Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Żywienie człowieka - promocja zdrowia
Sylabus przedmiotu Mody i systemy żywieniowe:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Żywienie człowieka - promocja zdrowia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Mody i systemy żywieniowe | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl>, Mariola Friedrich <Mariola.Friedrich@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość chemii organicznej, biochemii, fizjologii żywienia, biochemicznych i fizjologicznych podstaw zdrowia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z ogólnie uznawanymi na świecie systemami żywieniowymi oraz modami żywieniowymi i omówienie ich zasadności/ryzyka stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu człowieka w świetle zadad fizjologii. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Zasady racjonalnego żywienia w planowaniu jadłospisów. | 2 |
T-A-2 | Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet wysokobiałkowych: Dra Atkinsa, Dra Kwaśniewskiego, Dra Dukana. | 2 |
T-A-3 | Analiza i ocena, pod kątem fizjologii, zasadności stosowania diet uwzględniających indeks glikemiczny: dobrych kalorii, niełączenia Montignaca, South Beach. | 2 |
T-A-4 | Analiza i ocena, pod katem fizjologii, ogólnie dostępnych w mediach diet: astrodiety, diety z kolorem oczu, kopenhaskiej, 7 kolorów, ostatniej szansy, smukła linia, strażników wagi, w zgodzie z literą Biblii, co jadłby Jezus. | 2 |
8 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Uwarunkowania powstawania systemów żywieniowych i mód, piramidy pokarmowe, system Dr Fletschra, System Dr Haya, zasady Żywienia Esseńczyków, Biogenika E. Szekelyego. | 2 |
T-W-2 | Zasady życia - zasady żywienia czyli makrobiotyka.Wegetarianizm i weganizm jako uzasadnienie anatomicznych i fizjologicznych właściwości przewodu pokarmowego ? | 1 |
T-W-3 | Dieta chronobiologiczna czyli odżywianie zgodne z okołodobowym rytmem biologicznym. Dieta Diamondów - czy rzeczywiście zgodna z rytmem okołodobowym? | 2 |
T-W-4 | Czy dieta niełączenia ma swoje uzasadnienie w fizjologii? Dieta dobrych kalorii czyli skuteczna metoda odchudzania i zapobiegania powstawaniu tłuszczu dr Lipetza a indeks glikemiczny dr Jenkinsa. | 2 |
T-W-5 | Dieta dobrego samopoczucia czyli wpływ jedzenia na nastrój (skład diety a biosynteza neuroprzekaźników w mózgu). | 2 |
T-W-6 | Dieta jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Dieta epoki kamiennej jako odbicie wpływu historycznego rozwoju człowieka i jego sposobu odżywiania (dieta optymalna, dieta dr Kwaśniewskiego). | 2 |
T-W-7 | Inne wybrane diety odchudzające obecne w mediach, prasie, Internecie (np.: kapuściana, pomidorowa, makaronowa, owocowa, kolorów). | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w ćwiczeniach | 8 |
A-A-2 | przygotowanie do ćwiczeń | 5 |
A-A-3 | przygotowanie projektu | 18 |
A-A-4 | godziny kontaktowe z nauczycielm | 15 |
A-A-5 | analiza wskazanej literatury | 15 |
61 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 18 |
A-W-2 | analiza wskazanej literatury | 15 |
A-W-3 | przygotowanie do projektu | 15 |
A-W-4 | godziny kontaktowe z nauczycielem | 13 |
61 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | Metoda projektów |
M-4 | Metoda analizy przypadków |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Odpowiedź ustna sprawdzająca przygotowanie do zajęć |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena przygotowania i prezentacji projektu |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_14_W01 Posiada wiedzę z zakredu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych oraz pojawiajacych się mód w zakresie żywienia. | ZC_10A_W06 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_14_U01 Potrafi uzasdanić/ocenić ryzyko stosowania systemów żywieniowych i mód w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle zasad fizjologii. | ZC_10A_U09 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
ZC_10A_14_U02 Potrafi dokonywać analizy i oceny diet pod kątem wartości energetycznej, odżywczej samodzielnie oraz z użyciem programu komputerowego. | ZC_10A_U08 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZC_10A_14_K01 Rozumie potrzebę propagowania w społeczeństwie zdrowego i aktywnego modelu życia. | ZC_10A_K11 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
ZC_10A_14_K02 Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | ZC_10A_K05 | — | C-1 | T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-2, T-W-7, T-W-1, T-W-6, T-A-3, T-A-4, T-A-1, T-A-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_14_W01 Posiada wiedzę z zakredu ogólnie uznawanych na świecie systemów żywieniowych oraz pojawiajacych się mód w zakresie żywienia. | 2,0 | Słuchacz nie opanował podstawowej wiedzy z zakresu mód i systemów żywieniowych. |
3,0 | Słuchacz opanował podstawową wiedzę z zakresu mód i systemów żywieniowych. | |
3,5 | Słuchacz opanował ponadpodstawową wiedzę z zakresu mód i systemów żywieniowych. | |
4,0 | Słuchacz opanował szerszą wiedzę z zakresu mód i systemów żywieniowych. | |
4,5 | Słuchacz opanował znaczną wiedzę z zakresu mód i systemów żywieniowych. | |
