Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ryby, rybactwo i ekologia
Efekty uczenia się:
KOD | Wiedza |
---|---|
RRE_10-_W01 | Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb, innych kręgowców wodnych oraz bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie oraz duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych |
RRE_10-_W02 | Zna elementarną terminologię w zakresie hydrochemii. Ma podstawową wiedzę w zakresie procesów zachodzących w ekosystemach (problemy eutrofizacji, zanieczyszczeń antropogennych) |
RRE_10-_W03 | Ma elementarną wiedzę z dziedziny anatomii hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ryb. |
RRE_10-_W04 | Posiada podstawową wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii flory wodnej ze szczególnym uwzględnieniem gatunków mających znaczenie gospodarcze lub duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych |
RRE_10-_W05 | Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii pasożytów i chorób zwierząt wodnych, ze szczególnym uwzględnieniem organizmów wykorzystywanych gospodarczo. Zna metody wykrywania, oznaczania i zwalczania organizmów pasożytniczych |
RRE_10-_W06 | Ma wiedzę w zakresie podstaw gospodarki rybackiej |
RRE_10-_W07 | Ma poszeżoną wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków ryb i raków mających znaczenie w akwakulturze. Ma ogólną wiedzę na temat składników pokarmowych oraz zna podstawy fizjologii żywienia organizmów wodnych |
RRE_10-_W08 | Ma wiedzę na temat metod i sposobów wytwarzania pasz dla organizmów wodnych |
RRE_10-_W09 | Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym oraz wiedzę na temat jego monitoringu |
RRE_10-_W10 | Zna terminologię stosowaną w genetyce oraz zna podstawowe sposoby wykorzystania zasad inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych oraz na rynku produktów rybnych |
RRE_10-_W11 | Ma wiedzę o rozmieszczeniu i wielkości biologicznych zasobów wód. Zna podstawowe metody szacowania i oceny ich wielkości |
RRE_10-_W12 | Ma wiedzę z zakresu technik rozrodu organizmów wodnych. Ma wiedzę o biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych |
RRE_10-_W13 | Zna zagrożenia jakości surowców żywnościowych pochodzenia wodnego |
RRE_10-_W14 | Ma podstawową wiedzę w zakresie technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym |
RRE_10-_W15 | Zna znaczenie wędkarstwa w gospodarce |
RRE_10-_W16 | Ma podstawową wiedzę w zakresie restytucji ichtiofauny i renaturyzacji wód |
RRE_10-_W17 | Ma podstawową wiedzę w zakresie działania oczyszczalni ścieków i technik rewitalizacji wód |
RRE_10-_W18 | Zna teoretyczne podstawy zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego i metody ich obróbki technologicznej |
RRE_10-_W19 | Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki gospodarki rybackiej |
RRE_10-_W20 | Posiada podstawową wiedzę w zakresie prawnych aspektów rybactwa w Polsce i w Unii Europejskiej |
RRE_10-_W21 | Zna podstawowe zasady prawne ochrony fauny wodnej w wodach Polski i w Unii Europejskiej |