Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Efekty kształcenia:
KOD | Umiejętności |
---|---|
ZBiJŻ_1A_U01 | Potrafi wskazać czynniki chemiczne, fizyczne, biologiczne, w tym mikrobiologiczne, występujące w środowisku naturalnym oraz podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności, mające wpływ na jej bezpieczeństwo i jakość |
ZBiJŻ_1A_U02 | Potrafi dobrać metody oceny jakości i bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych |
ZBiJŻ_1A_U03 | Potrafi dobrać rodzaj opakowania i system pakowania, oraz wybrać dla danych warunków najlepszą metodę zabezpieczenia surowców i produktów żywnościowych. |
ZBiJŻ_1A_U04 | Potrafi przygotować dokumentację niezbędną do wdrożenia i certyfikacji systemów jakości w zakładach przetwórstwa spożywczego |
ZBiJŻ_1A_U05 | Ma umiejętność samokształcenia się m.in. w celu podnoszenia kompetencji zawodowych oraz posiada zdolność samodzielnego planowania własnej kariery |
ZBiJŻ_1A_U06 | Potrafi zidentyfikować i scharakteryzować główne składniki żywności, ich przemiany w produktach spożywczych i w organizmie, oraz zbadać i określić zależność pomiędzy tymi składnikami. |
ZBiJŻ_1A_U07 | Potrafi wskazać wpływ jakości żywności na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia publicznego |
ZBiJŻ_1A_U08 | Potrafi scharakteryzować zagrożenia dla środowiska powstające przy produkcji żywności oraz zaplanować metody i sposoby zagospodarowania odpadów. |
ZBiJŻ_1A_U09 | Posiada umiejętność wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł w języku polskim i językach obcych. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie. |
ZBiJŻ_1A_U10 | Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym. |
ZBiJŻ_1A_U11 | Stosuje podstawowe technologie informatyczne przy pozyskiwaniu i przetwarzaniu informacji w zakresie zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności. Umie przeprowadzić analizy statystyczne wyników eksperymentów |
ZBiJŻ_1A_U12 | Stosuje zasady bhp i higieny pracy. |
ZBiJŻ_1A_U13 | Potrafi ocenić skutki pozytywne i negatywne modyfikacji genetycznych. |