Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ryby, rybactwo i ekologia
Sylabus przedmiotu Podstawy technologii rybnej i ekonomiki przemysłu rybnego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ryby, rybactwo i ekologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy technologii rybnej i ekonomiki przemysłu rybnego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Technologii Rybnej, Roślinnej i Gastronomicznej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Grzegorz Tokarczyk <Grzegorz.Tokarczyk@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu biologii i zoologii |
W-2 | Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu systematyki ryb, chemii żywności i ogólnej technologii żywności. |
W-3 | Znajomość podstaw ekonomii i ekonomiki przedsiębiorstw |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z wpływem obecności patogenów na jakość różnych grup surowców żywnościowych pochodzenia wodnego. Wskazanie zagrożeń gospodarczych i zdrowowtnych wynikających z obecności patogenów w środowisku wodnym. |
C-2 | Zapoznanie z przydatnością technologiczną surowców pochodzenia wodnego. |
C-3 | Przekazanie wiedzy idotyczącej przetwarzania organizmów wodnych na produkty spożywcze. |
C-4 | Przekazanie umiejętności wykorzystanie różnych metod służących do przetwarzania organizmów wodnych na cele spozywcze. |
C-5 | Przekazanie wiedzy o uwarunkowaniach ekonomiczno-przyrodniczych w rybactwie |
C-6 | Przekazanie wiedzy o środkach trwałych oraz inwestycjach w rybactwie |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Podstawy ekonomiki rybackiej | 2 |
T-A-2 | Koszty i przychody | 2 |
T-A-3 | Środki trwałe i inwestycje w rybactwie | 2 |
6 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Obróbka wstepna surowców pochodzenia wodnego oraz jej wpływ na ich przydatnośc do dalszego przetwarzania. | 2 |
T-L-2 | Technologia cieplnego utrwalania żywności. | 3 |
5 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Najważniejsze i najczęściej spotykane patogeny obecne w surowcach żywnościowych pochodzenia wodnego, sposoby ich identyfikacji i zwalczanie. Zapobieganie rozprzestrzeniniania się chorób związanych z występowaniem wybranych patogenów. Regulacje prawne i kontrola weterynaryjna. | 3 |
T-W-2 | Przemysłowe formy surowców rybnych, ich wartość użytkowa i przydatność technologiczna. Charakterystyka ważniejszych operacji, zabiegów i procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie rybnym. | 3 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-A-2 | konsultacje z wykładowcami | 3 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 12 |
21 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 5 |
A-L-2 | Konsultacje z wykładowcą | 8 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia zajęć | 5 |
18 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 6 |
A-W-2 | samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 2 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 3 |
A-W-4 | Studiowanie wskazanej na zajęciach literatury | 5 |
A-W-5 | Konsultacje z wykładowcą | 5 |
21 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnej |
M-2 | Metoda podająca (wykład, objaśnienie lub wyjaśnienie) |
M-3 | Metoda aktywizująca (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-4 | Metoda eksponująca (film związany z wykładem) |
M-5 | Metoda praktyczna (pokaz, ćwiczenia laboratoryjne) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe obejmujące zakres treści wykładów |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe obejmujące zakres treści zajęc laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie końcowe zajęć audytoryjnych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RRE_10-_C-4_W01 Uczestnik posiada wiedzę z zakresu występowania, rozprzestrzeniania i epidemiologii patogenów w surowcach żywnościowych pochodzenia wodnego. Potrafi zdefiniować wpływ wybranych grup patogenów na jakość tych surowców. Posiada wiedzę z zakresu norm spożywczych dotyczących bezpieczeństwa żywności pochodzenia wodnego, obowiązujących w Polsce i UE. | RRE_10-_W05, RRE_10-_W13 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
RRE_10-_C-4_W02 Uczestnik w zaawansowanym stopniu wie i rozumie jak właściwie dobrać rodzaj obróbki wstępnej dla określonego surowca. Wie i rozumie w zaawansowanym stopniu jak zaproponować odpowiedni proces technologiczny w zależności od rodzaju surowca i jego właściwości. Wie i rozumie w zaawansowanym stopniu jak wytłumaczyć procesy zachodzące w surowcu po jego pozyskaniu, przed i po procesie przetwarzania. | RRE_10-_W18, RRE_10-_W13 | — | C-2, C-4, C-3 | T-W-2 | M-4, M-2, M-3, M-5 | S-1, S-2 |
RRE_10-_C-4_W03 Uczestnik posiada wiedzę odnośnie poprawy efektywności gospodarowania przedsiębiorstwa rybackiego. Poznaje kryteria doboru i finansowania inwestycji w środki trwałe oraz oceny ich wykorzystania. | RRE_10-_W19 | — | C-6, C-5 | T-A-1, T-A-3, T-A-2 | M-3, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RRE_10-_C-4_U01 Uczestnik potrafi rozpoznać wybrane patogeny w surowcach żywnościowych posługując się odpowiednią dla danej grupy techniką diagnostyczną. Potrafi zastosować procedury stosowane w celu identyfikacji patogenów i zapobieganiu ich rozprzestrzeniania, w oparciu o specjalistyczne akty prawne. | RRE_10-_U19, RRE_10-_U08, RRE_10-_U01, RRE_10-_U07 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
RRE_10-_C-4_U02 Uczestnik potrafi we właściwy sposób przydzielać zadania poszczególnym członkom zespołu, umie organizować pracę w zespole i ją nadzorować aby zrealizować opracowany harmonogram pracy. Potrafi rozwiązywać problemy wynikające w czasie realizacji zadań oraz wykorzystać w tym celu właściwe metody i materiały. Potrafi wykorzystać dostępne metody i urządzenia do obróbki i przetwarzania surowca rybnego w zależności od jego rodzaju. | RRE_10-_U20 | — | C-4 | T-W-2 | M-5, M-4, M-3, M-2 | S-1, S-2 |
RRE_10-_C-4_U03 Potrafi wprowadzić w praktyce zasady ekonomiki gospodarki rybackiej | RRE_10-_U21 | — | C-5 | T-A-3, T-A-1 | M-1, M-3 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
RRE_10-_C-4_K01 Uczestnik jest świadomy odpowiedzialności przeprowadzania kontroli surowców żywnościowych pochodzenia wodnego pod kątem występowania patogenów. Ma świadomość zawodowej odpowiedzialności za przygotowanie żywności bezpiecznej i wolnej od patogenów. | RRE_10-_K04, RRE_10-_K01, RRE_10-_K03 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
RRE_10-_C-4_K02 Uczestnik jest gotów do wykorzystania nabytej wiedzy i umiejętności w realizacji powierzonych mu zadań. Jest gotowy do postępowania zgodnie z zasadami etyki iwyrażania własnej opinii. Jest gotowy do ciągłego nabywania wiedzy. | RRE_10-_K01, RRE_10-_K03, RRE_10-_K05 | — | C-4 | T-A-1 | M-5, M-3, M-2, M-4 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RRE_10-_C-4_W01 Uczestnik posiada wiedzę z zakresu występowania, rozprzestrzeniania i epidemiologii patogenów w surowcach żywnościowych pochodzenia wodnego. Potrafi zdefiniować wpływ wybranych grup patogenów na jakość tych surowców. Posiada wiedzę z zakresu norm spożywczych dotyczących bezpieczeństwa żywności pochodzenia wodnego, obowiązujących w Polsce i UE. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę z zakresu występowania, rozprzestrzeniania i epidemiologii patogenów w surowcach żywnościowych. Dostatecznie precyzuje wpływ patogenów na jakość surowców żywnościowych pochodzenia wodnego. Zna podstawowe akty prawne charakteryzujące normy bezpieczeństwa dla surowców pochodzenia wodnego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
RRE_10-_C-4_W02 Uczestnik w zaawansowanym stopniu wie i rozumie jak właściwie dobrać rodzaj obróbki wstępnej dla określonego surowca. Wie i rozumie w zaawansowanym stopniu jak zaproponować odpowiedni proces technologiczny w zależności od rodzaju surowca i jego właściwości. Wie i rozumie w zaawansowanym stopniu jak wytłumaczyć procesy zachodzące w surowcu po jego pozyskaniu, przed i po procesie przetwarzania. | 2,0 | Student nie potrafi dobrać właściwego rodzaju obróbki wstępnej ani sposobu jego zabezpieczenia przed zepsuciem. Nie potrafi wytłumaczyć podstawowych procesów zachodzących w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Nie potrafi dobrać odpowiedniego sposobu przetworzenia surowca. |
3,0 | Student potrafi dobrać niektóre rodzaje obróbki wstępnej oraz sposoby jego zabezpieczenia przed zepsuciem. Potrafi wytłumaczyć n iektóre procesy zachodzące w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Poprawnie dobiera niektóre sposoby przetworzenia surowca. | |
3,5 | Student dobiera we właściwy sposób rodzaj obróbki wstępnej oraz metodę jego zabezpieczenia przed zepsuciem. Potrafi wytłumaczyć podstawowe procesy zachodzące w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Poprawnie dobiera odpowiedni sposób przetworzenia surowca. | |
