Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ryby, rybactwo i ekologia

Efekty uczenia się:

KODWiedza
RRE_10-_W01Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb, innych kręgowców wodnych oraz bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie oraz duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych
RRE_10-_W02Zna elementarną terminologię w zakresie hydrochemii. Ma podstawową wiedzę w zakresie procesów zachodzących w ekosystemach (problemy eutrofizacji, zanieczyszczeń antropogennych)
RRE_10-_W03Ma elementarną wiedzę z dziedziny anatomii hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ryb.
RRE_10-_W04Posiada podstawową wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii flory wodnej ze szczególnym uwzględnieniem gatunków mających znaczenie gospodarcze lub duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych
RRE_10-_W05Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii pasożytów i chorób zwierząt wodnych, ze szczególnym uwzględnieniem organizmów wykorzystywanych gospodarczo. Zna metody wykrywania, oznaczania i zwalczania organizmów pasożytniczych
RRE_10-_W06Ma wiedzę w zakresie podstaw gospodarki rybackiej
RRE_10-_W07Ma poszeżoną wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków ryb i raków mających znaczenie w akwakulturze. Ma ogólną wiedzę na temat składników pokarmowych oraz zna podstawy fizjologii żywienia organizmów wodnych
RRE_10-_W08Ma wiedzę na temat metod i sposobów wytwarzania pasz dla organizmów wodnych
RRE_10-_W09Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym oraz wiedzę na temat jego monitoringu
RRE_10-_W10Zna terminologię stosowaną w genetyce oraz zna podstawowe sposoby wykorzystania zasad inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych oraz na rynku produktów rybnych
RRE_10-_W11Ma wiedzę o rozmieszczeniu i wielkości biologicznych zasobów wód. Zna podstawowe metody szacowania i oceny ich wielkości
RRE_10-_W12Ma wiedzę z zakresu technik rozrodu organizmów wodnych. Ma wiedzę o biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych
RRE_10-_W13Zna zagrożenia jakości surowców żywnościowych pochodzenia wodnego
RRE_10-_W14Ma podstawową wiedzę w zakresie technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym
RRE_10-_W15Zna znaczenie wędkarstwa w gospodarce
RRE_10-_W16Ma podstawową wiedzę w zakresie restytucji ichtiofauny i renaturyzacji wód
RRE_10-_W17Ma podstawową wiedzę w zakresie działania oczyszczalni ścieków i technik rewitalizacji wód
RRE_10-_W18Zna teoretyczne podstawy zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego i metody ich obróbki technologicznej
RRE_10-_W19Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki gospodarki rybackiej
RRE_10-_W20Posiada podstawową wiedzę w zakresie prawnych aspektów rybactwa w Polsce i w Unii Europejskiej
RRE_10-_W21Zna podstawowe zasady prawne ochrony fauny wodnej w wodach Polski i w Unii Europejskiej