Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego
Plany studiów w roku akademickim 2014/2015 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:
Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 1 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 2 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Człowiek w procesie pracy | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 16 | 3 |
Marketing | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 2 |
Ochrona własności intelektualnej, BHP i ergonomia (blok) | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 2 |
Podstawy prawa | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 16 | 2 |
Przygotowanie pracy inżynierskiej | zaliczenie | 13,0 | praca dyplomowa | praktyczne | 13,0 | 0,0 | 0 | 8 |
Seminarium dyplomowe | zaliczenie | 2,0 | seminaria | audytoryjne | 1,0 | 0,0 | 8 | 7 |
seminaria | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 8 | |||
Technologia informacyjna | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 18 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 0,5 | 21 | 2 | |||
Wychowanie fizyczne | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | praktyczne | 2,0 | 2,0 | 20 | 2 |
Praktyki zawodowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba tygodni | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Praktyka produkcyjno-organizacyjna | zaliczenie | 6,0 | praktyki | praktyczne | 6,0 | 0,0 | 6 | 6 |
Moduły/Przedmioty kształcenia podstawowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Biochemia | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 18 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 21 | 3 | |||
Chemia ogólna i nieorganiczna | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 21 | 1 | |||
Chemia organiczna | egzamin | 5,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 21 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 2 | |||
Ekologia i ochrona środowiska | zaliczenie | 2,0 | ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 2 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,0 | 8 | 2 | |||
Ekonomika i zarządzanie | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 8 | 1 |
Fizyka | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 13 | 2 | |||
Matematyka | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 21 | 1 | |||
Statystyka | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
konwersatoria | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 21 | 1 |
Moduły/Przedmioty kształcenia kierunkowego
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Analiza i ocena jakości żywności | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 7 | |||
Chemia żywności | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 3 | |||
Fizjologia żywienia | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 27 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 20 | 7 | |||
Higiena i toksykologia żywności | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 1 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 1 | |||
Inżynieria procesowa | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 10 | 3 |
konwersatoria | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 22 | 3 | |||
Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 1 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 1,0 | 21 | 1 | |||
Mikrobiologia ogólna | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 24 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 4 | |||
Mikrobiologia żywności | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 8 | 4 | |||
Nutrigenomika z elementami proteomiki | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 16 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 7 | |||
Ogólna technologia żywności | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 7 | 2 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 2 | |||
Opakowania do żywności i systemy pakujące | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 6 | |||
Reologia żywności | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 8 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 3 |
Moduły/Przedmioty specjalnościowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blok obieralny 5 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 6 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 3 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 4 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 10 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 11 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Blok obieralny 12 | wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów | |||||||
Akwakultura śródlądowa | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 16 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 5 | |||
Anatomia ryb i bezkręgowców wodnych | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 3 | |||
Biologia ryb | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 | |||
Biotechnologia żywności | egzamin | 4,0 | laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 14 | 3 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 3 | |||
Ekologiczne aspekty w produkcji żywności | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 5 | |||
Fizjologia ryb | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 | |||
Genetyka i selekcja ryb | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 16 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 5 | |||
Gospodarka rybacka na wodach otwartych | zaliczenie | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 4 | |||
Hydrobiologia | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 3 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 3 | |||
Kalkulacja produkcji i rachunkowość w przemyśle spożywczym | zaliczenie | 6,0 | konwersatoria | audytoryjne | 3,0 | 2,0 | 23 | 8 |
wykłady | audytoryjne | 3,0 | 1,0 | 23 | 8 | |||
Parazytologia | egzamin | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 | |||
Podstawy techniki połowów | zaliczenie | 1,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 6 |
Podstawy żywienia człowieka | egzamin | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 1,0 | 8 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 5 | |||
Porty i statki rybackie | zaliczenie | 2,0 | laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 5 | |||
Systematyka ryb | zaliczenie | 2,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 1,0 | 0,5 | 8 | 4 | |||
Technologia gastronomiczna | zaliczenie | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 5 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 5 | |||
Technologia produktów ubocznych | egzamin | 5,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 18 | 7 |
laboratoria | praktyczne | 3,0 | 2,0 | 21 | 7 | |||
Technologia rybna | egzamin | 6,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 6 |
laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 6 | |||
Technologia żywności pochodzenia roślinnego (technologia produktów roślinnych, zbożowych, fermentowanych) | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 6 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 6 | |||
Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego (mięsa, mleka, drobiu) | egzamin | 6,0 | laboratoria | praktyczne | 4,0 | 2,0 | 27 | 5 |
wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 20 | 5 | |||
Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego | egzamin | 4,0 | wykłady | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 16 | 7 |
ćwiczenia audytoryjne | audytoryjne | 2,0 | 1,0 | 16 | 7 | |||
Zabezpieczenie surowców rybnych | egzamin | 3,0 | wykłady | audytoryjne | 1,0 | 1,0 | 8 | 4 |
laboratoria | praktyczne | 2,0 | 1,0 | 16 | 4 |
Przedmioty jednorazowe
Przedmiot | zaliczenie | ECTS (semestr) | forma dydaktyczna | typ zajęć | ECTS (forma) | ECTS kontaktowe | Liczba godzin | Semestr |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Podstawy informacji naukowej | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 6 |
Przysposobienie biblioteczne | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 1 |
Szkolenie - Biuro Karier | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 2 | 7 |
Szkolenie BHP | zaliczenie | 0,0 | wykłady | audytoryjne | 0,0 | 0,0 | 5 | 1 |