Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Ryby, rybactwo i ekologia

Sylabus przedmiotu Egzamin końcowy - ustny komisyjny:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ryby, rybactwo i ekologia
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom podyplomowe
Tytuł zawodowy absolwenta
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil
Moduł
Przedmiot Egzamin końcowy - ustny komisyjny
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Więcaszek <Beata.Wiecaszek@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 5,0 ECTS (formy) 5,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 5 5,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1student powinien posiadać wiedzę z zakresu ichtiologii, rybactwa i ekologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Wykazanie się wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami w zakresie ichtiologii, rybactwa i ekologii.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Egzamin końcowy - ustny komisyjny5
5

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Analiza wskazanej literatury50
A-W-2Godziny konsultacji z nauczycielami akademickimi45
A-W-3Przygotowanie do egzaminu50
A-W-4uczestnictwo w zajęciach5
150

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Sprawdzenie wiedzy poprzez udzielenie odpowiedzi na zadawane przez komisję egzaminacyjną pytania.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: odpowiedź ustna

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RRE_10-_Ko_W01
uczestnik potrafi objaśnić i scharakteryzować zagadnienia związane z ichtiologią, rybactwem i ekologią
RRE_10-_W01, RRE_10-_W02, RRE_10-_W03, RRE_10-_W04, RRE_10-_W05, RRE_10-_W06, RRE_10-_W07, RRE_10-_W08, RRE_10-_W09, RRE_10-_W10, RRE_10-_W11, RRE_10-_W12, RRE_10-_W13, RRE_10-_W14, RRE_10-_W15, RRE_10-_W16, RRE_10-_W17, RRE_10-_W18, RRE_10-_W19, RRE_10-_W20, RRE_10-_W21C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RRE_10-_Ko_U01
uczestnik potrafi analizować i rozwiązywac problemy dotyczące ichtiologii, rybactwa i ekologii
RRE_10-_U01, RRE_10-_U02, RRE_10-_U03, RRE_10-_U04, RRE_10-_U05, RRE_10-_U06, RRE_10-_U07, RRE_10-_U08, RRE_10-_U09, RRE_10-_U10, RRE_10-_U11, RRE_10-_U12, RRE_10-_U13, RRE_10-_U14, RRE_10-_U15, RRE_10-_U16, RRE_10-_U17, RRE_10-_U18, RRE_10-_U19, RRE_10-_U20, RRE_10-_U21, RRE_10-_U22C-1T-W-1M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
RRE_10-_Ko_K01
uczestnik wykazuje dbałość o środowisko wodne oraz pstępuje zgodnie z zasadami etyki w stosunku do organizmów wodnych
RRE_10-_K01, RRE_10-_K02, RRE_10-_K03, RRE_10-_K04, RRE_10-_K05, RRE_10-_K06C-1T-W-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RRE_10-_Ko_W01
uczestnik potrafi objaśnić i scharakteryzować zagadnienia związane z ichtiologią, rybactwem i ekologią
2,0
3,0W sposób podstawowy potrafi objaśnić i scharakteryzować zagadnienia związane z ichtiologią, rybactwem i ekologią.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RRE_10-_Ko_U01
uczestnik potrafi analizować i rozwiązywac problemy dotyczące ichtiologii, rybactwa i ekologii
2,0
3,0W podstawowym zakresie potrafi analizować i rozwiazywać problemy z zakresu ichtiologii, rybactwa i ekologii.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
RRE_10-_Ko_K01
uczestnik wykazuje dbałość o środowisko wodne oraz pstępuje zgodnie z zasadami etyki w stosunku do organizmów wodnych
2,0
3,0Uczestnik prezentuje dbałość o środowisko wodne i żyjące w nim organizmy w sposób ogólnie przyjędy za poprawny.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Literatura w zakresie ichtiologii, rybactwa i ekologii - przedstawiona w poszczególnych przedmiotach

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Egzamin końcowy - ustny komisyjny5
5

