Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Prawo żywnościowe:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Prawo żywnościowe
Specjalność Dietetyka w gastronomii i cateringu
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 9 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL5 9 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1ogólna wiedza z przedmiotów technologicznych
W-2podstawowa wiedza z zakresu obsługi pakietu Microsoft Office i internetu

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z zasadami i procedurą tworzenia aktów prawa żywnościowego na poziomie międzynarodowym, unijnym i krajowym i obowiązkami producenta żywności w zakresie znajomości ww prawa
C-2Zapoznanie z podstawowymi wymaganiami prawa związanymi z jakością i bezpieczeństwem żywności
C-3Przygotowanie i prowadzenie prezentacji z zakresu wybranych wymagań prawa żywnościowego

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci, aktów prawa unijnego i krajowego2
T-L-2Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności2
T-L-3Wymagania prawa w zakresie znakowania żywnosci.2
T-L-4Prezentacje projektów.2
T-L-5Zaliczenie ćwiczeń1
9
wykłady
T-W-1Prawo żywnościowe - wprowadzenie, rys historyczny1
T-W-2Międzynarodowe normy dla produktów żywnościowych - Codex Alimentarius1
T-W-3Podstawy legislacji Unii Europejskiej i krajowej1
T-W-4Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności1
T-W-5Wymagania prawa w zakresie jakości żywności1
T-W-6Urzędowa kontrola żywności1
T-W-7Znakowanie żywności - wymagania obligatoryjne i dobrowolne2
T-W-8Zaliczenie1
9

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
A-L-3konsultacje2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia23
A-W-3bieżące studiowanie aktów prawnych18
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2metoda projektów
M-3ćwiczenia audytoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: test egzaminacyjny
S-2Ocena podsumowująca: ocena z projektu i prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
S-4Ocena formująca: odpowiedź ustna lub pisemna na początku zajęć

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS2-3_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady prawa żywnościowego, konsumenckiego i celnego. Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z tego zakresu: wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy, dobiera odpowiednie metody analizy i oceny żywności a takze zasady znakowania żywności.
D_1A_W07, D_1A_W09C-2, C-3T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-L-1, T-L-2, T-L-3M-1, M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS2-3_U01
Potrafi wyszukiwać, interpretować, analizować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z aktualnych wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Potrafi zinterpretować te wymagania i na ich podstawie formułować i uzasadniać opinie. Potrafi z uzyskanych danych opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole.
D_1A_U02, D_1A_U11, D_1A_U12C-2, C-3T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS2-3_K01
Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe z uwzględnieniem wymagań prawa żywnościowego i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
D_1A_K03C-2T-L-1, T-L-4M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS2-3_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady prawa żywnościowego, konsumenckiego i celnego. Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z tego zakresu: wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy, dobiera odpowiednie metody analizy i oceny żywności a takze zasady znakowania żywności.
2,0
3,0Nieprecyzyjnie wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy zna częściowo ich podstawy prawne. Ukierunkowany potrafi dobrać, na podstawie obowiązujących wymagań prawa, odpowiednie metody analizy i oceny jakosci żywności. Ma trudności ze wskazaniem wymagań jakościowych dla poszczególnych grup żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS2-3_U01
Potrafi wyszukiwać, interpretować, analizować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z aktualnych wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Potrafi zinterpretować te wymagania i na ich podstawie formułować i uzasadniać opinie. Potrafi z uzyskanych danych opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole.
2,0
3,0Ma ograniczoną umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Ma trudności z interpretowaniem tych wymagań i na ich podstawie formułowaniem i uzasadnianiem opinii. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole z niewielkimi problemami.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS2-3_K01
Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe z uwzględnieniem wymagań prawa żywnościowego i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
2,0
3,0Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności w samodzielnym rozwiązywaniu problemó z zakresu prawa zywnościowego, celnego i konsumenckiego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Marek Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Kluwer Polska, 2009
  2. Małgorzata Korzycka-Iwanow, Prawo Żywnościowe. Zarys Prawa Polskiego i Wspólnotowego, LexisNexis, 2011
  3. Marek Taczanowski, Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej, Kluwer Polska, 2009
  4. Anna Kołakowska, Dominika Plust, Prawo żywnościowe, poradnik dla przedsiębiorców, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Marcin Piglowski, Podstawy ochrony prawnej konsumenta. Przepisy i przykłady, CeDeWu, 2011
  2. Aktualne akty prawa żywnościowego, celnego i konsumenckiego na poziomie krajowym i UE

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci, aktów prawa unijnego i krajowego2
T-L-2Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności2
T-L-3Wymagania prawa w zakresie znakowania żywnosci.2
T-L-4Prezentacje projektów.2
T-L-5Zaliczenie ćwiczeń1
9

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Prawo żywnościowe - wprowadzenie, rys historyczny1
T-W-2Międzynarodowe normy dla produktów żywnościowych - Codex Alimentarius1
T-W-3Podstawy legislacji Unii Europejskiej i krajowej1
T-W-4Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności1
T-W-5Wymagania prawa w zakresie jakości żywności1
T-W-6Urzędowa kontrola żywności1
T-W-7Znakowanie żywności - wymagania obligatoryjne i dobrowolne2
T-W-8Zaliczenie1
9

