Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Biochemiaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8182
laboratoriapraktyczne2,00,8182
Chemia żywnościegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,01,3181
laboratoriapraktyczne2,01,2181
Ekonomia z elemetami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,491
Pierwsza pomoc przedmedycznazaliczenie1,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne1,00,491
Praca dyplomowazaliczenie10,0praca dyplomowapraktyczne10,00,506
Prowadzenie działalności gospodarczejzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,7186
laboratoriapraktyczne2,00,7186
Psychologia ogólnazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7181
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,495
Techniki informacyjne z elementami statystykizaliczenie3,0laboratoriapraktyczne3,00,5122

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Alergie i nietolerancje pokarmowezaliczenie4,0laboratoriapraktyczne1,00,693
wykładyaudytoryjne3,00,7183
Anatomia człowiekazaliczenie5,0wykładyaudytoryjne3,00,7181
laboratoriapraktyczne2,00,7181
Dietetyka 1egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1273
wykładyaudytoryjne3,00,8183
Dietetyka 2egzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1274
wykładyaudytoryjne3,00,8184
Fizjologia człowiekaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Fizjologia żywieniaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne3,01,2273
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7185
wykładyaudytoryjne3,00,7185
Mikrobiologia ogólna i żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8184
laboratoriapraktyczne2,00,7184
Nutrigenomika w dietetycezaliczenie5,0wykładyaudytoryjne3,01,0183
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Patofizjologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,00,7182
Produkty roślinne o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie5,0wykładyaudytoryjne3,00,7181
laboratoriapraktyczne2,00,7181
Produkty zwierzęce o właściwościach prozdrowotnychzaliczenie6,0laboratoriapraktyczne3,01,1272
wykładyaudytoryjne3,00,8182
Przygotowanie potraw dietetycznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne2,00,495
Toksykologia ogólna i żywnościegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Żywienie człowiekaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8181
laboratoriapraktyczne3,01,1271
Żywienie w ontogenezieegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8184
laboratoriapraktyczne3,01,1274
Żywienie zbiorowezaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,7182
wykładyaudytoryjne3,00,7182
Żywność funkcjonalna i immunomodulujące składniki dietyzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,7186
laboratoriapraktyczne2,00,8186
Żywność tradycyjna i regionalna w planowaniu żywieniazaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,7186
laboratoriapraktyczne2,00,7186

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościzaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495
Dietetyczne wyroby cukierniczezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,496
laboratoriapraktyczne2,00,7186
Diety alternatywne w cateringuzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,7186
laboratoriapraktyczne1,00,496
Gastronomia i cateringzaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,7183
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Opakowania do żywnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,695
laboratoriapraktyczne1,00,695
Prawo żywnościowezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495
Towaroznawstwo produktów przetworzonychzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,5124
laboratoriapraktyczne1,00,5124

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie z zakresu praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Przedmioty uzupełniające

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Chemia zajęcia wyrównawczezaliczenie0,0laboratoriapraktyczne0,00,091
wykładyaudytoryjne0,00,091

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie4,0praktykipraktyczne4,00,01204

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Społeczne aspekty dostępnościzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492
2 Społeczne aspekty sztucznej inteligencjizaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,492

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriaaudytoryjne1,00,495
2 Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Niekonwencjonalne surowce mięsne w diecie współczesnego konsumentazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494
2 Wykorzystanie metod molekularnych w dietetycezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,494

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Dzikorosnące rośliny jadalnezaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,594
wykładyaudytoryjne1,00,594
2 Żywność pochodzenia wodnego w diecie człowiekazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,494
laboratoriapraktyczne1,00,494

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bezpieczeństwo środowiskowe a jakość diety człowiekazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,493
2 Pierwiastki śladowe w diecie człowieka w aspekcie toksykologicznymzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne1,00,493

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioimmobilizacjazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,693
wykładyaudytoryjne1,00,693
2 Dodatki do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,693
laboratoriapraktyczne1,00,693

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495
2 Styl życia jako determinanta stanu zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,695
wykładyaudytoryjne1,00,495
2 Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Systemy jakości żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,496
laboratoriapraktyczne1,00,496
2 Towaroznawstwo szczególnych kategorii żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,496
laboratoriapraktyczne1,00,496