Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności (S1)
Sylabus przedmiotu Dystrybucja żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dystrybucja żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Klimatyzacji i Transportu Chłodniczego | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Sergiy Filin <Sergiy.Filin@zut.edu.pl>, Ludmiła Filina-Dawidowicz <Ludmila.Filina@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 15 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Higiena i bezpieczeństwo zywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przekazanie wiedzy w zakresie organizacji dystrybucji żywności przy użyciu różnych środków transportu i metod logistycznych |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności wstępnego doboru odpowiednich metod logistycznych oraz zasadniczych maszyn i urządzeń przeznaczonych do dystrybucji żywności. |
C-3 | Ukształtowanie umiejętności prowadzenia i dokumentowania pomiarów kontrolnych parametrów mikroklimatu komory chłodniczej lub środka transportu chłodniczego |
C-4 | Nabycie świadomości popularyzacji nabytej wiedzy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Pomiary warunków klimatycznych w komorach chłodniczych. | 2 |
T-L-2 | Badania pracy wytwornicy lodu spożywczego. | 2 |
T-L-3 | Kanały dystrybucji żywności, analiza etapów wyboru kanałów dystrybucji. Obliczenia czasu dostawy ładunku do poszczególnych odbiorców z uwzględnieniem procesów przeładunkowych. | 4 |
T-L-4 | Dobór samochodów dostawczych, optymalizacja trasy przewozu i kolejności dostaw. | 2 |
T-L-5 | Analiza czynników zewnętrznych wpływających na jakość żywności w procesie dystrybucji towarów. | 2 |
T-L-6 | Obliczenia bilansu cieplnego samochodu dostawczego. | 2 |
T-L-7 | Zaliczenie | 1 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Pojęcie dystrybucji żywności. Cele i funkcje dystrybucji. Przechowywanie żywności w centrach logistycznych i chłodniach dystrybucyjnych. | 2 |
T-W-2 | Środki transportu do miejskiej i międzymiastowej dystrybucji żywności. | 2 |
T-W-3 | Sklep jako ogniwo łańcucha chłodniczego. Warunki przechowywania żywności w sklepach. Szafy chłodnicze i zamrażalnicze. Lady, witryny, regały, mini-barki, wytwornice lodu, ochładzacze napojów. Meble chłodnicze. | 3 |
T-W-4 | Scentralizowane systemy chłodzenia w hipermarketach. | 2 |
T-W-5 | Auto-sklepy, wagony restauracyjne i ich wyposażenie chłodnicze. | 1 |
T-W-6 | Energooszczędne tryby pracy handlowych urządzeń chłodniczych. Organizacja serwisu. | 2 |
T-W-7 | Chłodziarki i zamrażarki domowe. | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i opracowanie sprawozdań. | 11 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia laboratoriów. | 4 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w wykładach | 14 |
A-W-2 | czytanie wskazanej literatury | 22 |
A-W-3 | przygotowanie się do zaliczenia | 23 |
59 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podajace: wykład informacyjny |
M-2 | Metody praktyczne: ćwiczenia przedmiotowe, ćwiczenia laboratoryjne. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne w postaci testu.Test, składajacy się z 11 pytan, z propozycją wyboru poprawnej (lub kilku poprawnych) odpowiedzi z przynajmniej 4 zaproponowanych wariantów. Za poprawną odpowiedź przysługuje 1 punkt. Wprzypadku kilku (np. 2 lub 3) poprawnych odpowiedzi na jedno pytanie i zaznaczeniu przez studenta nie wszystkich z nich, jemu przysługuje proporcjonalna ułamkowa liczba punktów (np. 0,5, 0,33 lub 0,67). |
S-2 | Ocena podsumowująca: Sprawdzenie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych oraz z zadań analitycznie-obliczeniowych |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_W01 Student definiuje podstawowe problemy i sposoby ich rozwiązania w zakresie dystrybucji żywności | ZBiJŻ_1A_W15 | R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W03, InzA_W04 | C-1 | T-W-8, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-7, T-W-2, T-W-4, T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_U01 Student analizuje przydatność metod logistycznych oraz środków transportu i przechowywania w dystrybucyjnych ogniwach łańcucha żywnościowego pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności | ZBiJŻ_1A_U01 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03 | C-2, C-3 | T-L-5, T-L-2, T-L-1, T-W-1, T-L-4, T-L-6, T-L-3 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_K01 Student nabędzie świadomość roli społecznej absolwenta uczelni oraz zrozumienie potrzeby popularyzacji nabytej wiedzy w zakresie przechowywania, transportu i dystrybucji żywności | ZBiJŻ_1A_K05 | R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-4 | T-W-1, T-L-3, T-L-1, T-L-5 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_W01 Student definiuje podstawowe problemy i sposoby ich rozwiązania w zakresie dystrybucji żywności | 2,0 | Mniej niż 5,5 uzyskanych punktów |
3,0 | Od 5,5 do 6,4 uzyskanych punktów | |
3,5 | Od 6,5 do 7,4 uzyskanych punktów | |
4,0 | Od 7,5 do 8,4 uzyskanych punktów | |
4,5 | Od 8,5 do 9,4 uzyskanych punktów | |
5,0 | Powyżej 9,4 uzykanych punktów |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_U01 Student analizuje przydatność metod logistycznych oraz środków transportu i przechowywania w dystrybucyjnych ogniwach łańcucha żywnościowego pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi opisać większą część podstawowych własciwości i cech analizowanych łańcuchów logistycznych | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZBiJŻ_1A_PO11-22_K01 Student nabędzie świadomość roli społecznej absolwenta uczelni oraz zrozumienie potrzeby popularyzacji nabytej wiedzy w zakresie przechowywania, transportu i dystrybucji żywności | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje elementarne kompetencje społeczne adekwatne do efektu kształcenia | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Semenov I. N. (red.), Filina L., Kotowska I., Pluciński M., Wiktorowska-Jasik A., Zintegrowane Łańcuchy Transportowe, Difin, Warszawa, 2008
- Czapp M., Charun H., Bilans cieplny pomieszczeń chłodni: zasady opracowania., Politechnika Koszalińska, Koszalin, 1997
- Gruda J., Postolski Z., Zamrażanie żywności, WNT, Warszawa, 1999
- Adam Owsicki, Sergiy Filin, Samochodowy transport chłodniczy: doświadczenia polskie, Cholod, nr 7, s. 20-24., 2007
- Filin S., Podstawy technologii chłodniczej bananów, Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna, n 12, s. 451-456., 2003
Literatura dodatkowa
- Filin S., Technika i technologia produkcji sztucznego lodu, Masta, Gdańsk, 2006
- Filin S., Owsicki A., Zakrzewski B., Badania stacjonarnych chłodziarek termoelektrycznych, Zapol, Szczecin, 2010
- Postan M.Ya., Filina-Dawidowicz L., Postan M.Dynamiczny model optymalizacyjny procesu planowania zapasów i dostaw zróżnicowanych asortymentowo produktów szybko psujących się. Praca zbiorowa pod redakcją Iouria N. Semenova i Anny Wiktorowskiej-Jasik pt. „Transport w regionie Pomorza Zachodniego”, Wydawnictwo Uczelniane ZUT w Szczecinie, Szczecin, 2013