Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Plany studiów w roku akademickim 2024/2025 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ekonomia z elementami prawazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Ochrona własności intelektualnejzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,00,261
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie15,0praca dyplomowapraktyczne15,00,508
Seminarium dyplomowezaliczenie2,0seminariaaudytoryjne2,00,4108
Seminarium dyplomowe 1zaliczenie1,0seminariaaudytoryjne1,00,467
Technologia informacyjnazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183

Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Biochemiaegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Chemia ogólna i nieorganicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8181
laboratoriapraktyczne2,00,7181
Chemia organicznaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8182
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Ekologia i ochrona środowiskazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne2,00,7182
Fizyka z elementami biofizykiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,492
laboratoriapraktyczne2,00,7182
Matematykaegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,50,8181
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,50,7181
Statystykaegzamin4,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,00,7182
wykładyaudytoryjne2,00,492

Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Analiza i ocena jakości żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1277
wykładyaudytoryjne3,00,8187
Chemia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Higiena i toksykologia żywnościegzamin6,0laboratoriapraktyczne3,01,1271
wykładyaudytoryjne3,00,8181
Inżynieria procesowazaliczenie5,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,7183
wykładyaudytoryjne2,00,8183
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczegozaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne2,00,8181
Mikrobiologia ogólnaegzamin5,0laboratoriapraktyczne3,01,1272
wykładyaudytoryjne2,00,492
Mikrobiologia żywnościegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,00,7183
wykładyaudytoryjne1,00,493
Ogólna technologia żywnościegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7181
wykładyaudytoryjne2,00,491
Opakowania do żywności i systemy pakującezaliczenie3,0wykładyaudytoryjne2,00,6156
laboratoriapraktyczne1,00,5126
Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomikiegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,00,8187
laboratoriapraktyczne3,00,7187
Reologia żywnościegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,493
laboratoriapraktyczne1,00,493
Towaroznawstwo żywności z elementami prawa żywnościowegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne1,00,491
wykładyaudytoryjne2,00,7181

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 10wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 11wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 12wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Anatomia i fizjologia organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0wykładyaudytoryjne2,00,496
laboratoriapraktyczne2,00,7186
Biotechnologia żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,80,8184
laboratoriapraktyczne1,20,494
Hydrobiologia organizmów wodnych użytecznych w technologiiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8185
laboratoriapraktyczne2,00,7185
Hydrochemiaegzamin2,0laboratoriapraktyczne1,00,495
wykładyaudytoryjne1,00,495
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczymzaliczenie3,0ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne3,00,7188
Parazytologiaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,00,496
laboratoriapraktyczne1,00,496
Podstawy fizjologii żywieniaegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7187
wykładyaudytoryjne3,01,2277
Podstawy technologii mięsa i surowców drobiowychegzamin5,0laboratoriapraktyczne2,00,7184
wykładyaudytoryjne3,01,2274
Podstawy technologii mleczarskiejegzamin4,0laboratoriapraktyczne2,00,7186
wykładyaudytoryjne2,00,496
Podstawy technologii żywności pochodzenia roślinnegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,8184
laboratoriapraktyczne3,01,1274
Podstawy żywienia człowiekaegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8185
laboratoriapraktyczne2,00,7185
Produkcja surowców pochodzenia wodnegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,00,8185
laboratoriapraktyczne3,01,1275
Przetwórstwo ryb i owoców morzaegzamin6,0wykładyaudytoryjne3,01,2276
laboratoriapraktyczne3,01,1276
Systematyka organizmów wodnych użytecznych w technologiizaliczenie4,0laboratoriapraktyczne2,00,494
wykładyaudytoryjne2,00,7184
Technologia gastronomicznazaliczenie5,0laboratoriapraktyczne3,01,1275
wykładyaudytoryjne2,00,7185
Technologia produktów ubocznychegzamin5,0wykładyaudytoryjne3,00,8187
laboratoriapraktyczne2,00,7187
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczegoegzamin5,0wykładyaudytoryjne2,50,8187
ćwiczenia audytoryjneaudytoryjne2,50,7187
Zabezpieczenie surowców pochodzenia wodnegoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,00,8183
laboratoriapraktyczne2,00,7183
Zamykanie obiegów wodnych w zakładach przemysłu spożywczegozaliczenie3,0laboratoriapraktyczne2,00,7184
wykładyaudytoryjne1,00,494

Przedmioty jednorazowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Podstawy informacji naukowejzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,026
Szkolenie - Biuro Karierzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,027
Szkolenie BHPzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021
Szkolenie w zakresie praw i obowiązków studentazaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,031

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Praktyka zawodowazaliczenie6,0praktykipraktyczne6,00,01806

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język angielskiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,7405
2 Język niemieckiegzamin9,0lektoratpraktyczne2,01,2303
lektoratpraktyczne3,01,2304
lektoratpraktyczne4,01,8405

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 5 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Bioetykazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
2 Communication and negotiation techniniqueszaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
3 Etyka zawodowazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
4 Psychologiazaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272
5 Społeczne aspekty dostępnościzaliczenie3,0wykładyaudytoryjne3,01,1272

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznazaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Systemy dystrybucji żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122
3 Znakowanie żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5122
laboratoriapraktyczne1,00,492

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza instrumentalna związków toksycznychzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,4122
2 Monitoring bezpieczeństwa toksykologicznego żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5122
laboratoriapraktyczne1,00,492
3 Toksyny roślin i zwierzątzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,492
wykładyaudytoryjne1,00,5122

Blok obieralny 10 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Nowe technologie i techniki produkcji dodatków do żywności funkcjonalnejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5123
laboratoriapraktyczne1,00,493
2 Podstawy ekologii wódzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123
3 Procesy membranowe technologii żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,493
wykładyaudytoryjne1,00,5123

Blok obieralny 11 - do wybrania 1 z 4 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Ekologiczny monitoring środowiska wodnegozaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
2 Metody instrumentalne w analizie żywnościzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,494
wykładyaudytoryjne1,00,5124
3 Reometria żywnościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5124
laboratoriapraktyczne1,00,494
4 Zagrożenia mikrobiologicznezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,6124
laboratoriapraktyczne1,00,494

Blok obieralny 12 - do wybrania 1 z 3 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Biotechnologie środowiskowe wspomagane technikami membranowymizaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5126
laboratoriapraktyczne1,00,496
2 Geografia wykorzystania światowych zasobów rybackichzaliczenie2,0laboratoriapraktyczne1,00,496
wykładyaudytoryjne1,00,5126
3 Żywieniowa promocja zdrowiazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,00,5126
laboratoriapraktyczne1,00,496