia niedozwolonych pozostałosci w zywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_U13Wykazuje zdolność podejmowania standardowych działań inżynierskich z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów rozwiązujących problemy w zakresie towaroznawstwa i zasobów naturalnych.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U01potrafi prawidłowo interpretować zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U02potrafi wykorzystać podstawową wiedzę teoretyczną i pozyskiwać dane do analizowania konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U03potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych procesów i zjawisk społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, gospodarczych) w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U04potrafi prognozować procesy i zjawiska społeczne (kulturowe, polityczne, prawne, ekonomiczne) z wykorzystaniem standardowych metod i narzędzi w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U05prawidłowo posługuje się systemami normatywnymi oraz wybranymi normami i regułami (prawnymi, zawodowymi, moralnymi) w celu rozwiązania konkretnego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
S1A_U07analizuje proponowane rozwiązania konkretnych problemów i proponuje, w tym zakresie odpowiednie rozstrzygnięcia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji niedozwolonych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie niedozwolonych pozostałości w żywnosci
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umiejetność studenta w zakresie niedozwolonych pozostałości w zywnosci spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTOW_1A_O16-1ut_K01Student ma świadomość istnienia różńych różnych niedozwolonych pozostałosci w zywnosci
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTOW_1A_K02Wykazuje gotowość do pracy zespołowej i ponoszenia konsekwencji za wspólnie realizowane zadania.
TOW_1A_K03Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej w tym jej wpływu na środowisko i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
S1A_K03potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania
S1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
S1A_K05umie uczestniczyć w przygotowaniu projektów społecznych (politycznych, gospodarczych, obywatelskich) uwzględniając aspekty prawne, ekonomiczne i polityczne
S1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K01ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
InzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z metodą oceny i identyfikacji niedozwolonych pozostałosci w zywnosci.
Treści programoweT-W-1Rodzaje niedozwolonych pozostałości w zywności
T-W-2Niedopuszczalne poziomy zanieczyszczenia mikrobiologicznego zywności
T-W-3przeciwdziałanie niedozwolonym zanieczyszczeniom
T-W-4obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego zywności
T-W-5Toksyczne metabolity mikroorganizmów w zywności i ich producenci
T-W-6Nowe patogeny w żywności
T-W-7Sposoby przeciwdziałania obecności patogenów w zywności
T-W-8aktywność enzymatyczna mikroorganizmów a niedozwolone związki w zywności
T-W-9Pozostałości antybiotyków w zywności
T-W-10Antybiotykooporne szczepy w zywności
T-W-11GMO - co dozwolone a co nie.
T-L-1Możliwe źródła zanieczyszczenia żywności produkowanej na skalę przemysłową. Identyfikacjia i oznaczanie niedozwolonych pozostałości w żywnosci
Metody nauczaniaM-1wykłady informacyjne z wykorzystaniem środków audiowizualnych
M-2zajecia laboratoryjne, praca indywidualna i w grupach
M-3dyskusja tematyczna
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-1Ocena formująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Świadomość studenta w zakresie nośników szkodliwych mikroorganizmów spełnia minimalne kryteria
3,5
4,0
4,5
5,0