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach9
A-L-2przygotowanie do zajęć i zaliczenia14
A-L-3konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach9
A-W-2przygotowanie do zaliczenia23
A-W-3bieżące studiowanie aktów prawnych18
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS2-3_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady prawa żywnościowego, konsumenckiego i celnego. Ma poszerzoną i pogłębioną wiedzę z tego zakresu: wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy, dobiera odpowiednie metody analizy i oceny żywności a takze zasady znakowania żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W07Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym uwarunkowania technologiczne, gastronomiczne, toksykologiczne, mikrobiologiczne i prawne kształtujące jakość zdrowotną żywności
D_1A_W09Zna i rozumie ogólne zasady tworzenia i rozwoju indywidualnych form przedsiębiorczości, w tym uwarunkowania ekonomiczne, prawne, etyczne, społeczne i inne działalności w zawodzie dietetyka
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z podstawowymi wymaganiami prawa związanymi z jakością i bezpieczeństwem żywności
C-3Przygotowanie i prowadzenie prezentacji z zakresu wybranych wymagań prawa żywnościowego
Treści programoweT-W-1Prawo żywnościowe - wprowadzenie, rys historyczny
T-W-2Międzynarodowe normy dla produktów żywnościowych - Codex Alimentarius
T-W-5Wymagania prawa w zakresie jakości żywności
T-W-6Urzędowa kontrola żywności
T-W-7Znakowanie żywności - wymagania obligatoryjne i dobrowolne
T-L-1Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci, aktów prawa unijnego i krajowego
T-L-2Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności
T-L-3Wymagania prawa w zakresie znakowania żywnosci.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda projektów
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: test egzaminacyjny
S-3Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nieprecyzyjnie wymienia kluczowe dla jakości i bezpieczeństwa żywności systemy zna częściowo ich podstawy prawne. Ukierunkowany potrafi dobrać, na podstawie obowiązujących wymagań prawa, odpowiednie metody analizy i oceny jakosci żywności. Ma trudności ze wskazaniem wymagań jakościowych dla poszczególnych grup żywności.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS2-3_U01Potrafi wyszukiwać, interpretować, analizować i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z aktualnych wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Potrafi zinterpretować te wymagania i na ich podstawie formułować i uzasadniać opinie. Potrafi z uzyskanych danych opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U02Potrafi samodzielnie posługiwać się materiałami źródłowymi w zakresie analizy i syntezy zawartych w nich informacji oraz poddawać je krytycznej ocenie w odniesieniu do problemów związanych z żywieniem i dietetyką
D_1A_U11Potrafi zbadać i ocenić bezpieczeństwo i jakość zdrowotną żywności w aspekcie technologicznym, gastronomicznym, toksykologicznym, mikrobiologicznym i prawnym
D_1A_U12Potrafi zidentyfikować i wykorzystać wybrane uwarunkowania ekonomiczne, prawne, etyczne, społeczne i inne działalności w zawodzie dietetyka. Posługiwać się rachunkiem ekonomicznym przy ocenie podejmowanych przedsięwzięć, dostrzegając znaczenie aspektów społecznych i organizacyjnych
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z podstawowymi wymaganiami prawa związanymi z jakością i bezpieczeństwem żywności
C-3Przygotowanie i prowadzenie prezentacji z zakresu wybranych wymagań prawa żywnościowego
Treści programoweT-W-2Międzynarodowe normy dla produktów żywnościowych - Codex Alimentarius
T-W-3Podstawy legislacji Unii Europejskiej i krajowej
T-W-5Wymagania prawa w zakresie jakości żywności
T-L-1Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci, aktów prawa unijnego i krajowego
T-L-2Wymagania prawa w zakresie bezpieczeństwa żywności
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2metoda projektów
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena z projektu i prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma ograniczoną umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z wymagań prawa międzynarodowego, Unii Europejskiej i krajowego. Ma trudności z interpretowaniem tych wymagań i na ich podstawie formułowaniem i uzasadnianiem opinii. Potrafi pracować indywidualnie i w zespole z niewielkimi problemami.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS2-3_K01Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe z uwzględnieniem wymagań prawa żywnościowego i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K03Jest gotów do podjęcia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za pełnione role zawodowe i wymaga tego do innych. Jest gotów do dbałości o dorobek i tradycje zawodu dietetyka.
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z podstawowymi wymaganiami prawa związanymi z jakością i bezpieczeństwem żywności
Treści programoweT-L-1Żródła standardów międzynarodowych dotyczących żywnosci, aktów prawa unijnego i krajowego
T-L-4Prezentacje projektów.
Metody nauczaniaM-2metoda projektów
M-3ćwiczenia audytoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: ocena z projektu i prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności w samodzielnym rozwiązywaniu problemó z zakresu prawa zywnościowego, celnego i konsumenckiego.
3,5
4,0
4,5
5,0