Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Żywienie w sporcie:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Żywienie w sporcie | ||
Specjalność | Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Angelika Heberlej <Angelika.Heberlej@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Opanowanie treści z przedmiotów: żywienie człowieka, anatomia człowieka, fizjologia człowieka, fizjologia żywienia. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy, umiejętności i kompetencji w zakresie żywienia sportowców i osób aktywnych fizycznie. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Opracowanie planu żywieniowego dla osoby aktywnej fizycznie (sport amatorski). | 2 |
T-L-2 | Opracowanie jadłospisów dla sportowców różnych dyscyplin wytrzymałościowych z uwzględnieniem nawodnienia i suplementacji. | 3 |
T-L-3 | Opracowanie jadłospisów dla sportowców różnych dyscyplin siłowych z uwzględnieniem nawodnienia i suplementacji. | 3 |
T-L-4 | Zaliczenie ćwiczeń | 1 |
9 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Fizjologia wysiłku fizycznego. Podstawowe pojęcia. Fizjologia mięśni szkieletowych i metabolizm wysiłkowy. | 1 |
T-W-2 | Zmiany czynnościowe i adaptacje zachodzące w organizmie w wyniku wysiłku fizycznego. | 1 |
T-W-3 | Zapotrzebowanie kaloryczne w sporcie. Węglowodany- kiedy, ile i jakie? | 1 |
T-W-4 | Znaczenie białka i tłuszczów w wysiłku fizycznym. | 1 |
T-W-5 | Nawodnienie | 1 |
T-W-6 | Witaminy i składniki mineralne w kontekście aktywności fizycznej. | 1 |
T-W-7 | Suplementy dla sportowców– charakterystyka, działanie. | 2 |
T-W-8 | Trening fizyczny, a trening zdrowotny. Korzyści wynikające z aktywności fizycznej. | 1 |
T-W-9 | Zagrożenia ze strony wyczynowego uprawiana sportu. | 2 |
T-W-10 | Zaliczenie | 1 |
12 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 9 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć laboratoryjnych | 10 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 5 |
24 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w wykładach | 12 |
A-W-2 | Analiza wskazanej literatury | 20 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 16 |
A-W-4 | Konsultacje | 2 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, prezentacja multimedialna |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-4 | Opanowanie umiejętności oceny wartości odżywczej i sposobu żywienia osób aktywnych. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Bieżące zaliczanie ćwiczeń teoretyczne w formie ustnej bądź pisemnej |
S-2 | Ocena formująca: Ocena praktycznego wykonywania ćwiczeń |
S-3 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z przedmiotu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-2_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z potrzebami żywieniowymi człowieka, składem produktów żywnościowych, fizjologią sportu i substratów energetycznych. | D_1A_W04 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-2_U01 Potrafi ocenić wartość odżywczą produktów oraz ułożyć dietę z uwzglednieniem suplementacji u sportowców. | D_1A_U06 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób uprawiających różne rodzaje sportu, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | D_1A_K01 | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-W-1, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-10 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-2_W01 Student zna i rozumie zagadnienia związane z potrzebami żywieniowymi człowieka, składem produktów żywnościowych, fizjologią sportu i substratów energetycznych. | 2,0 | Student nie posiada podstawowej wiedzy na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. |
3,0 | Student posiada dostateczną wiedzę na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
3,5 | Student posiada częściową wiedzę na temat na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Poprawnie ją wykorzystuje. | |
4,0 | Student opanował prawie całą wiedzę na temat na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Praktycznie ją wykorzystuje. | |
4,5 | Student posiada całą wiedzę na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. | |
5,0 | Student posiada całą wiedzę na temat na temat zasad żywienia osób aktywnych fizycznie oraz sportowców. Właściwie wykorzystuje wszystkie proponowane w trakcie zajęć narzędzia, samodzielnie kojarzy i wyciąga wnioski. Potrafi znaleźć źródło błędów i wprowadzić korekty, z uzasadnieniem. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-2_U01 Potrafi ocenić wartość odżywczą produktów oraz ułożyć dietę z uwzglednieniem suplementacji u sportowców. | 2,0 | Student nie potrafi prawidłowo zaprojektować diety z uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie. |
3,0 | Student prawidłowo projektuje diety z uwzględnieniem podstawowych potrzeb osób aktywnych fizycznie. Prawidłowo ocenia wartość odżywczą diet. | |
3,5 | Student prawidłowo projektuje diety z uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie. Prawidłowo dobiera podstawową duplementację dopasowaną do wartości odżywczej diety. | |
4,0 | Student prawidłowo projektuje diety z uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie. Prawidłowo ocenia wartość odżywczą diety i dopasuwuje do niej suplementację. | |
4,5 | Student prawidłowo projektuje diety z uwzględnieniem szczególnych potrzeb osób aktywnych fizycznie i sportowców. Prawidłowo ocenia wartość odżywczą diety oraz dopasowuje plan suplementacji i nawodnienia do indywidualnych potrzeb. | |
5,0 | Student prawidłowo projektuje diety z uwzględnieniem szczególnych potrzeb osób aktywnych fizycznie i sportowców. Prawidłowo ocenia wartość odżywczą diety oraz dopasowuje plan suplementacji i nawodnienia do indywidualnych potrzeb. Student potrafi modyfikować plan dietetyczny i suplementacyjny w zależności od okresu treningowego. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-2_K01 Jest gotów do zastosowania swojej wiedzy i umiejętności w żywieniu osób uprawiających różne rodzaje sportu, ze świadomością i odpowiedzialnością za pracę. Jest gotów do współpracy w grupie przyjmując różne role oraz popularyzacji nabytej wiedzy. | 2,0 | Nie posiada potrzeby dokształcania się. |
3,0 | Posiada potrzebę dokształcania się. | |
3,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się i poszerzania wiedzy. | |
4,0 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. | |
4,5 | Ma świadomość potrzeby dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. | |
5,0 | Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się, poszerzania i aktualizowania wiedzy. Ponadto ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszeniu odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadanie. |
Literatura podstawowa
- Frączek B., Krzywański J., Krysztofiak H., Dietetyka sportowa, Wyd. PZWL, W-wa, 2019
- Zydek G., Michalczyk M., Zając A., Nowe Trendy W Żywieniu I Suplementacji Osób Aktywnych Fizycznie, Wyd. AWF, Katowice, 2017
- Bean A., Żywienie w sporcie, Wyd. Zysk i S-ka, Poznań, 2012, ISBN: 978-83-7785-311-5
- Celejowa I., Żywienie w sporcie, Wyd. PZWL, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- czasopismo, Journal of the International Society of Sports Nutrition, https://jissn.biomedcentral.com/
- czasopismo, Body Challenge, https://www.body-challenge.pl/
- Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Suplementacja w sporcie., Nowiny Lekarskie, 2011, 80, 3, 199–204