Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Towaroznawstwo (N2)
specjalność: Menadżer hotelarstwa i gostronomii

Plany studiów w roku akademickim 2013/2014 - zestawienie zbiorcze planów semestralnych:

Moduły/Przedmioty kształcenia ogólnego

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 2wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 1wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Ochrona własności intelektualnej, bezpieczeństwo i higiena pracyzaliczenie1,0wykładyaudytoryjne1,01,073
Przygotowanie pracy dyplomowejzaliczenie20,0praca dyplomowapraktyczne20,00,004
Szkolenie bhpzaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,051
Szkolenie bibliotecznezaliczenie0,0wykładyaudytoryjne0,00,021

Praktyki zawodowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba tygodniSemestr
Praktyka zawodowa (4 tygodnie)zaliczenie2,0praktykipraktyczne2,00,041

Moduły/Przedmioty specjalnościowe

PrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
Blok obieralny 3wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 4wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 5wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 6wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 7wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 8wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Blok obieralny 9wartości zależne od wybranej grupy przedmiotów
Działalność hotelarska i gastronomicznaegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne1,01,0153
Ekonomika w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Gastronomiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0202
laboratoriapraktyczne2,01,0182
Gospodarka wodno-ściekowa w obiektach hotelarskich i gastronomicznych.zaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,064
laboratoriapraktyczne1,01,094
Hotelarstwoegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0201
laboratoriapraktyczne2,01,0181
Hotelarstwo i gastronomia komunikacyjnaegzamin1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Hotelarstwo w Polsce i na świeciezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0161
Mikrobiologiczne zagrożenia zdrowotne żywności w hotelarstwieegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne1,01,0153
Organizacja i technika obsługi gastronomicznejzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne1,01,0142
Organizacja i technika pracy w hotelarstwiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,061
laboratoriapraktyczne1,01,091
Organizacja pracy recepcji hotelowejzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,072
Pomorze Zachodnie - atrakcja turystyczna i przyrodniczazaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,072
laboratoriapraktyczne1,01,072
Seminarium dyplomowezaliczenie3,0seminariaaudytoryjne1,00,5162
seminariaaudytoryjne1,00,5163
seminariaaudytoryjne1,01,0164
Statystyczne sterowanie procesemzaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0164
Systemy informatyczne w hotelarstwiezaliczenie1,0laboratoriapraktyczne1,01,0163
Towaroznawstwo napojówzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,061
laboratoriapraktyczne1,01,091
Towaroznawstwo używekegzamin2,0wykładyaudytoryjne1,01,081
laboratoriapraktyczne1,01,0151
Towaroznawstwo środków czystościzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,061
laboratoriapraktyczne1,01,091
Zarządzanie produktem w hotelarstwiezaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,083
laboratoriapraktyczne1,01,0153

Blok obieralny 1 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Język obcy (j. angielski)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0161
lektoratpraktyczne2,01,0162
2 Język obcy (j. niemiecki)egzamin4,0lektoratpraktyczne2,01,0161
lektoratpraktyczne2,01,0162

Blok obieralny 2 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Podstawy psychologiiegzamin2,0wykładyaudytoryjne2,01,0183
2 Prawa konsumenckieegzamin2,0wykładyaudytoryjne2,01,0183

Blok obieralny 3 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Zarządzanie jakością w gastronomiiegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
laboratoriapraktyczne2,01,0182
2 Zarządzanie jakością w hotelarstwieegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,0132
laboratoriapraktyczne2,01,0182

Blok obieralny 4 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Analiza sensorycznaegzamin3,0laboratoriapraktyczne2,01,0252
wykładyaudytoryjne1,01,0142
2 Analiza żywnościegzamin3,0wykładyaudytoryjne1,01,082
laboratoriapraktyczne2,01,0152

Blok obieralny 5 - do wybrania 1 z 2 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Animacja czasu wolnegozaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,073
laboratoriapraktyczne1,01,073
2 Fizjologia pracy i wypoczynkuzaliczenie2,0wykładyaudytoryjne1,01,073
laboratoriapraktyczne1,01,073

Blok obieralny 6 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Aspekty mikrobiologiczne w produkcji żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
laboratoriapraktyczne2,01,0161
2 Mikrobiologiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
laboratoriapraktyczne2,01,0161
3 Opakowania w gastronomiiegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0161
laboratoriapraktyczne2,01,0161
4 Produkty tradycyjne i regionalneegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
laboratoriapraktyczne3,01,0161
5 Profilaktyka skutków współczesnego stylu życiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
laboratoriapraktyczne3,01,0161
6 Zafałszowania żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
laboratoriapraktyczne3,01,0161
7 Zapobieganie zakażeniom i zatruciom pokarmowymegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0161
laboratoriapraktyczne3,01,0161

Blok obieralny 7 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Cateringegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
2 Kuchnia polskaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
3 Kultura żywieniowa w różnych krajach świataegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
4 Mięso a kuchnie Polski i świataegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
5 Produkt gastronomicznyegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
6 Woda a żywnośćegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0163
laboratoriapraktyczne3,01,0163
7 Żywienie a hotelarstwoegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0163
laboratoriapraktyczne3,01,0163

Blok obieralny 8 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Agroturystkaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
2 Jakość surowców i produktówegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
3 Ogólne towaroznawstwo żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
4 Protokół dyplomatycznyegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
5 Towaroznawstwo wyrobów cukierniczychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
6 Wyroby dietetyczneegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162
7 Żywienie a promocja zdrowiaegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0162
laboratoriapraktyczne2,01,0162

Blok obieralny 9 - do wybrania 1 z 7 grup

GrupaPrzedmiotzaliczenieECTS (semestr)forma dydaktycznatyp zajęćECTS (forma)ECTS kontaktoweLiczba godzinSemestr
1 Chemiczne pozostałości w żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
2 Parazytozy pokarmowe w hotelarstwieegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
3 Pasożyty w surowcach i produktach żywnościowychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
4 Szkodniki żywnościegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
5 Turystyka w strefach polarnychegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
6 Walory krajoznawcze rzeki Odry , pojezierze i pobrzeża Bałtykuegzamin4,0wykładyaudytoryjne2,01,0163
laboratoriapraktyczne2,01,0163
7 Wpływ środowiska na organizmegzamin4,0wykładyaudytoryjne1,01,0163
laboratoriapraktyczne3,01,0163