4,0 | Student dobiera we właściwy sposób rodzaj obróbki wstępnej, metodę jego zabezpieczenia przed zepsuciem i potrafi wytłumaczyć wybór, którego dokonał. Rozumie i potrafi wytłumaczyć procesy zachodzące w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Właściwie dobiera odpowiedni sposób przetworzenia surowca. | |
4,5 | Student dobiera we właściwy sposób rodzaj obróbki wstępnej, metodę jego zabezpieczenia przed zepsuciem i potrafi wytłumaczyć wybór, którego dokonał. Bez trudu dokonuje porównania efektywności zaproponowanych metod i korzyści wynikających z ich zastosowania. Rozumie i potrafi wytłumaczyć oraz powiązać ze sobą procesy zachodzące w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Właściwie dobiera odpowiedni sposób przetworzenia surowca i potrafi przewidzieć końcowy efekt uzyskany w zależności od zastosowanego surowca. | |
5,0 | Student dobiera we właściwy sposób rodzaj obróbki wstępnej, metodę jego zabezpieczenia przed zepsuciem i potrafi wytłumaczyć wybór, którego dokonał. Bez trudu dokonuje porównania efektywności zaproponowanych metod i korzyści wynikających z ich zastosowania. Rozumie i potrafi wytłumaczyć oraz powiązać ze sobą procesy zachodzące w surowcu po jego połowie i podczas przetwarzania. Właściwie dobiera odpowiedni sposób przetworzenia surowca. Potrafi przewidzieć końcowy efekt uzyskany w zależności od zastosowanego surowca i samodzielnie proponuje odpowiednie techniki i operacje niezbędne do przetworzenia surowca. | |
RRE_10-_C-4_W03 Uczestnik posiada wiedzę odnośnie poprawy efektywności gospodarowania przedsiębiorstwa rybackiego. Poznaje kryteria doboru i finansowania inwestycji w środki trwałe oraz oceny ich wykorzystania. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedę odnośnie prowadzenia przedsiębiorstwa rybackiego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RRE_10-_C-4_U01 Uczestnik potrafi rozpoznać wybrane patogeny w surowcach żywnościowych posługując się odpowiednią dla danej grupy techniką diagnostyczną. Potrafi zastosować procedury stosowane w celu identyfikacji patogenów i zapobieganiu ich rozprzestrzeniania, w oparciu o specjalistyczne akty prawne. | 2,0 | |
3,0 | Student rozpoznaje podstawowe patogeny w surowcach pochodzenia wodnego. Postępuje zgodnie z obowiązującymi aktami prawnymi w celu identyfikacji i dezaktywacji patogenów w surowcach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
RRE_10-_C-4_U02 Uczestnik potrafi we właściwy sposób przydzielać zadania poszczególnym członkom zespołu, umie organizować pracę w zespole i ją nadzorować aby zrealizować opracowany harmonogram pracy. Potrafi rozwiązywać problemy wynikające w czasie realizacji zadań oraz wykorzystać w tym celu właściwe metody i materiały. Potrafi wykorzystać dostępne metody i urządzenia do obróbki i przetwarzania surowca rybnego w zależności od jego rodzaju. | 2,0 | Student nie potrafi zorganizować stanowiska pracy ani nadzorować pracy w zespole. Nie jest w stanie wykorzystać nabytej wiedzy do rozwiązywania problemów. Nie potrafi wykorzystać żadnych metod i urządzeń służących do obróbki i przetwarzania surowca wodnego |
3,0 | Student potrafi organizować stanowisko pracy dla siebie. Potrafi zastosować niektóre metody i materiały w celu rozwiązania problemu. Wykorzystuje część metod i urządzeń służących do obróbki i przetwarzania surowca wodnego | |
3,5 | Student potrafi organizować stanowisko pracy dla siebie i członków zespołu. Potrafi zastosować metody i materiały w celu rozwiązania problemu i wyjaśnić własny wybór. Wykorzystuje właściwie metody i urządzenia służące do obróbki i przetwarzania surowca wodnego | |
4,0 | Student potrafi organizować stanowisko pracy dla siebie i członków zespołu, jak również zaplanować pracę dla siebie i zespołu współpracowników. Potrafi zastosować metody i materiały w celu rozwiązania problemu i wyjaśnić własny wybór. Wykorzystuje właściwie metody i urządzenia służące do obróbki i przetwarzania surowca wodnego i sam proponuje rozwiązanie danego problemu. | |
4,5 | Student potrafi organizować stanowisko pracy dla siebie i członków zespołu, jak również zaplanować pracę dla siebie i zespołu współpracowników. Wykorzystuje nabytą wiedzę do rozwiązywania napotkanych problemów i potrafi wyjaśnić dany problem teoretycznie i o nim dyskutować. Potrafi zastosować metody i materiały w celu rozwiązania problemu i wyjaśnić własny wybór. Wykorzystuje właściwie metody i urządzenia służące do obróbki i przetwarzania surowca wodnego i sam proponuje rozwiązanie danego problemu. Samodzielnie podejmuje decyzje. | |
