Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Biochemia | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,8 | 18 | 2 | |||
Chemia żywności | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,3 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,2 | 18 | 1 | |||
Ekonomia z elemetami prawa | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 2 |
Ochrona własności intelektualnej | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 9 | 1 |
Pierwsza pomoc przedmedyczna | zaliczenie | 1,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 9 | 1 |
Praca dyplomowa | zaliczenie | 10,0 | praca dyplomowa | praktyczne | 10,0 | 0,5 | 0 | 6 |
Prowadzenie działalności gospodarczej | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 | |||
Psychologia ogólna | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 1 |
Seminarium dyplomowe | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 9 | 5 |
Techniki informacyjne z elementami statystyki | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 0,5 | 12 | 2 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 3 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 4 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 7 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 8 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 9 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Alergie i nietolerancje pokarmowe | zaliczenie | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,6 | 9 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 3 | |||
Anatomia człowieka | zaliczenie | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 1 | |||
Dietetyka 1 | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 3 | |||
Dietetyka 2 | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 4 | |||
Fizjologia człowieka | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 2 | |||
Fizjologia żywienia | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,2 | 27 | 3 | |||
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywności | zaliczenie | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 5 | |||
Mikrobiologia ogólna i żywności | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,8 | 18 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 4 | |||
Nutrigenomika w dietetyce | zaliczenie | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 18 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 3 | |||
Patofizjologia | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 2 |
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnych | zaliczenie | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 1 | |||
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnych | zaliczenie | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 2 | |||
Przygotowanie potraw dietetycznych | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 9 | 5 | |||
Toksykologia ogólna i żywności | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 1 | |||
Żywienie człowieka | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 1 | |||
Żywienie w ontogenezie | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,8 | 18 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,1 | 27 | 4 | |||
Żywienie zbiorowe | zaliczenie | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 0,7 | 18 | 2 | |||
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki diety | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,8 | 18 | 6 | |||
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywienia | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 11 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Analiza i ocena jakości żywności | zaliczenie | 3,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,4 | 9 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 9 | 5 | |||
Dietetyczne wyroby cukiernicze | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,4 | 9 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 | |||
Diety alternatywne w cateringu | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,4 | 9 | 6 | |||
Gastronomia i catering | zaliczenie | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,7 | 18 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,7 | 18 | 3 | |||
Opakowania do żywności | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,6 | 9 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,6 | 9 | 5 | |||
Prawo żywnościowe | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,4 | 9 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,4 | 9 | 5 | |||
Towaroznawstwo produktów przetworzonych | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 0,5 | 12 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 12 | 4 |
Przedmioty jednorazowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Podstawy informacji naukowej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 6 |
Szkolenie BHP | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 3 | 1 |
Szkolenie biblioteczne | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 1 |
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studenta | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 3 | 1 |
Przedmioty uzupełniające
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Chemia zajęcia wyrównawcze | zaliczenie | 0,0 | laboratoria | praktyczne | 0,0 | 0,0 | 9 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 9 | 1 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka zawodowa | zaliczenie | 4,0 | praktyki | praktyczne | 4,0 | 0,0 | 120 | 4 |