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Analiza wskazanej literatury50
A-W-2Godziny konsultacji z nauczycielami akademickimi45
A-W-3Przygotowanie do egzaminu50
A-W-4uczestnictwo w zajęciach5
150
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRRE_10-_Ko_W01uczestnik potrafi objaśnić i scharakteryzować zagadnienia związane z ichtiologią, rybactwem i ekologią
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRRE_10-_W01Posiada uporządkowaną wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii organizmów wodnych ze szczególnym uwzględnieniem ryb, innych kręgowców wodnych oraz bezkręgowców mających znaczenie gospodarcze w rybactwie oraz duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych
RRE_10-_W02Zna elementarną terminologię w zakresie hydrochemii. Ma podstawową wiedzę w zakresie procesów zachodzących w ekosystemach (problemy eutrofizacji, zanieczyszczeń antropogennych)
RRE_10-_W03Ma elementarną wiedzę z dziedziny anatomii hydrobiontów ze szczególnym uwzględnieniem ryb.
RRE_10-_W04Posiada podstawową wiedzę dotyczącą biologii i taksonomii flory wodnej ze szczególnym uwzględnieniem gatunków mających znaczenie gospodarcze lub duże znaczenie biologiczne w ekosystemach wodnych
RRE_10-_W05Posiada podstawową wiedzę z zakresu biologii pasożytów i chorób zwierząt wodnych, ze szczególnym uwzględnieniem organizmów wykorzystywanych gospodarczo. Zna metody wykrywania, oznaczania i zwalczania organizmów pasożytniczych
RRE_10-_W06Ma wiedzę w zakresie podstaw gospodarki rybackiej
RRE_10-_W07Ma poszeżoną wiedzę w zakresie stosowanych technik w akwakulturze, zna biotechnikę chowu wybranych gatunków ryb i raków mających znaczenie w akwakulturze. Ma ogólną wiedzę na temat składników pokarmowych oraz zna podstawy fizjologii żywienia organizmów wodnych
RRE_10-_W08Ma wiedzę na temat metod i sposobów wytwarzania pasz dla organizmów wodnych
RRE_10-_W09Zna podstawy ekologii i ochrony środowiska wodnego oraz skutków antropopresji. Ma wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym oraz wiedzę na temat jego monitoringu
RRE_10-_W10Zna terminologię stosowaną w genetyce oraz zna podstawowe sposoby wykorzystania zasad inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych oraz na rynku produktów rybnych
RRE_10-_W11Ma wiedzę o rozmieszczeniu i wielkości biologicznych zasobów wód. Zna podstawowe metody szacowania i oceny ich wielkości
RRE_10-_W12Ma wiedzę z zakresu technik rozrodu organizmów wodnych. Ma wiedzę o biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych
RRE_10-_W13Zna zagrożenia jakości surowców żywnościowych pochodzenia wodnego
RRE_10-_W14Ma podstawową wiedzę w zakresie technik rybołówstwa stosowanych w rybołówstwie morskim i śródlądowym
RRE_10-_W15Zna znaczenie wędkarstwa w gospodarce
RRE_10-_W16Ma podstawową wiedzę w zakresie restytucji ichtiofauny i renaturyzacji wód
RRE_10-_W17Ma podstawową wiedzę w zakresie działania oczyszczalni ścieków i technik rewitalizacji wód
RRE_10-_W18Zna teoretyczne podstawy zabezpieczania surowców pochodzenia wodnego i metody ich obróbki technologicznej
RRE_10-_W19Ma podstawową wiedzę w zakresie ekonomiki gospodarki rybackiej
RRE_10-_W20Posiada podstawową wiedzę w zakresie prawnych aspektów rybactwa w Polsce i w Unii Europejskiej
RRE_10-_W21Zna podstawowe zasady prawne ochrony fauny wodnej w wodach Polski i w Unii Europejskiej
Cel przedmiotuC-1Wykazanie się wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami w zakresie ichtiologii, rybactwa i ekologii.
Treści programoweT-W-1Egzamin końcowy - ustny komisyjny
Metody nauczaniaM-1Sprawdzenie wiedzy poprzez udzielenie odpowiedzi na zadawane przez komisję egzaminacyjną pytania.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W sposób podstawowy potrafi objaśnić i scharakteryzować zagadnienia związane z ichtiologią, rybactwem i ekologią.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRRE_10-_Ko_U01uczestnik potrafi analizować i rozwiązywac problemy dotyczące ichtiologii, rybactwa i ekologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRRE_10-_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji . Potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
RRE_10-_U02Potrafi pracować w zespole, umie oszacować czas potrzebny na realizację zleconego zadania, potrafi opracować i zrealizować harmonogram prac. Rozumie potrzebę samokształcenia
RRE_10-_U03Potrafi wykorzystać zasady inżynierii genetycznej w hodowli organizmów wodnych i na rynku produktów rybnych
RRE_10-_U04Potrafi zastosować zasady biotechnologii rozrodu i podchowu młodocianych stadiów ryb w warunkach naturalnych i sztucznych
RRE_10-_U05Potrafi wykorzystać wiedzę na temat wędkarstwa, restytucji gatunków oraz renaturyzacji wód w procesie ochrony ekosystemów wodnych
RRE_10-_U06Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować najważniejsze składniki flory i fauny środowiska wodnego i określić ich znaczenie dla rybactwa i w procesie ochrony ekosystemów wodnych