5,0 | Student potrafi organizować stanowisko pracy dla siebie i członków zespołu, jak również zaplanować pracę dla siebie i zespołu współpracowników. Proponuje zastosowanie odpowiednich narzędzi do usprawnienia pracy zespołu. Wykorzystuje nabytą wiedzę do rozwiązywania napotkanych problemów i potrafi wyjaśnić dany problem teoretycznie i o nim dyskutować a także proponuje alternatywne sposoby rozwiązania problemu. Potrafi zastosować metody i materiały w celu rozwiązania problemu i wyjaśnić własny wybór. Wykorzystuje właściwie metody i urządzenia służące do obróbki i przetwarzania surowca wodnego i sam proponuje rozwiązanie danego problemu. Samodzielnie podejmuje decyzje i jest świadomy swojego wyboru. | |
RRE_10-_C-4_U03 Potrafi wprowadzić w praktyce zasady ekonomiki gospodarki rybackiej | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wprowadzić w praktyce podstawowe zasady ekonomiki gospodarki rybackiej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
RRE_10-_C-4_K01 Uczestnik jest świadomy odpowiedzialności przeprowadzania kontroli surowców żywnościowych pochodzenia wodnego pod kątem występowania patogenów. Ma świadomość zawodowej odpowiedzialności za przygotowanie żywności bezpiecznej i wolnej od patogenów. | 2,0 | |
3,0 | Student zdaje sobie sprawę z zasadności kontroli surowców żywnościowych pochodzenia wodnego. Ma świadomość odpowiedzialności za przygotowanie bezpiecznej żywności pochodzenia wodnego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
RRE_10-_C-4_K02 Uczestnik jest gotów do wykorzystania nabytej wiedzy i umiejętności w realizacji powierzonych mu zadań. Jest gotowy do postępowania zgodnie z zasadami etyki iwyrażania własnej opinii. Jest gotowy do ciągłego nabywania wiedzy. | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać nabytej wiedzy i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Nie potrafi odpowiedzialnie rozwiązywać problemów i zadań przed nim stawianych. Nie jest kreatywny i nie postępuje zgodnie z zasadami etyki. Nie jest w stanie wyrażać własnej opinii i nie jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy. |
3,0 | Student w części wykorzystuje nabytą wiedzę i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Potrafi rozwiązywać problemy i zadania przed nim stawiane. Jest dość kreatywny i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy. | |
3,5 | Student wykorzystuje nabytą wiedzę i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Potrafi rozwiązywać problemy i zadania przed nim stawiane. Jest kreatywny i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Wyraża własną opinię odnośnie niektórych problemów. Jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy i dokształca się. | |
4,0 | Student wykorzystuje nabytą wiedzę i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Potrafi rozwiązywać problemy i zadania przed nim stawiane. Podejmuje samodzielnie decyzje. Jest kreatywny i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy i dokształca się. | |
4,5 | Student wykorzystuje nabytą wiedzę i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Rozwiązuje samodzielnie problemy i zadania przed nim stawiane. Podejmuje samodzielnie decyzje i potrafi oszacować konsekwencje swoich decyzji. Jest kreatywny i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy i dokształca się. | |
5,0 | Student wykorzystuje nabytą wiedzę i umiejętności do realizacji powierzonych mu zadań. Rozwiązuje samodzielnie problemy i zadania przed nim stawiane, proponuje alternatywne rozwiązania problemu. Podejmuje samodzielnie decyzje i potrafi oszacować konsekwencje swoich decyzji. Jest kreatywny i postępuje zgodnie z zasadami etyki. Wyraża własną opinię odnośnie zaistniałych problemów i jest w tym konsekwentny. Jest świadomy ciągłego nabywania wiedzy i dokształca się. |
Literatura podstawowa
- Prost M., Choroby ryb, PWN, Warszawa, 1994
- Litwińczuk Z., Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Lublin, 2011
- Sikorski Z.E., Technologia żywności pochodzenia morskiego, WNT, Warszawa, 1980
- Sikorski Z.E., Ryby i bezkręgowce morskie, WNT, Warszawa, 2005
- Brocki W., Uwarunkowania rybołowstwa bałtyckiego w latach 2004-2014, ZUT, Szczecin, 2018
Literatura dodatkowa
- Guziur J., Własow T., Higiena ryb i środowiska hodowlanego z profilaktyką chorób raków, Hoża Oficyna Wydawnicza, Warszawa, 2008
- Kołakowski E, Technologia mrożonych przetworów rybnych, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk, 1984
- Brocki W., Odpowiedzialne rybołówstwo jako element zrównoważonego rozwoju, ZUT, Szczecin, 2012