Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Efekty kształcenia:
KOD | Wiedza |
---|---|
ZBiJŻ_1A_W01 | Ma podstawową wiedzę w zakresie chemii, matematyki, statystyki, fizyki i nauk pokrewnych. |
ZBiJŻ_1A_W02 | Ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomii, prawa i zagadnień społecznych dotyczących zarządzania i bezpieczeństwa żywności |
ZBiJŻ_1A_W03 | Ma podstawową wiedzę z zakresu roli i różnorodności biologicznej środowiska, w tym charaktrystyki surowców przetwarzanych na cele spożywcze, oraz wzajemnych relacji przetwórstwa spozywczego i środowiska naturalnego |
ZBiJŻ_1A_W04 | Ma wiedzę w zakresie uwarunkowań pomiędzy jakoscią i składem żywności a funkcjonowaniem organizmu człowieka. |
ZBiJŻ_1A_W05 | Ma wiedzę dotyczącą czynników fizycznych, chemicznych i biologicznych (mikroorganizmów, parazytów i szkodników) występujących w żywności, nowoczesnych metod ich wykrywania, wpływu tych czynników na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. |
ZBiJŻ_1A_W06 | Ma znajomość języka obcego na poziomie B2 |
ZBiJŻ_1A_W07 | Ma podstawową wiedzę na temat procesów z udziałem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu. |
ZBiJŻ_1A_W08 | Ma wiedzę w zakresie otrzymywania i wykorzystania materiałów opakowaniowych i ich wpływu na jakość i bezpieczeństwo żywności. |
ZBiJŻ_1A_W09 | Ma wiedzę z zakresu fizjologii trawienia i przemian składników pokarmowych oraz ich wpływu na bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta |
ZBiJŻ_1A_W10 | Ma wiedzę o związkach chemicznych, w tym toksycznych, obecnych w środowisku i żywności oraz o przemianach tych związków, procesach zanieczyszczenia i metodach ich oznaczania |
ZBiJŻ_1A_W11 | Zna organizacje kontroli oraz systemy zapewniania jakości żywności, zasady ich wdrażania i dokumentowania w Polsce i UE w zakresie związanym ze studiowanym kierunkiem |
ZBiJŻ_1A_W12 | Zna metody zabezpieczania i oceny jakości surowców i żywności |
ZBiJŻ_1A_W13 | Ma wiedzę w zakresie prawa chroniącego własność intelektualną i prawa pracy |
ZBiJŻ_1A_W14 | Ma wiedzę na temat podstawowych technik biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz możliwości wykorzystania organizmów modyfikowanych w przetwórstwie żywności |
ZBiJŻ_1A_W15 | Ma wiedzę na temat zasad tworzenia i organizacji transportu oraz dystrybucji żywności |