Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Efekty kształcenia:
KOD | Kompetencje społeczne |
---|---|
ZC_10A_K01 | Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za prawidłowe żywienie. |
ZC_10A_K02 | Umiejętność nawiązania szczerego kontaktu z pacjentem. |
ZC_10A_K03 | Umiejętność współdziałania i pracy w grupie. |
ZC_10A_K04 | Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób. |
ZC_10A_K05 | Słuchacz posiada świadomość ograniczeń swojej wiedzy i stale uaktualnia wiedzę i umiejętności zawodowe, rozumie potrzebę przygotowywania samodzielnego program edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludności, posiada świadomość ważności edukacji żywieniowej w utrzymaniu zdrowia. |
ZC_10A_K06 | Ma świadomość przydatności zdobytej wiedzy i umiejętności z zakresu fizjologii żywienia. Ma świadomość potrzeby ustawicznego dokształcania się w zakresie metabolizmu składników odżywczych. |
ZC_10A_K07 | Słuchacz ma świadomość ważności dokonywania pomiarów antropometrycznych i ich interpretacji w pracy z pacjentem/podopiecznym; rozumie potrzebę przedstawiania pacjentom/podopiecznym ich stanu odżywienia oraz skutków zdrowotnych przy nieprawidłowym stanie odżywienia; ma świadomość potrzeby bieżącego uczenia się podczas dalszej pracy zawodowej. |
ZC_10A_K08 | Słuchacz ma świadomość ważności znajomości diet odchudzających, rozumie potrzebę przedstawiania pacjentom/podopiecznym możliwych skutków zdrowotnych stosowania diet, ma świadomość potrzeby bieżącego uczenia się podczas dalszej pracy zawodowej, potrafi jako edukator inspirować i organizować proces uczenia się innych osób np.: uczniów, ma świadomość odpowiedzialności za podejmowane decyzje w przypadku zalecania diet odchudzających. |
ZC_10A_K09 | Świadomość relatywności i zmienności kultury jako podstawa dobierania metod nauczania w edukacji żywieniowej. |
ZC_10A_K10 | Ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie chemii żywności, szczególnie dotyczącej lipidów (tłuszczów), sposobów ich przetwarzania i zabezpieczania, właściwości żywieniowych i prozdrowotnych ryb, a także w niektórych przypadkach zagrożeń po ich spożyciu dla zdrowia człowieka. |
ZC_10A_K11 | Świadomość roli właściwego żywienia w kształtowaniu zdrowia jednostki i społeczeństwa oraz ochronie przed chorobami cywilizacyjnymi. |
ZC_10A_K12 | Rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu informacji i opinii dotyczących problematyki żywieniowej dotyczącej mleka i produktów mleczarskich. |
ZC_10A_K13 | Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności spełniającej wszystkie wymagania oraz potrafi prawidłowo zidentyfikować problemy związane z zagrożeniem dobrej praktyki produkcyjnej zapewniającej właściwą jakość zdrowotną żywności. Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. |
ZC_10A_K14 | Słuchacz ma świadomość ważności znajomości programów komputerowych stosowanych w pracy dietetyka, rozumie potrzebę korzystania z programów komputerowych w ocenie sposobu żywienia indywidualnego i zbiorowego, ma świadomość potrzeby bieżącego uczenia się nowych programów komputerowych w dalszej pracy zawodowej, potrafi jako edukator inspirować i organizować proces uczenia się programów komputerowych innych osób np.: uczniów. |
ZC_10A_K15 | Ma świadomość znaczenia społecznej i zawodowej odpowiedzialności za produkcję żywności bezpiecznej wysokiej jakości. |
ZC_10A_K16 | Jest chętny do świadomego kształtowania jakości i wartości odżywczej potraw oraz otwarty na innowacyjne rozwiązania w zakresie ich produkcji. |
ZC_10A_K17 | Kształtuje postawę zainteresowania przyrodą, szczególnie roślinami leczniczymi i ziołami. Słuchacz odpowiedzialnie podejmuje decyzję o dobraniu odpowiedniego surowca roślinnego przy różnego rodzaju dolegliwościach. |