Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Higiena pracy:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Higiena pracy | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Robert Dziaman <Robert.Dziaman@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Robert Dziaman <Robert.Dziaman@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 1 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza ogólna na temat Higieny pracy – nauki badającej wpływ czynników środowiska oraz zachowań człowieka na jego zdrowie fizyczne i psychiczne oraz zasad zapobiegania ewntualnym chorobom oraz sposobów utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem wykładów jest uzyskanie przez studentów wiedzy i umiejętności w zakresie: - higieny pracy – nauki badającej wpływ czynników środowiska oraz zachowań człowieka na jego zdrowie fizyczne i psychiczne - zasad zapobiegania chorobom oraz sposobów utrzymania zdrowia i dobrej kondycji. - identyfikacji i analizy zagrożeń zawodowych oraz oceny ryzyka związanego z tymi zagrożeniami, - prowadzenia kontroli i oceny stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym przestrzegania przepisów i zasad bhp, - metod eliminowania lub ograniczenia oddziaływania na pracowników czynników szkodliwych dla zdrowia i niebezpiecznych, - z zakresu podstawowych aktów prawnych Kodeksu Pracy. - popularyzacji problematyki bezpieczeństwa i higieny pracy. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | - Wpływ czynników środowiska oraz zachowań człowieka na jego zdrowie fizyczne i psychiczne - Opracowywanie zasad zapobiegania chorobom oraz sposobów utrzymania zdrowia - Wybrane zagadnienia z Kodeksu Pracy. - Bezpieczeństwo i higiena pracy - Kontrola i ocena stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym przestrzeganie przepisów i zasad bhp, - Sprzęt pierwszej pomocy. | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | - Wprowadzenie do przedmiotu Higieny pracy – jako nauki badającej wpływ czynników środowiska oraz zachowań człowieka na jego zdrowie fizyczne i psychiczne - Obowiązujące akta prawne. Wprowadzenie do Kodeksu Pracy. - Bezpieczeństwo i higiena pracy - Identyfikacja i analiza zagrożeń zawodowych oraz ocena ryzyka związanego z tymi zagrożeniami, - Kontrola i ocena stanu bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym przestrzeganie przepisów i zasad bhp, - Popularyzacja problematyki higieny pracy. | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-A-2 | przygotowanie przez studentów referatów wraz z prezentacją z wybranych zagadnień dotyczących Ergonomii pracy | 10 |
A-A-3 | zaliczenia przedmiotu | 5 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
A-W-4 | uczestnictwo w konsultacjach | 15 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład, dyskusja, prezentacja multimedialna, filmy dydaktyczne DVD, |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu Higieny pracy | ZBiJŻ_1A_W13 | R1A_W08 | InzA_W03 | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_U01 Posiada umięjętnośc pracy w zespole i świadomość, że jest elementem tego zespołu. Posiada podstawową wiedzę z zakresu BHP, udzielania pierwszej pomocy medycznej i zna przepisy ppoż. | ZBiJŻ_1A_U12 | R1A_U01 | InzA_U03 | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_K01 Jest człowiekiem świadomym w zakresie BHP | ZBiJŻ_1A_K03 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_W01 Ma podstawową wiedzę z zakresu Higieny pracy | 2,0 | |
3,0 | Student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_U01 Posiada umięjętnośc pracy w zespole i świadomość, że jest elementem tego zespołu. Posiada podstawową wiedzę z zakresu BHP, udzielania pierwszej pomocy medycznej i zna przepisy ppoż. | 2,0 | |
3,0 | Student w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy. 50-60% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_A1-1_K01 Jest człowiekiem świadomym w zakresie BHP | 2,0 | 0-50% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym |
3,0 | 50-60% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym | |
3,5 | 65-70% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym | |
4,0 | 70-80% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym | |
4,5 | 85-90% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym | |
5,0 | 90-100% poprawnych odpowiedzi w teście końcowym |
Literatura podstawowa
- B. Rączkowski, „BHP w praktyce”, ODDK, Gdańsk 2006r., 2006
- praca zbiorowa, BHP w firmie, Wydawnictwo Wiedza i praktyka, Warszawa 2006 r., 2006