5,0 | Słuchacz opanował bardzo znaczną wiedzę z zakresu mód i systemów żywieniowych. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_14_U01 Potrafi uzasdanić/ocenić ryzyko stosowania systemów żywieniowych i mód w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle zasad fizjologii. | 2,0 | Słuchacz nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Nie potrafi ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii |
3,0 | Słuchacz potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi w niewielkim stopniu ocenić ryzyka ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii | |
3,5 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. | |
4,0 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. | |
4,5 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. | |
5,0 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszystkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej. Potrafi ocenić ryzyko ich stosowania w kontekście funkcjonowania i potrzeb organizmu w świetle fizjologii. Potrafi dokonać modyfikacji diety pod kątem zmniejszenia niedoborów i nadmiarów skałdników odżywczych i ją uzasadnić. | |
ZC_10A_14_U02 Potrafi dokonywać analizy i oceny diet pod kątem wartości energetycznej, odżywczej samodzielnie oraz z użyciem programu komputerowego. | 2,0 | Słuchacz nie potrafi dokonać analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej zarówno samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. |
3,0 | Słuchacz potrafi dokonać niepełnej analizy i oceny systemu żywieniowego, diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej z niewielkimi będami samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. | |
3,5 | Słuchacz potrafi dokonać niepełną analizę i ocenę wybranego systemu żywieniowego, wybranej diety pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. | |
4,0 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. | |
4,5 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej samodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń. | |
5,0 | Słuchacz potrafi dokonać pełną analizę i ocenę wszytkich systemów żywieniowych, diet pod kątem wartości energetycznej i odżywczej amodzielnie jak i z użyciem programu komputerowego. Potrafi wykazać różnice w dokładności obliczeń i je uzasadnić. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZC_10A_14_K01 Rozumie potrzebę propagowania w społeczeństwie zdrowego i aktywnego modelu życia. | 2,0 | Kompetencje słuchacza sprowadzają się do wybiórczej wiedzy o możliwościach propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia. |
3,0 | Słuchacz posiada podstawowe kompetencje, by rozumieć potrzebę propagowania wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego modelu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w bardzo ograniczonym zakresie. | |
3,5 | Słuchacz posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zakresu zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w ograniczonym zakresie. | |
4,0 | Słuchacz posiada kompetencje, umożliwiajace mu wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, ale posługuje się odtwórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie. | |
4,5 | Słuchacz posiada kompetencje oceny dobrej oraz posługuje się już twórczymi technikami/metodami propagowania w ogranizonym zakresie. | |
5,0 | Słuchacz wykazuje się kreatynością umożliwiajacą wykorzystanie nabytej wiedzy i umiejętności w propagowaniu wiedzy z zdrowego i aktywnego stylu życia, posługuje się twórczymi technikami/metodami propagowania w szerokim zakresie. | |
ZC_10A_14_K02 Ma świadomość potrzeby korzystania w działalności zawodowej z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | 2,0 | Słuchacz nie uzyskał kompetencji, by rozumieć potrzebę korzystania z najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. |
3,0 | Kompetencje słuchacza sprowadzają się do wybiórczego korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
3,5 | Słuchacz posiada podstawowe kompetencje do korzystania i wprowdzenia w życie najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
4,0 | Słuchacz posiada kompetencje umożliwiające mu wykorzystanie w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
4,5 | Słuchacz posiada kompetencje oceny dobrej, a ponadto potrafi dobrze posługiwać się najnowszą wiedzą specjalistyczną z obszaru nauk o żywności i żywieniu. | |
5,0 | Słuchacz wykazuje się kreatywnością w zakresie wykorzystania w praktyce zdobytej najnowszej wiedzy specjalistycznej z obszaru nauk o żywności i żywieniu. |
Literatura podstawowa
- Ganong W., Fizjologia, PZWL, Warszawa, 2007
- Skrzypczak W. (red.), Witaminy, Akademia Rolnicza, Szczecin, 1999
- Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu., PZWL, Warszawa, 2006, I
- Friedrich M. (red.), Składniki mineralne w żywieniu ludzi i zwierząt, Akademia Rolnicza, Szczecin, 2002
- Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie., Astrum, Wrocław, 2001, I
Literatura dodatkowa
- Gawęcki J., Roszkowski W. (red), Żywienie człowieka a zdrowie publiczne, PWN, Warszawa, 2009
- Rodrigez J.G, Najsłynniejsze diety, Imprint, Warszawa, 2008
- Bawa S.(red.), Dietoterapia 1, SGGW, Warszawa, 2009