Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Efekty kształcenia:
KOD | Umiejętności |
---|---|
ZC_10A_U01 | Umiejętność zaobserwowania i wytłumaczenia odstępstw od prawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. |
ZC_10A_U02 | Interpretacja wyników podstawowych badań morfologicznych i biochemicznych krwi. |
ZC_10A_U03 | Potrafi samodzielnie zaplanować jadłospisy zgodnie z zaleceniami w danej jednostce chorobowej. |
ZC_10A_U04 | Posiada umiejętność identyfikacji błędów w żywieniu i stylu życia różnych grup ludności i ich korekty. |
ZC_10A_U05 | Rozumie wpływ czynników środowiskowych na stan zdrowia człowieka; posiada umiejętność korzystania z regulacji prawnych w edukacji żywieniowej, korzystania z krajowych, regionalnych i lokalnych programów edukacji żywieniowej w pracy zawodowej, dobierania metod nauczania w edukacji żywieniowej adekwatnie do wieku i wiedzy grupy docelowej. Potrafi samodzielnie opracować program edukacji żywieniowej dla wybranej grupy ludności. |
ZC_10A_U06 | Rozumie wpływ czynników kulturowych na człowieka jako istotę biologiczną. Odnajdowanie i czytanie kodów kulturowych w otaczającej rzeczywistości. Umiejętność definiowania relatywności kultury. Umiejętność odróżniania kulturowych i behawioralnych uwarunkowań zachowań żywieniowych. |
ZC_10A_U07 | Potrafi omówić przemiany głównych składników odżywczych w organizmie. Potrafi przemiany opisać za pomocą schematów. Potrafi wskazać powiązania pomiędzy przemianami metabolicznymi składników odżywczych w organizmie. |
ZC_10A_U08 | Umiejętność wprowadzania składowych jadłospisów do programu „Dietetyk”, dokonywania analizy i oceny diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej, korzystania w działalności zawodowej z najnowszej programów komputerowych stosowanych w pracy dietetyka. |
ZC_10A_U09 | Umiejętność dokonywania analizy i oceny diety pod kątem wartości energetycznej, odżywczej oraz zdrowotnej; dokonywania analizy diet z użyciem programu komputerowego, korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. |
ZC_10A_U10 | Posiada umiejętność oceny wartości odżywczej całodziennej racji pokarmowej; potrafi przeprowadzić korektę jadłospisu i zaplanować rację pokarmową przeznaczoną dla różnych grup ludności, w poszczególnych fazach rozwoju ontogenetycznego; potrafi posługiwać się siatkami centylowymi. |
ZC_10A_U11 | Posiada umiejętność praktycznego dokonywania pomiarów antropometrycznych u dzieci, młodzieży, osób dorosłych i niepełnosprawnych z doborem odpowiedniego instrumentarium antropometrycznego; potrafi zinterpretować uzyskane wyniki pomiarów w świetle obowiązujących norm; |
ZC_10A_U12 | Potrafi dokonać obserwacji i interpretacji zjawisk związanych z przemianą surowców rybnych w chłodnictwie, przechowalnictwie i przetwórstwie. Potrafi dokonać wyboru właściwej metody zabezpieczenia surowców rybnych i jej wpływ na właściwości prozdrowotne powstałego produktu. |
ZC_10A_U13 | Umiejętność doboru i wykorzystania w diecie, surowców i produktów żywnościowych o korzystnym składzie chemicznym, bogatych w związki biologicznie aktywne oraz doboru metod przetwarzania, pozwalających na zachowanie wysokiej ich zawartości. |
ZC_10A_U14 | Potrafi określić wpływ procesu technologicznego i warunków przechowywania na wartość żywieniową mleka i wybranych produktów mleczarskich. Posiada pogłębione umiejętności pozwalające na samodzielną ocenę wartości żywieniowej mleka i produktów mleczarskich. |
ZC_10A_U15 | Potrafi porównać skład chemiczny surowców mięsnych w kontekście czynników biologiczno-technologicznych. Potrafi zaprojektować produkt mięsny o pożądanej charakterystyce. |
ZC_10A_U16 | Umie wyszukiwać, ze źródeł pisanych i elektronicznych, informacji związanych z bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, analizować je, oceniać i selekcjonować, a następnie na ich podstawie sformułować wnioski, opracować i zaprezentować w mowie i w piśmie problem zagrożeń chemicznych bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Posiada zdolność podejmowania standardowych działań rozwiązujących problemy w zakresie toksykologii żywności w celu zapewnienia jej jakości prozdrowotnej. |
ZC_10A_U17 | Rozumienie zjawisk społecznych związanych z żywieniem w kategoriach psychologicznych tj.: postaw względem żywienia, psychologicznych mechanizmów leżących u podłoża zachowań konsumenckich względem przemysłu dietetycznego, mechanizmów warunkujących sukcesy i niepowodzenia w diecie. |
ZC_10A_U18 | Potrafi posługiwać się fachową terminologią mikrobiologiczną, wymienić korzyści wynikające ze stosowania systemu HACCP w zakładzie produkcji żywności i wskazać związek z GMP i GHP, wskazać właściwe kryteria oceny i metody oznaczeń oraz umie ocenić jakość mikrobiologiczną żywności. |
ZC_10A_U19 | Kształtowanie oraz kreowanie odpowiedniej świadomości konsumenckiej, kompetencji, rzetelności, zdolności właściwej oceny problemów prawno - gospodarczych w przemyśle spożywczym, rozumienie istoty administrowania gospodarką żywnościową, kontrolowania systemu bezpieczeństwa żywności, ochrony praw konsumenta. |
ZC_10A_U20 | Umie łączyć (dobierać) odpowiednie surowce oraz procesy technologiczne przeciwdziałające niekorzystnym zmianom sensorycznym i/lub żywieniowym potraw. |
ZC_10A_U21 | Potrafi wymienić i scharakteryzować surowce roślinne mające wpływ na odżywianie człowieka. Student umie trafnie dobrać surowiec roślinny przy różnego rodzaju schorzeniach i dolegliwościach układu pokarmowego, wzmacniający układ odpornościowy, stosowany w pediatrii, geriatrii oraz okresie okołomenopauzalnym. Student umie wymienić działania niepożądane i interakcje ziół i przypraw z innymi lekami czy żywnością. Student umie dobrać odpowiedni sposób przyrządzenia i dawkę surowca roślinnego w zależności od wieku i stanu zdrowia, a także umie skomponować mieszankę ziołową. |