Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ryby, rybactwo i ekologia

Efekty uczenia się:

KODUmiejętności
RRE_10-_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji . Potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
RRE_10-_U02Potrafi pracować w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac. Rozumie potrzebę samokształcenia
RRE_10-_U03Potrafi wykorzystać zasady inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych i na rynku produktów rybnych
RRE_10-_U04Potrafi zastosować zasady biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych
RRE_10-_U05Potrafi wykorzystać wiedzę na temat wędkarstwa, restytucji gatunków oraz renaturyzacji wód w procesie ochrony ekosystemów wodnych
RRE_10-_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować najważniejsze składniki flory i fauny środowiska wodnego i określić ich znaczenie dla rybactwa i w procesie ochrony ekosystemów wodnych
RRE_10-_U07Potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą, podejmować standardowe działania z wykorzystaniem odpowiednich metod w zakresie higieny i profilaktyki w celu zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt wodnych
RRE_10-_U08Potrafi zdefiniować czynniki warunkujące rozprzestrzenianie i utrzymywanie się pasożytów w różnych grupach organizmów wodnych
RRE_10-_U09Potrafi określić zagrożenie organizmów wodnych i wskazać metody ich ochrony
RRE_10-_U10Potrafi rozpoznać zasoby surowców pochodzenia wodnego, określić sposób ich pozyskiwania. Umie dokonać analizy czynników wpływających na efektywność ich eksploatacji
RRE_10-_U11Potrafi zastosować w praktyce podstawową wiedzę w zakresie prawnych aspektów rybactwa w Polsce i w Unii Europejskiej
RRE_10-_U12Potrafi skomponować skład paszy na podstawie zgromadzonych danych dotyczących składu chemicznego komponentów i wymagań żywieniowych organizmu wodnego i dokonać oceny efektywności żywienia na podstawie wyników chowu
RRE_10-_U13Potrafi dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego, stawu oraz hodowli sadzowej
RRE_10-_U14Potrafi zastosować w praktyce podstawy gospodarki rybackiej. Umie stosować narzędzia połowu ryb w celu eksploatacji wód oraz prowadzenia monitoringu ichtiologicznego wód
RRE_10-_U15Potrafi na podstawie zgromadzonych danych dokonać oceny zasobów akwenu. Potrafi opracować plan zagospodarowania wód powierzchniowych i przygotować odpowiednią dokumentację obwodu rybackiego
RRE_10-_U16Potrafi dokonać pełnej analizy czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych wód, określić stan wód powierzchniowych i wskazać kierunki działań w celu poprawy ich stanu. Zna i umie wykorzystać w pracy zawodowej przepisy regulujące funkcjonowanie rybactwa i ochrony środowiska
RRE_10-_U17Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne
RRE_10-_U18Potrafi scharakteryzować maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu akwakultury
RRE_10-_U19Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować parazytologiczne zanieczyszczenia żywności wytworzonej z produktów akwakultury. Potrafi zastosować odpowiednie techniki diagnostyczne w celu wykrycia pasożytów ryb i innych organizmów wodnych. Stosuje odpowiednie techniki prewencyjne pozwalające na usunięcie bądź dezaktywowanie pasożytów żywności
RRE_10-_U20Potrafi zabezpieczyć surowce pochodzenia wodnego i użyć metod ich obróbki technologicznej
RRE_10-_U21Potrafi w praktyce wprowadzić podstawowe zasady ekonomiki gospodarki rybackiej
RRE_10-_U22Potrafi wykorzystać w praktyce wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym w celu ochrony i monitoringu ekosystemów wodnych