RRE_10-_U07Potrafi posługiwać się poprawną nomenklaturą, podejmować standardowe działania z wykorzystaniem odpowiednich metod w zakresie higieny i profilaktyki w celu zapewnienia zdrowia i dobrostanu zwierząt wodnych
RRE_10-_U08Potrafi zdefiniować czynniki warunkujące rozprzestrzenianie i utrzymywanie się pasożytów w różnych grupach organizmów wodnych
RRE_10-_U09Potrafi określić zagrożenie organizmów wodnych i wskazać metody ich ochrony
RRE_10-_U10Potrafi rozpoznać zasoby surowców pochodzenia wodnego, określić sposób ich pozyskiwania. Umie dokonać analizy czynników wpływających na efektywność ich eksploatacji
RRE_10-_U11Potrafi zastosować w praktyce podstawową wiedzę w zakresie prawnych aspektów rybactwa w Polsce i w Unii Europejskiej
RRE_10-_U12Potrafi skomponować skład paszy na podstawie zgromadzonych danych dotyczących składu chemicznego komponentów i wymagań żywieniowych organizmu wodnego i dokonać oceny efektywności żywienia na podstawie wyników chowu
RRE_10-_U13Potrafi dokonać podstawowych obliczeń inżynierskich związanych z projektowaniem obiegu zamkniętego, stawu oraz hodowli sadzowej
RRE_10-_U14Potrafi zastosować w praktyce podstawy gospodarki rybackiej. Umie stosować narzędzia połowu ryb w celu eksploatacji wód oraz prowadzenia monitoringu ichtiologicznego wód
RRE_10-_U15Potrafi na podstawie zgromadzonych danych dokonać oceny zasobów akwenu. Potrafi opracować plan zagospodarowania wód powierzchniowych i przygotować odpowiednią dokumentację obwodu rybackiego
RRE_10-_U16Potrafi dokonać pełnej analizy czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych wód, określić stan wód powierzchniowych i wskazać kierunki działań w celu poprawy ich stanu. Zna i umie wykorzystać w pracy zawodowej przepisy regulujące funkcjonowanie rybactwa i ochrony środowiska
RRE_10-_U17Potrafi przy formułowaniu i rozwiązywaniu problemów technologicznych dostrzegać ich aspekty pozatechniczne w tym, środowiskowe, ekonomiczne i prawne
RRE_10-_U18Potrafi scharakteryzować maszyny i urządzenia niezbędne do prawidłowego funkcjonowania obiektu akwakultury
RRE_10-_U19Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować parazytologiczne zanieczyszczenia żywności wytworzonej z produktów akwakultury. Potrafi zastosować odpowiednie techniki diagnostyczne w celu wykrycia pasożytów ryb i innych organizmów wodnych. Stosuje odpowiednie techniki prewencyjne pozwalające na usunięcie bądź dezaktywowanie pasożytów żywności
RRE_10-_U20Potrafi zabezpieczyć surowce pochodzenia wodnego i użyć metod ich obróbki technologicznej
RRE_10-_U21Potrafi w praktyce wprowadzić podstawowe zasady ekonomiki gospodarki rybackiej
RRE_10-_U22Potrafi wykorzystać w praktyce wiedzę o procesach zachodzących w środowisku wodnym w celu ochrony i monitoringu ekosystemów wodnych
Cel przedmiotuC-1Wykazanie się wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami w zakresie ichtiologii, rybactwa i ekologii.
Treści programoweT-W-1Egzamin końcowy - ustny komisyjny
Metody nauczaniaM-1Sprawdzenie wiedzy poprzez udzielenie odpowiedzi na zadawane przez komisję egzaminacyjną pytania.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0W podstawowym zakresie potrafi analizować i rozwiazywać problemy z zakresu ichtiologii, rybactwa i ekologii.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięRRE_10-_Ko_K01uczestnik wykazuje dbałość o środowisko wodne oraz pstępuje zgodnie z zasadami etyki w stosunku do organizmów wodnych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówRRE_10-_K01Ma świadomość swojej wiedzy i umiejętności. Rozumie potrzebę i zna możliwości ciągłego dokształcania się i samodoskonalenia. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia
RRE_10-_K02Ma świadomość ważności postępowania w sposób profesjonalny, przestrzegania zasad etyki zawodowej i poszanowania różnorodności poglądów i kultur
RRE_10-_K03Ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie
RRE_10-_K04Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rybactwa, ekologii i gospodarki wodnej
RRE_10-_K05Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
RRE_10-_K06Ma świadomość roli społecznej absolwenta uczelni a zwłaszcza rozumie potrzebę popularyzacji nabytej wiedzy. Potrafi przyjąć rolę lidera
Cel przedmiotuC-1Wykazanie się wiedzą, umiejętnościami i kompetencjami w zakresie ichtiologii, rybactwa i ekologii.
Treści programoweT-W-1Egzamin końcowy - ustny komisyjny
Metody nauczaniaM-1Sprawdzenie wiedzy poprzez udzielenie odpowiedzi na zadawane przez komisję egzaminacyjną pytania.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: odpowiedź ustna
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Uczestnik prezentuje dbałość o środowisko wodne i żyjące w nim organizmy w sposób ogólnie przyjędy za poprawny.
3,5
4,0
4,5
5,0