Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (N1)
specjalność: Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - semestr 5:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Seminarium dyplomowezaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,49

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Metodologia w badaniach żywieniowych i analizie bezpieczeństwa żywnościzaliczenie5,0laboratoriapraktyczne2,00,718
wykładyaudytoryjne3,00,718
Przygotowanie potraw dietetycznychegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,127
wykładyaudytoryjne2,00,49

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzin
Antropometryczna i biochemiczna ocena stanu odżywieniazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,49
laboratoriapraktyczne1,00,49
Diagnostyka w gabinecie dietetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,512
laboratoriapraktyczne1,00,49
ćwiczenia audytoryjnepraktyczne1,00,13
Dietetyka bariatryczna z elementami żywienia okołooperacyjnegozaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,818
laboratoriapraktyczne2,00,818

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365
2 Język niemieckiegzamin4,0lektoratpraktyczne2,00,7183
lektoratpraktyczne3,01,4364
lektoratpraktyczne4,01,6365

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mikrobiom człowieka i elementy terapii mikrobiotycznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriaaudytoryjne1,00,495
2 Substancje aktywne pochodzenia mikrobiologicznegozaliczenie2,0laboratoriaaudytoryjne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Profilaktyka negatywnych skutków współczesnego stylu życiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495
2 Styl życia jako determinanta stanu zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Mleko i jego przetwory jako żywność funkcjonalnazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,695
wykładyaudytoryjne1,00,495
2 Produkty uboczne przemysłu mleczarskiego - wartościowy element dietyzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,495
laboratoriapraktyczne1,00,495