Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZBiJŻ_1A_D32_U01 | Student nabywa podstawowe umiejętności przydatne w uczestniczeniu podczas kontroli urzędowych zarówno z punktu widzenia organizacji nadzorującej, jak i kontrolowanej |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZBiJŻ_1A_U10 | Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) w języku polskim i obcym. |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U08 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U09 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U10 | ma umiejętności językowe w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, zgodne z wymaganiami określonymi dla poziomu B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-2 | Zapoznanie studentów z przebiegiem kontroli zarówno z punktu widzenia kontrolowanego, jak i kontrolującego. Poznanie praw i obowiązków w tym zakresie. |
---|
Treści programowe | T-A-5 | Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolowanego – prawa i obowiązki – studium przypadku |
---|
T-A-1 | Zajęcia organizacyjne. Wprowadzenie do przedmiotu. Wybór tematów do opracowania prezentacji |
T-A-4 | Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie jakości żywności. |
T-A-7 | Prezentacje opracowanych projektów |
T-A-2 | Kompetencje międzynarodowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności |
T-A-3 | Kompetencje krajowych organów nadzoru w zakresie bezpieczeństwa żywności. |
T-A-6 | Przebieg kontroli z punktu widzenia kontrolującego prawa i obowiązki – studium przypadku |
Metody nauczania | M-4 | Metody przypadków, prezentacje – zależne od rodzaju ćwiczenia |
---|
M-2 | Dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Ćwiczenia laboratoryjne realizowane samodzielnie i w zespołach |
Sposób oceny | S-4 | Ocena formująca: sprawozdanie z wykonanego ćwiczenia |
---|
S-2 | Ocena formująca: aktywność na ćwiczeniach |
S-5 | Ocena podsumowująca: test zaliczeniowy z materiału opanowanego podczas ćwiczeń laboratoryjnych |
S-1 | Ocena formująca: odpowiedź pisemna/ustna podczas zajęć laboratoryjnych |
S-3 | Ocena formująca: ocena z prezentacji |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Zna a dostatecznym stopniu zasady przeprowadzania kontroli. Zna obowiązki kontrolowanego podczas kontroli. Częściowo zna obowiązki kontrolowanego a także prawa kontrolowanego i kontrolującego. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |